[Βίντεο] 8+1 τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αν έχεις μεγαλώσει ακούγοντας φράσεις όπως “είσαι άχρηστος/ή”, “ποτέ δεν θα καταφέρεις κάτι στη ζωή σου” και νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση, τότε συνέχισε να διαβάζεις και δες οπωσδήποτε το βίντεο που έχω ετοιμάσει.

Σ’ αυτό το μάθημα, μοιράζομαι 8+1 πολύ πρακτικές ιδέες που έχουν βοηθήσει ΕΜΕΝΑ προσωπικά και που μπορούν να βοηθήσουν κι εσένα, να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Το θέμα της αυτοπεποίθησης είναι κάτι που βλέπω ότι απασχολεί πολλούς και πολλές. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έρθει και να μου πει “δεν έχω αυτοπεποίθηση” ή “είμαι πολύ μικρός/μικρή” ή “δεν έχω ακόμα κάποιες επιτυχίες στη ζωή μου, πώς μπορώ να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση;” ή μπορεί να διατυπωθεί έμμεσα, διστάζοντας να κάνουν πράγματα, γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, γιατί φοβούνται τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτούς.

Θα σου δώσω 8+1 πολύ πρακτικές ιδέες, για το πώς να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Προσωπικά βιώματα και ιδέες, πράγματα που έκανα και κάνω για να έχω αυτοπεποίθηση. Για να μπορώ να τολμώ και να επιχειρώ να κάνω πράγματα, να μιλάω σε κόσμο και να μην παραλύω από τις σκέψεις του “τι θα σκεφτούν για μένα”.

Ορισμός της λέξης Αυτοπεποίθηση

Η λέξη αυτοπεποίθηση προέρχεται από τις λέξεις αυτό – και πεποίθηση. Και σημαίνει η πίστη κάποιου στον εαυτό του, ότι μπορεί να καταφέρει κάτι.

Δεν αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά στην ΠΙΣΤΗ του. 

Δηλαδή, μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση πριν καν να έχεις αποτελέσματα και χωρίς καν να έχεις τις ικανότητες για να φέρνεις αποτελέσματα.

Το βλέπουμε αυτό συχνά σε κάποιους ανθρώπους, που ενώ δεν έχουν επιτυχίες ή κάποιο συγκεκριμένο λόγο που να δικαιολογεί την μεγάλη τους αυτοπεποίθηση, ωστόσο είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους, που πραγματικά τολμούν να κάνουν και κάνουν τα πάντα.

Αν ψάξεις στο google για τη λέξη αυτοπεποίθηση, μπορείς να βρεις περισσότερα από 2.500.000 αποτελέσματα – άρθρα και συμβουλές για να έχεις αυτοπεποίθηση. Για να διαβάζεις όμως αυτό το μάθημα, πιθανόν είναι κάτι που σε απασχολεί σε κάποιο βαθμό, ακόμα.

Οπότε ας δούμε τα 8 πράγματα που προτείνω να κάνεις (και που κάνω και εγώ) και το 1 πράγμα που χρειάζεται να αποφύγεις, αν θέλεις να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Νούμερο 1. Φωνή

Ένα από τα πράγματα που πάλευα και παλεύω εδώ και 20 χρόνια να βελτιώσω, είναι η φωνή μου και η ομιλία μου.

Το να καθαρίσω την άρθρωσή μου, την ταχύτητα ομιλίας μου και να μιλάω με περισσότερο όγκο, είναι κάτι που το δούλεψα πολύ και συνεχίζω και το δουλεύω.

Μπορεί να σκέφτεσαι, ναι, αλλά εγώ δεν είμαι ομιλητής, ούτε τραγουδιστής, ούτε πωλητής, ούτε κάνω παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις. Μπορεί να μην χρειαστεί να κάνεις όλες αυτές τις περίεργες ασκήσεις που έκανα και κάνω, αλλά όλοι μας μιλάμε. Μία ευχάριστη, χαλαρή και δυναμική φωνή (όχι δυνατή) είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό για κάποιον που η εργασία του έχει να κάνει με επικοινωνία με άλλους – που όλων η δουλειά έχει να κάνει με επικοινωνία με άλλους.

Όσο πιο δυναμική είναι η φωνή σου, τόση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχεις. Τουλάχιστον αυτό έχει δουλέψει για εμένα.

Νούμερο 2. Στάση του σώματος

Ο πρώτος κανόνας από τους 12 κανόνες για τη ζωή του Jordan Peterson, είναι “Στάσου ίσια με τους ώμους πίσω.”

“Στάσου ίσια με τους ώμους πίσω.”

12 Κανόνες για τη Ζωή, Jordan Peterson

Άκουσα για αυτόν τον κανόνα πριν μερικούς μήνες, αλλά πάντα έλεγα στα αγόρια μου, να στέκονται ίσια. 

Είτε καθόμαστε στο τραπέζι, είτε περπατάμε έξω, ακόμα και όταν τους κάνω μία επίπληξη, τους θυμίζω να στέκονται ίσια, με ψηλά το κεφάλι, πίσω του ώμους και έξω το στήθος. Να περπατάνε περήφανα και να δέχονται ακόμα και την επίπληξη με ψηλά το κεφάλι, αναλαμβάνοντας ευθύνη της πράξης τους. 

“Το συναίσθημα δημιουργείται από την κίνηση.”

Tony Robbins

Η κατάλληλη στάση του σώματος, υποδηλώνει συνήθως τι αισθανόμαστε και ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ τη στάση του σώματός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να αλλάξουμε και το πως νιώθουμε.

Ένα πράγμα λοιπόν που κάνω, και το κάνω και όταν νιώθω πεσμένος ή πιεσμένος ή στεναχωρημένος, είναι να μην καμπουριάζω, ρίχνοντας τους ώμους μπροστά, αλλά να περπατάω με το σώμα ίσια και τους ώμους πίσω.

Αυτά λοιπόν σχετικά με τη στάση του σώματος.

Άρα, κάτι που με βοηθάει στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, είναι να στέκομαι ίσια, με τους ώμους πίσω, το κεφάλι ψηλά ΑΚΟΜΑ και όταν δεν νιώθω καλά.

Νούμερο 3. Ντύσιμο 

Σε μία από τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας, αναφέρομαι στο ντύσιμο και λέω να “ντύνεστε ανάλογα με την περίσταση και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους”.

Ενώ δηλαδή για παράδειγμα, το κοστούμι σε μία επιχειρηματική συνάντηση, μπορεί να σου προσδώσει αυτοπεποίθηση και κύρος, το κοστούμι στην παραλία μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Αν είναι όλοι με μαγιό και εσύ είσαι με κοστούμι, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην αυτοπεποίθησή σου.

Οπότε σχετικά με το ντύσιμο υπάρχουν δύο πράγματα που κοιτάω:

1ον έχω το δικό μου στυλ.

Και 2ον να ντύνομαι ανάλογα με την περίσταση και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ πάλι το δικό μου στυλ.

Φροντίζω να φοράω καθαρά, σιδερωμένα, καλής ποιότητας ρούχα, που στρώνουν καλά επάνω μου. Έτσι νιώθω πιο άνετα με τον εαυτό μου και την εμφάνισή μου και έτσι λειτουργεί θετικά στην αυτοπεποίθησή μου.

 • Βρες το προσωπικό σου στυλ – προσωπικό στυλ για casual, business, business casual, σπίτι, παραλία κλπ
 • Να πληρώνεις τα διπλάσια και να αγοράζεις τα μισά. Όσον αφορά την εμφάνιση, η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα.

Δεν λέω απαραίτητα, να αγοράσεις καινούργια ρούχα. Δες στη ντουλάπα σου και κράτα αυτά που φοράς και σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Τα υπόλοιπα βάλτα στην αποθήκη ή δωρίστε τα. Και από εδώ και στο εξής, φροντίστε να αγοράζεις ρούχα με τους παραπάνω κανόνες στο μυαλό σου.

Με το ντύσιμο λοιπόν, μπορείς να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Εσένα σε βοηθάει το ντύσιμο; Νιώθεις πιο καλά με τον εαυτό σου όταν είσαι καλύτερα ντυμένος;

Νούμερο 4. Βάλε τους ανθρώπους στη σωστή τους διάσταση

Συχνά βλέπουμε κάποιους ανθρώπους πετυχημένους ή “μορφωμένους” ή που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και νιώθουμε κατώτεροί τους.

Κάτι που με έχει βοηθήσει στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, είναι να θυμίζω στον εαυτό μου ότι ακόμα και ο γιατρός, ο διευθυντής, ο υπουργός… ο οποιοσδήποτε, είναι και αυτός ένας απλός άνθρωπος σαν και εμένα. Μπορεί να έχει καταφέρει κάτι, να έχει μία θέση, αλλά είναι σαν και εμένα. Και έτσι φέρνω τους άλλους στη σωστή διάσταση.

Τους μιλάω φυσικά με τον απαραίτητο σεβασμό – όπως κάνω το ίδιο με όλους, επίσης όμως, απαιτώ και τον ανάλογο σεβασμό και από εκείνους.

Άρα, κάτι που με βοηθάει στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, είναι να μην θεωρώ άλλους ανώτερους από εμένα. Βάζω τους ανθρώπους στη σωστή τους διάσταση.

Νούμερο 5. Κράτα το λόγο σου

Κράτα το λόγο σου στους άλλους και κράτα το λόγο σου στον εαυτό σου.

Όταν πεις ότι θα κάνεις κάτι, κάντο. Όταν πεις ότι θα βοηθήσεις κάποιον, βοήθησέ τον. Όταν δεσμευτείς να ολοκληρώσεις μία εργασία ή να βρίσκεσαι κάπου μία συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα, κάντο. 

Όταν κρατάω το λόγο μου, νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου, γίνομαι άνθρωπος του λόγου μου… στην ΠΡΑΞΗ και αυτό βοηθάει στο να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αντιθέτως, όταν συστηματικά, αθετώ τις δεσμεύσεις μου ή το λόγο μου, αρχίζω και αποδομώ την αυτοπεποίθησή μου, νιώθοντας όλο και χειρότερα για τον εαυτό μου.

Άρα το πέμπτο πράγματα που με βοηθάει να έχω αυτοπεποίθηση, είναι να κρατάω το λόγο μου.

Νούμερο 6. Σημείωσε μικρές νίκες

Τι σημαίνει μικρές νίκες; Βάλε στον εαυτό σου μικρούς στόχους ή μικρά βήματα μεγάλων στόχων.

Θέλω να τρέξω Μαραθώνιο; Μπορώ να έχω μία μικρή νίκη βάζοντας τα παπούτσια μου και κάνοντας ένα γύρο το τετράγωνο. Ξεκινάω με μία προπόνηση. Αν βγω σήμερα για προπόνηση, είναι μία μικρή νίκη.

Πάω στο σούπερ μάρκετ και αντί να αγοράσω πατατάκια και γαριδάκια, αγοράζω σαλάτες και φρούτα. Είναι μία νίκη προς την υγεία μου.

Δεν είναι ότι πέτυχα κάτι τεράστιο, αλλά δίνοντας στον εαυτό μου αυτές τις μικρές καθημερινές νίκες, χτίζω την αυτοπεποίθησή μου και αρχίζω να γίνομαι άτομο που ό,τι λέει το κάνει.

Και σιγά σιγά, μπορώ να έχω όλο και μεγαλύτερες νίκες.

Μπορεί να είναι ότι δεν θα δεις την αγαπημένη σου σειρά σήμερα, και αντί για αυτό θα διαβάζεις ένα βιβλίο που σε βοηθάει στον τρόπο σκέψης και αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις ποιο ποιοτικές σχέσεις με τους γύρω σου.

Είναι ένας τρόπος για να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου με μικρές μικρές επιτυχίες – με μικρές μικρές νίκες και πηγαίνεις σε όλο και μεγαλύτερες.

