Αλλαγή και προσκόλληση: όλα στη ζωή είναι παροδικά

Αλλαγή και προσκόλληση: πώς το να θυμόμαστε ότι όλα στη ζωή μας είναι παροδικά, μας βοηθάει να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή.

Ένα από τα δεδομένα της ζωής είναι η παροδικότητα των πραγμάτων. Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, κάποτε δεν υπήρχε (ή τουλάχιστον δεν υπήρχε στη μορφή που είναι σήμερα) και οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, κάποτε θα πάψει να υπάρχει.

Πράγματα, άνθρωποι, καταστάσεις, έρχονται και παρέρχονται.

Το ίδιο κι εμείς οι ίδιοι.

Περαστικοί είμαστε. Ερχόμαστε για λίγο, αφήνουμε το στίγμα μας και φεύγουμε.

Από πού ήρθαμε και πού πάμε, δεν ξέρω.

Ξέρω όμως ότι για όσο βρίσκομαι εδώ, σ’ αυτή τη ζωή, σ’ αυτό το σώμα, σ’ αυτόν τον πλανήτη, έχω τη δυνατότητα να κάνω το παρόν μου όσο καλό ή κακό αποφασίσω.

Το να είμαι προσκολλημένος σε καταστάσεις, σε πράγματα ή σε ανθρώπους το μόνο που κάνει είναι να εμποδίζει την ικανότητά μου να κάνω το παρόν μου όπως το επιθυμώ.

Και πώς επιθυμώ να είναι το παρόν μου; Τίποτα λιγότερο από …γαμ@το!

Μην προσπαθήσεις να κρατήσεις κοντά σου κάτι περισσότερο απ’ όσο ο “κύκλος” του. Όταν έρθει η ώρα να “φύγει” κάτι, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το κρατήσεις.

ΑΛΛΑ, αυτό που ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις, είναι να το εκτιμήσεις περισσότερο όσο το έχεις, να το φροντίσεις, να το προστατέψεις ΟΣΟ το έχεις.

Φρόντισέ τα όσο τα έχεις

Όπως το σώμα σου. Αν έχεις την υγεία σου, φρόντισε το σώμα σου. Αν φθαρεί και τελείωσει ο “κύκλος” του, τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το κρατήσεις περισσότερο.

Όπως τα παιδιά σου. Αν έχεις κοντά σου τα παιδιά σου, άφησε το κινητό από τα χέρια σου (και πάρε και το δικό τους από τα χέρια τους – ΑΝ μπορείς) και κάτσε μαζί τους για μισή ώρα παραπάνω σήμερα. Και αύριο. Όταν θα έρθει η ώρα να φύγουν (που θα έρθει η ώρα), δεν θα μπορείς να τα κρατήσεις (και δεν θα πρέπει να τα κρατήσεις).

Όπως η σχέση σου. Αν είσαι σε μία σχέση (ακόμα και αν δεν είναι ιδανική), εκτίμησε τον/την σύντροφό σου. Άφησε αυτό που κάνεις όταν σου μιλάει και άκου με όλο σου το πρόσωπο. Δώσε ακόμα ένα χάδι, ένα φιλί, έναν ακόμα καλό λόγο. Όταν θα έρθει η ώρα να φύγει (που θα έρθει η ώρα), δεν θα μπορείς να τον/την κρατήσεις.

Όπως η ικανότητα του να εργάζεσαι. Αν έχεις μία εργασία και αν έχεις την ικανότητα να εργάζεσαι, αξιοποίησέ την στο μέγιστο. Εργάσου όλη την ώρα που εργάζεσαι. Να είσαι εκεί, συγκεντρωμένος, αφοσιωμένος… είτε είναι δική σου δουλειά, είτε εργάζεσαι για κάποιον άλλον. Όταν θα έρθει η ώρα να μην μπορείς πλέον να εργαστείς [=να παράγεις έργο], δεν θα μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό.


ΕΣΥ, συνήθως αποδέχεσαι εύκολα την παροδικότητα των πραγμάτων και δέχεσαι την αλλαγή ή κάποιες φορές νιώθεις ότι προσκολλάσαι;

Άφησε ένα σχόλιο ή στείλε μου ένα μήνυμα. Θα χαρώ να το συζητήσουμε.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *