Απόρριψη: Η σημασία τού να συμφιλιωθείς μαζί της [Βίντεο]

Για τα περισσότερα πράγματα που θα ζητήσουμε στη ζωή μας, θα λάβουμε απόρριψη. Θα τη διαχειριστούμε σωστά, αν γίνουμε φίλοι μαζί της!

Θέλω να σου κάνω μία ερώτηση και θέλω να μου απαντήσεις ειλικρινά:

Πιάνεις τον εαυτό σου κάποιες φορές να παραλύεις από το φόβο της απόρριψης ή της αποτυχίας; Και αυτός ο φόβος σε σταματάει – σε εμποδίζει από το να τολμήσεις πράγματα και να κυνηγήσεις αυτά που πραγματικά θέλεις;

Το καταλαβαίνω. Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί.

Η απόρριψη είναι δεδομένη στη ζωή

Μία σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς απόρριψη. Είτε ψάχνουμε εργασία, είτε έχουμε τη δική μας επιχείρηση, είτε ψάχνουμε πελάτες, συνεργάτες, σύντροφο ή οτιδήποτε, οι περισσότεροι θα δεχτούμε τόσες απορρίψεις σχεδόν με όσα αιτήματα κάνουμε.

Για τα περισσότερα πράγματα που θα ζητήσουμε στη ζωή μας, θα λάβουμε απόρριψη.

Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να σταματήσουμε να ζητάμε, να σταματήσουμε να επιχειρούμε πράγματα, να σταματήσουμε να τολμούμε πράγματα, να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα.

O Michael Jordan, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχασε περισσότερα σουτ απ’ όσα έβαλε.

Πριν μερικούς μήνες συμμετείχα σε ένα τεράστιο online συνέδριο, στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ομιλητής ο Silvester Stallone. Όταν έγραψε το σενάριο του Rocky και προσπάθησε να το πουλήσει, τον απέρριψαν 1500 φορές. 1500 φορές!

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις πώς παίζεται το παιχνίδι, τόσο πιο γρήγορα θα γίνεις καλύτερος στο να το παίζεις.

Η απόρριψη μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σου, όχι να την εμποδίσει

Σίγουρα, η απόρριψη πονάει. Και κανείς δεν θέλει να τον απορρίπτουν. Και μπορεί να νιώθεις ότι είναι άδικο που δεν σου έδωσαν εκείνη τη θέση ή που κάποιος που περίμενες ότι θα δεχτεί την πρότασή σου, τελικά σου είπε όχι. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι δεν σε εξυπηρετεί σε κάτι το να σκέφτεσαι έτσι. 

Χρειάζεται να δεις πιο μπροστά – πέρα από την απογοήτευση της στιγμής. Και θα δεις ότι η απόρριψη είναι ένας σκληρός – ένας αυστηρός προπονητής για σένα. Αν έχεις αποφασιστικότητα, τότε η απόρριψη θα είναι ο coach που θα σε σπρώξει να βρεις τα όριά σου, σου ώστε να γίνεις πιο δυνατός, πιο ικανός και πιο ανθεκτικός.

Έχω βιώσει την απόρριψη

Πριν μερικά χρόνια κοιτούσα το αρχείο μου και είδα ότι όταν άρχισα να κάνω διαφημίσεις μέσω ίντερνετ και άρχισα να έχω ενδιαφερόμενους που ήθελαν να ξεκινήσουν τη δική τους online δραστηριότητα, είδα ότι στον φάκελο με τα “όχι”, είχα περίπου 2000 άτομα.

Στον φάκελο με τα “Ναι” βέβαια είχα πάνω από 200 άτομα.

Τα οποία ήταν αρκετά για να έχω μία άνετη ζωή και μία μεγάλη επιχείρηση.

Αν σταματούσα στα πρώτα όχι, στις πρώτες απορρίψεις, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ.

Στο επιχειρηματικό πρόγραμμα που δουλεύω τα τελευταία 7 χρόνια, ο άνθρωπος που μου το σύστησε, μου είχε ήδη μιλήσει για άλλα 2-3 προγράμματα στο παρελθόν και τον είχα απορρίψει.