Νούμερο 7. Διατροφή/άσκηση/υγεία

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Ψυχολογίας, υπάρχει μία άμεση επίδραση στη διάθεσή σου, σχεδόν πέντε λεπτά αφού ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Όταν αρχίσεις να παράγεις ενδορφίνες, τότε νιώθεις καταπληκτικά και αν γυμνάζεσαι καθημερινά, χτίζεις επίσης και τη νοητική σου υγεία – όχι μόνο τη σωματική σου υγεία.

Είσαι πιο ήρεμος, διαχειρίζεσαι με λιγότερο άγχος τις προκλήσεις της καθημερινότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Επίσης, αν γυμνάζεσαι καθημερινά, με συνέπεια, σημειώνεις επίσης επιτυχίες οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, συνήθως είναι περισσότερο πετυχημένοι και στην εργασία τους, γιατί αποκτούν πειθαρχία, αντοχή, πλάνο, συνέπεια και άλλα χαρακτηριστικά.

Και φυσικά, αν έχεις ένα καλογυμνασμένο σώμα, αν έχεις περισσότερη ενέργεια και καλή υγεία, είναι πιο εύκολο να έχεις αυτοπεποίθηση.

Νούμερο 8. Να έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε αγαπάνε και που είναι εκεί για εσένα

Κάτι που είχα ακούσει από τον Wayne Dyer και το λέω και τα παιδιά μου είναι ότι “Αν ήξερες ποιος περπατάει δίπλα σου συνέχεια, στο μονοπάτι που έχεις επιλέξεις, δεν θα βίωνες ποτέ ξανά φόβο ή αμφισβήτηση.”

“Αν ήξερες ποιος περπατάει δίπλα σου συνέχεια, στο μονοπάτι που έχεις επιλέξεις, δεν θα βίωνες ποτέ ξανά φόβο ή αμφισβήτηση.”

Wayne Dyer

Όταν λοιπόν έχεις ανθρώπους δίπλα σου που νοιάζονται για εσένα που σε αγαπάνε και που είναι εκεί για εσένα, τότε δεν μπορείς να βιώσεις φόβο ή δισταγμό ή αμφιβολίες.

Και ένας τρόπος για να έχεις τέτοιους ανθρώπους γύρω σου, είναι να είσαι και εσύ τέτοιος άνθρωπος για τους άλλους.

Έχοντας τέτοιους ανθρώπους γύρω σου, μπορείς να νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου και να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

ΣΥΝ 1. Ποτέ δεν μιλάω αρνητικά για τον εαυτό μου και στον εαυτό μου

Το τελευταίο, είναι κάτι που προτείνω να ΜΗΝ κάνεις. Και αυτό είναι να μην μιλάς άσχημα στον εαυτό σου και για τον εαυτό σου.

Απόφυγε φράσεις του τύπου “τι χαζός που είμαι” ή “έκανα βλακεία” ή όταν λες στους άλλους “είμαι αναβλητικός” “είμαι νευρικός”, “είμαι …” κάτι που δεν είναι αυτό που θα ήθελες να είσαι.

Δεν μιλάω ποτέ έτσι για τον εαυτό μου και στον εαυτό μου.

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο “Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο” του Og Mandino, να μελετήσεις τα 10 χειρόγραφα και μάθεις να χρησιμοποιείς δηλώσεις για τον εαυτό σας, που χτίζουν το άτομο που θέλετε να είστε και που γεννηθήκατε να είστε.

Δηλώσεις όπως “είμαι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης”, “θα δράσω τώρα” “αντιμετωπίζω τον κόσμο γελώντας” ή “σήμερα θα γίνω κύριος των συναισθημάτων μου” κλπ.

Σταματήστε να μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας και στον εαυτό σας και αντικαταστήστε αυτές τις φράσεις που μπορεί να λέγατε μέχρι τώρα, με άλλες θετικές δηλώσεις.

“Οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν βιώσει τις περισσότερες αποτυχίες.”

Ο Michael Jordan κάποτε είχε πει:

Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου και γι’ αυτό το λόγο πέτυχα.

