Αν ανησυχείς για το ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση και εμπνέεις αξιοπιστία στους άλλους, να ξέρεις ότι αυτός είναι προβληματισμός πολλών δικτυωτών.
Κάποια αναγνώστρια έκανε αυτή την ωραία ερώτηση:
“Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι: Μία αίσθηση ότι οι υποψήφιοι δεν με βλέπουν σαν αξιόπιστη και πιστευτή. Ίσως να είναι κάτι το οποίο το ‘φαντάζομαι’ μόνο, αλλά είναι το συναίσθημα που λαμβάνω από τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις τους.“
Θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση σε δύο μέρη.
1. Αμφισβητώντας τον εαυτό σου
2. Πώς να αυξήσεις την αξιοπιστία σου
Αμφισβητώντας τον εαυτό σου
Σε όλη μου τη ζωή είχα πολλά συναισθήματα παρόμοια με αυτό. Η αυτοπεποίθηση και η αξιοπιστία μου με προβλημάτιζαν. Βλέποντας το τώρα, δεν είμαι σίγουρος αν το άτομο με το οποίο μιλούσα μου έδινε αυτό το «συναίσθημα» ή αν εγώ ήμουν αυτός που το έδινα στον εαυτό μου γιατί ένιωθα ότι δεν είχα αρκετή αξιοπιστία όταν μιλούσα σε αυτό το άτομο. Σκέψου το αυτό για μερικά δευτερόλεπτα…ή μερικά λεπτά!
Πώς μπορεί κάποιος να μπει μέσα στο κεφάλι σου και να σε κάνει να νιώσεις [οτιδήποτε];
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος διακόπτης μέσα στο κεφάλι σου που να ανοίγει και να κλείνει την αξιοπιστία σου, τον οποίο μπορεί κάποιο άτομο να ανοίξει και να κλείσει.
Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να σε βοηθήσω να δεις ότι αυτή η ερώτηση έχει να κάνει κυρίως με το πώς βλέπεις τον εαυτό σου. Ή πώς επιτρέπεις τους άλλους να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου.
Αν το σκεφτείς, κανείς δεν ΜΠΟΡΕΙ να σε κάνει να νιώσεις θυμωμένος ή εξαγριωμένος ή ένοχος ή αναξιόπιστος – ΕΣΥ είσαι ο μόνος που μπορεί να το πετύχει αυτό, ακόμα και αν κάποιος σου το λέει.
Ας υποθέσουμε ότι είσαι γυναίκα και κάποιος σου λέει, «Είσαι άντρας.» Δε θα τον κοιτούσατε περίεργα και μετά θα συνέχιζες να κάνεις αυτό που έκανες; ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν είσαι άντρας. Αλλά αν κάποιος σου πει κάτι το οποίο έχεις ήδη σκεφτεί – τότε είναι περισσότερο πιθανό να του «επιτρέψεις» να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Όπως, «Έχεις πάρει μερικά κιλά.» Αλλά στην πραγματικότητα, τα δύο σχόλια δε χρειάζεται να σε επηρεάσουν διαφορετικά.
Πώς το έκανα εγώ
Είχα κι εγώ σκέψεις για την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία μου. Ορίστε ο τρόπος που δούλεψε για εμένα και το έλυσα.
Είχα τη σκέψη ότι επειδή δεν έχω πτυχίο πανεπιστημίου, δεν ήμουν αξιόπιστος και ότι κανείς δε θα με άκουγε. Αυτό δεν ήταν αλήθεια όμως – υπήρχε μόνο στις σκέψεις μου. Σε μία κοινωνική συγκέντρωση, θα συναντούσα κάποιον και θα με ρωτούσαν, «Πού πήγες σχολείο;» εγώ απαντούσα, «Στο Χ Λύκειο». Τότε αυτοί με ρωτούσαν, «Όχι, σε ποιο πανεπιστήμιο;» τότε απαντούσα, «Δεν πήγα στο πανεπιστήμιο.» Τότε αυτοί έλεγαν, «Αααα».
Έφευγα νιώθοντας ότι δεν είχα αξιοπιστία απέναντί τους. Και, ίσως, να μην είχα. Αλλά πραγματική ζημιά γινόταν όταν δε μιλούσα με κάποιον απλά γιατί νόμιζα ότι δεν είχα το δικαίωμα να μιλήσω σε κάποιον γιατί δεν είχα σπουδάσει! Αυτή είναι τεράστια ζημιά.
Ορίστε λοιπόν πώς βρήκα τη λύση μέσα στο μυαλό μου – Τώρα, ποια είναι η “αλήθεια”; Υπάρχει κάποιος που πέτυχε στη ζωή του και δεν είχε σπουδάσει; ΝΑΙ!
Οι άνθρωποι σπουδάζουν ώστε να έχουν περισσότερες γνώσεις σε ένα θέμα ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Οπότε αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα. Αλλά συνήθιζα να νομίζω [εσφαλμένα] ότι οι σπουδές σήμαιναν καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως αν προσπαθούσα να πετύχω σαν γιατρός θα είχε σημασία – αλλά στο δικτυακό μάρκετινγκ δεν είχε.
Οπότε, απλά παράτησα την ιδέα ότι χρειαζόμουν ένα πτυχίο για να είμαι πετυχημένος γιατί και μόνο έχοντας αυτή τη σκέψη θα με ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ!
Αυτό θα πει ειρωνεία!
Πώς να αυξήσεις την αξιοπιστία σου
Ήξερα ότι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να κερδίσω τον σεβασμό των άλλων (απόφοιτους πανεπιστημίου και μη) ήταν να έχω αποτελέσματα. Η αυτοπεποίθηση και η αξιοπιστία μου θα έρχονταν από τα αποτελέσματά μου. Οπότε πρώτον έπρεπε να μη σταματήσω τον εαυτό μου, ανεξάρτητα από οτιδήποτε μπορεί να μου έλεγε κάποιος ή μπορεί να έλεγα εγώ στον εαυτό μου. Θα έπρεπε να συνεχίζω να προσπαθώ μέχρι να έχω αποτελέσματα. Ορίστε τι έκανα και τι θα πρέπει να κάνεις αν θέλεις να αυξήσεις την αξιοπιστία σου:
1. Να μιλάς με ανθρώπους – κανένας δεν μπορεί να πετύχει χωρίς αυτό το βήμα.
- Χρησιμοποίησε τα εγχειρίδιά σου για να αποκτήσεις τις κατάλληλες ικανότητες – θα αυξήσεις αμέσως την αξιοπιστία σου σε μεγάλο βαθμό βελτιώνοντας τις ικανότητες επικοινωνίας σου.
2. Βοήθησε ανθρώπους και επίτρεψε σε άλλους να βοηθήσουν εσένα.
- Όταν κάποιος σε βοηθάει, δώσε πίσω κάτι ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.
- Όταν βοηθάς κάποιον, επίτρεψέ του να σε βοηθήσει και αυτός.
3. Να είσαι αξιόπιστος (trustworthy = να αξίζει να σε εμπιστεύονται)
- Κάνε αυτό που λες ότι θα κάνεις.
4. Αύξησε τις γνώσεις σου
- Όσο περισσότερη γνώση έχεις στον τομέα που δίνεις συμβουλές, τόση περισσότερη επιρροή θα έχεις. Οπότε μάθε το δικτυακό μάρκετινγκ. Μάθε τα προϊόντα/υπηρεσίες σου. Μάθετε την εταιρία σου.
5. Αύξησε τα αποτελέσματά σου (κάνοντας τα παραπάνω θα το πετύχεις αυτό)
- Όσο περισσότερα αποτελέσματα έχεις στον τομέα που συζητάς ή προσπαθείς να προσελκύσεις κάποιον άλλον, τόση περισσότερη επιρροή θα έχεις. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που απαιτείται, γιατί στο δικτυακό μάρκετινγκ όλοι ξεκινάνε από μηδενικά αποτελέσματα.
Η Ουσία: Αν αισθανθείς ότι κάποιος δε σου δίνει αρκετή αξιοπιστία – προχώρησε παρακάτω και μην του επιτρέψεις να εξασθενήσει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σας. Αν ο υποψήφιός σας χρειάζεται αξιοπιστία για να σε ακούσει, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους αφού θα έχεις κάποια αποτελέσματα.
Ένα άτομο που δεν είναι ικανό να εκτιμήσει μία επιχείρηση πρέπει να κρίνει την επιχείρηση βάση της αντίληψής του για την αξιοπιστία του ατόμου που την παρουσιάζει. Αυτοί που δεν μπορούν να εκτιμήσουν μία επιχείρηση βασισμένοι στην αξία της, τότε θα δουλεύουν για αυτούς που μπορούν να το κάνουν, ή θα χάσουν πολλά χρήματα.
Εσύ με ποιους τρόπους ενισχύεις την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία σου;
Θα τα πούμε στην κορυφή,