Αν τα είχε παρατήσει τότε, δεν θα έβαζε ένα άτομο στην ομάδα του, το οποίο έχτισε μία ομάδα με περισσότερα από 1500 ενεργά άτομα.

[Aν είσαι ανοιχτός-ή στο να δεις την επιχειρηματική πρόταση που μου έγινε τότε και η οποία έδωσε σε εμένα, αλλά και σε χιλιάδες άλλα μέλη αυτού του προγράμματος, τη δυνατότητα να δημιουργούμε εισόδημα μέσω ίντερνετ, μπες στο greekcoach.gr/online και δήλωσε συμμετοχή σε μία δωρεάν οnline ενημέρωση που έχω ετοιμάσει.]

Μην τα παρατήσεις, ό,τι κι αν συμβεί. 

Μην τα παρατήσεις ό,τι κι αν συμβεί… Ας μην είναι η απόρριψη (ή οι πολλές απορρίψεις) ο λόγος που θα τα παρατήσεις.

Αυτό που λέω συχνά στους συνεργάτες ή στους μαθητές μου είναι ότι:

  • Αυτοί που επιμένουν και ΔΕΝ τα παρατάνε, είναι αυτοί που πετυχαίνουν.
  • Αυτοί που επιμένουν και δεν τα παρατάνε, βρίσκουν δουλειά.
  • Αυτοί που επιμένουν και δεν τα παρατάνε, βρίσκουν πελάτες.
  • Αυτοί που επιμένουν και δεν τα παρατάνε, κερδίζουν αγώνες.
  • Αυτοί που επιμένουν και δεν τα παρατάνε, βρίσκουν συντρόφους.

Αυτή είναι η αλήθεια!

Και αυτοί που επίσης καταστρώνουν ένα καλό σχέδιο και δρουν στρατηγικά εξασφαλίζουν τις καλύτερες εργασίες, τις καλύτερες ευκαιρίες.

Να έχεις ξεροκέφαλη πειθαρχία και αποφασιστικότητα.

Chet Holmes

Μάθε από την απόρριψη

Σίγουρα χρειάζεται να επιμένεις και να μην τα παρατάς παρά την απόρριψη, αλλά επίσης δες τι μπορείς να μάθεις από την απόρριψη.

Ζήτα feedback από αυτόν που σε απέρριψε. Ρώτα τι θα μπορούσες να βελτιώσεις, τι θα μπορούσες να αλλάξεις, τι τον έκανε να σε απορρίψει.

Δες τι μπορείς να μάθεις, τι μπορείς να βελτιώσεις και την επόμενη φορά πήγαινε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένος.

Αντί λοιπόν να θυμώνεις, να απογοητεύεσαι και να παραιτείσαι μετά από την απόρριψη, συμφιλιώσου μαζί της. Αναλογίσου τι μπορεί να πήγε στραβά. Κάνε μία αξιολόγηση του εαυτού σου, των δεξιοτήτων σου και σκέψου όλους τους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσες να βελτιώσεις την επόμενη απόπειρά σου.

Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, στην ικανότητα να έχεις πιο ξεκάθαρους στόχους και στην ικανότητα να επανέρχεσαι ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα πιο δυνατός μετά από κάθε εμπόδιο που συναντάς στην πορεία σου.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κυνηγήσεις τα πράγματα που θέλεις στη ζωή σου. Και αν ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος του να μην τα καταφέρεις, ο φόβος του να μην πετύχεις σε κρατάει πίσω, θυμήσου ότι η απόρριψη πονάει για μια στιγμή, ενώ το να μετανιώσεις που δεν έκανες – που δεν τόλμησες να κάνεις κάτι, μπορεί να κρατήσει για μια ζωή.


Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα, άφησε ένα σχόλιο:
Πώς αντιμετωπίζεις εσύ την απόρριψη;

Κάνε πράξη τη σημερινή ιδέα, γίνε φίλος με την απόρριψη.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να μην χάνεις τα βίντεο που ανεβάζω κάθε βδομάδα.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.