Τα εμπόδια δεν είναι για να σε σταματήσουν. Αν βρεις τοίχο, μην γυρίσεις πίσω και τα παρατήσεις. Βρες έναν τρόπο να τον σκαρφαλώσεις, να περάσεις από μέσα του ή να πας από γύρω.

Το ταλέντο κερδίζει παιχνίδια, αλλά η ομαδική δουλειά και η εξυπνάδα κερδίζει πρωταθλήματα.

Κάποιοι θέλουν να συμβεί, κάποιοι εύχονται να συμβεί και άλλοι το κάνουν να συμβεί.

Θα πρέπει να απαιτείς πράγματα από τον εαυτό σου, πριν να μπορέσεις να τα κάνεις. Ποτέ μην λες ποτέ, γιατί τα όρια, όπως και οι φόβοι, είναι συχνά μία ψευδαίσθηση.

Η νοοτροπία μου είναι ότι αν με σπρώξεις προς κάτι που εσύ θεωρείς ότι είναι αδυναμία, τότε θα πάρω αυτή την αδυναμία και θα τη μετατρέψω σε δύναμη.

Πάντα να γυρνάς μία αρνητική κατάσταση σε θετική.

Πάντα πίστευα ότι αν κάνεις τη δουλειά, το αποτέλεσμα θα έρθει.

Το βασικό μήνυμα

Το βασικό μήνυμα που θέλω να κρατήσεις από το σημερινό μάθημα είναι ότι η αυτοπεποίθηση δεν έρχεται από το να είσαι καλός σε κάτι ή μετρώντας τις επιτυχίες σου. Έρχεται από τη γνώση ότι κάθε αποτυχία σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο που θέλεις να φτάσεις.

Το άτομο που πιστεύει ότι η αποτυχία τον οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση, θα δοκιμάσει πράγματα χωρίς δισταγμό. Και αυτό είναι τελικά η αυτοπεποίθηση.

Η εργασία σου λοιπόν για τις επόμενες 7 ημέρες είναι η εξής:

Δες το βίντεο με αυτές τις 8 +1 ιδέες και αποφάσισε να εφαρμόσεις ΜΙΑ από αυτές, κάθε μέρα τουλάχιστον για 7 ημέρες. 

 • Θα αλλάξεις κάτι στη φωνή σου;
 • Θα στέκεσαι πιο ίσια;
 • Θα φοράς κάθε μέρα ρούχα που αναδεικνύουν καλύτερα το σώμα σου;
 • Θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να κρατάς το λόγο σου;
 • Θα φροντίσεις να σημειώσεις μία ακόμα επιτυχία στην εργασία σου;
 • Θα έχεις 7 μικρές νίκες;
 • Θα βελτιώσεις τη διατροφή σου τρώγοντας ένα ακόμα φρούτο ΚΑΘΕ μέρα για τις επόμενες 7 ημέρες;
 • Θα κάνεις έστω 10 λεπτά άσκηση κάθε μέρα;
 • Θα επικοινωνήσεις με ανθρώπους στο περιβάλλον σου και θα τους πεις ότι τους αγαπάς και ότι είσαι εκεί για αυτούς;
 • Ή θα σταματήσεις πλέον να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου;

Γράψτε μου στα σχόλια, ποια από αυτές τις ιδέες, θα βάλεις σε εφαρμογή τις επόμενες 7 ημέρες; Ποιο είναι ένα πράγμα που κάνεις ή που θα ήθελες να κάνεις για να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα μοιράσου το με άτομα που πιστεύεις ότι θα τους βοηθούσε. 

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

Δες περισσότερα βίντεο, με ιδέες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη ζωή και στην εργασία σου, μπαίνοντας στο κανάλι μου.

Ευχαριστώ τον φίλο, συμμαθητή, διπλανό στο σχολείο, κουμπάρο και φυσικοθεραπευτή, Νίκο Αποστολίδη, για τη συμμετοχή του σ’ αυτό το μάθημα και για τις πολύτιμες συμβουλές του.
https://physiofix.gr/

Βρες την 5ωρη εκπαίδευση της Ακαταμάχητης Πρόσκληση, μπαίνοντας εδώ: https://greekcoach.gr/invite

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *