[Βίντεο] Πώς θα αλλάξεις τη ζωή σου, ανεβάζοντας τα στάνταρ σου

Αν αλλάξεις, αν ανεβάσεις τα στάνταρ σου, αν η εικόνα που αποκτήσεις για τον εαυτό σου γίνει καλύτερη, τότε θα αρχίσει να αλλάζει και η ζωή σου.

Ο προπονητής των Chicago Bears, Mike Ditka έλεγε συχνά:

Παίρνεις αυτό που ανέχεσαι.

Mike Ditka

Αν η ζωή σου είναι χαμηλότερη των προσδοκιών σου, τότε πιθανόν αυτό να οφείλεται στο ότι τα στάνταρ σου είναι πολύ χαμηλά.

 • Αν έχεις συνηθίσει να κερδίζεις τόσα χρήματα, ώστε απλά να τα βγάζεις πέρα ίσα ίσα κάθε μήνα,
 • Αν νιώθεις άνετα με το να έχεις 10 περιττά κιλά,
 • Αν είσαι εντάξει με το να είσαι με ένα άτομο που σου φέρεται άσχημα, σε κακομεταχειρίζεται και σε κακοποιεί λεκτικά όλη την ώρα,

…τότε αυτό έχει να κάνει με τα στάνταρ σου.

Συνήθως καταλήγουμε να έχουμε αυτό που είναι αποδεκτό από εμάς, ίσως και λίγο περισσότερο.

Τι είναι τα στάνταρ;

Τα στάνταρ είναι η εικόνα που έχεις και αποδέχεσαι για τον εαυτό σου σε διάφορους τομείς. Και αυτή η εικόνα, αυτά τα πρότυπα, είναι που καθορίζουν την ζωή σου και την πραγματικότητα που βιώνεις.

Αν ανεβάσεις τα στάνταρ σου, αν η εικόνα που αποκτήσεις για τον εαυτό σου, γίνει καλύτερη, τότε εκ των πραγμάτων θα αρχίσει να αλλάζει και η ζωή σου.

Το ερώτημα εδώ λοιπόν είναι, πώς ορίζεις τον εαυτό σου; Ποιος είσαι; Ποια είσαι;

Και πότε άρχισες να το πιστεύεις αυτό για τον εαυτό σου;  Πόσα χρόνια πριν αποφάσισες τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις;

Δεν νομίζεις ότι είναι ώρα να ανεβάσεις τα στάνταρ σου, να μετατρέψεις τα “θα έπρεπε/θα ήθελα” σε “πρέπει” και να δώσεις στον εαυτό σου μία νέα ταυτότητα;

Πώς μιλάω στον εαυτό μου

Στο άρθρο όπου μίλησα για το πώς να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, αναφέρθηκα στο ότι “δεν μιλάω άσχημα στον εαυτό μου”. 

Απαιτώ από τον εαυτό μου περισσότερα, απ’ ότι θα μπορούσε να περιμένει οποιοσδήποτε άλλος.

Ανεβάζοντας τα στάνταρ μου, άλλαξε τελείως η στάση μου απέναντι στις δράσεις μου. 

Τα στάνταρ όταν αντιδρώ υπό πίεση

Για παράδειγμα, άλλαξα τα στάνταρ μου σε σχέση με το πώς ανταποκρίνομαι υπό πίεση. Παλιότερα ήμουν πολύ νευρικός και δεν είχα υπομονή. Θύμωνα εύκολα και αντιδρούσα με ένταση και φωνές σε κάποιες καταστάσεις.

Για να το αλλάξω αυτό, δεν αρκούσε να λέω στον εαυτό μου απλά να μη φωνάζω. Έπρεπε να αλλάξω τα στάνταρ μου.

[Μάθε τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας και τους 10 τρόπους για να γίνεις καλύτερος ακροατής.]

Αλλάζοντας τα στάνταρ μου, αποφάσισα ότι είμαι ένα πιο συγκροτημένο και ήρεμο άτομο. Ένα άτομο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της καθημερινότητας με ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Όποτε, λοιπόν, συνέβαινε κάτι που μπορεί να με οδηγούσε στο να θυμώσω, θύμιζα στον εαυτό μου ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ πλέον τέτοιο άτομο. Ένα άτομο ήρεμο, συγκροτημένο και με αυτοσυγκράτηση, δεν αντιδράει έτσι. Ανταποκρίνεται θετικά και διατηρεί την ψυχραιμία του.

Όρισα το στάνταρ και μετά μετέβαλα τη συμπεριφορά μου, ώστε να εκπληρώσω την εικόνα που είχα δώσει στον εαυτό μου για τον εαυτό μου.

Τα στάνταρ στη δουλειά μου

Ένα άλλο στάνταρ είχε να κάνει με την εργασία μου. Παλιότερα ήμουν πιο χαλαρός στο θέμα της δουλειάς και μπορεί να περνούσαν μέρες ή εβδομάδες χωρίς να κάνω δράση με συνέπεια. Μπορεί να ανέβαλλα πολύ περισσότερο κάποιες σημαντικές δραστηριότητες, όπως να επικοινωνήσω με υποψήφιους πελάτες ή συνεργάτες ή ανέβαλλα μία δύσκολη συζήτηση με έναν συνεργάτη ή πελάτη που είχε κάποιο πρόβλημα.

Άλλαξα τα στάνταρ μου σε αυτό το κομμάτι και αποφάσισα ότι πλέον είμαι άτομο που κάνει τα πράγματα τώρα. Είμαι άτομο που μπαίνει στη δράση τώρα, είμαι άτομο που κάνει τις δύσκολες συζητήσεις.

Όταν, λοιπόν, έβαλα αυτό το στάνταρ στον εαυτό μου, δεν είχα μέσα μου αυτή τη διαρκή μάχη – να προσπαθώ να πείσω, να επιβάλλω στον εαυτό μου να κάνει όλες αυτές τις δράσεις.

Έλεγα στον εαυτό μου: Είμαι άτομο που μπαίνει στη δράση. Κάνω αυτό που έχω να κάνω ΤΩΡΑ

Αλλάζοντας λοιπόν τον τρόπο σκέψης μου και αλλάζοντας το στάνταρ μου, πλέον ό,τι έκανα, ήταν σχετικά με το να εκπληρώσω το στάνταρ που είχα δημιουργήσει στον εαυτό μου.

Τα στάνταρ στη διατροφή μου

Ένα άλλο στάνταρ μου είχε να κάνει με τη διατροφή μου και τη φυσική μου κατάσταση. Όταν ήμουν στον στρατό, μέσα σε δύο χρόνια, λόγω κακής διατροφής και επειδή σταμάτησα να γυμνάζομαι, έβαλα βάρος.

Δεν αρκούσε να ακολουθήσω ένα πλάνο διατροφής για να χάσω βάρος.  Αυτό που άλλαξα, είναι τα στάνταρ μου.

Είμαι άτομο που διατηρεί το ιδανικό του βάρος. Είμαι άτομο που τρέφεται σωστά. Είμαι αθλητής. Οι αθλητές κάνουν συστηματικά προπόνηση, είτε έχουν διάθεση, είτε όχι. Οι αθλητές προσέχουν τη διατροφή τους, κοιμούνται επαρκώς, δεν κάνουν καταχρήσεις.

Δεν είμαι καπνιστής

Κάποτε κάπνιζα. Το έκοψα και μετά το ξανάρχισα και κάπνιζα συστηματικά.  Ποτέ όμως δε θεωρούσα τον εαυτό μου καπνιστή. Το στάνταρ μου ήταν ότι εγώ δεν είμαι καπνιστής. Είμαι αθλητής.

Οπότε, το φυσικό επακόλουθο ήταν να το κόψω. Και έτσι και έγινε. Επανέφερα τον εαυτό μου, στο στάνταρ που είχα βάλει στον εαυτό μου.

Σίγουρα, υπήρχε ένα διάστημα που κάπνιζα λίγο περισσότερο, αλλά έχοντας το στάνταρ ότι εγώ δεν είμαι καπνιστής, επανέφερα τον εαυτό μου στην κατάσταση του μη-καπνιστή.

5 βήματα για να ανεβάσεις τα στάνταρ σου

Για να ανεβάσεις τα στάνταρ σου, κάνε το εξής.

1) Δες τους τομείς της ζωής σου, που χρειάζονται βελτίωση αυτή τη στιγμή.

2) Κάνε μία λίστα.

 • Θέλεις να βελτιώσεις κάτι στο πώς είσαι ως γονιός;
 • Ως σύντροφος;
 • Ως φίλος;
 • Ως επαγγελματίας;

3) Πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό και γράψε ποιο είναι το νέο σου στάνταρ. (Πχ αν πρόκειται για το βάρος σου, μπορεί να είναι ένα εύρος: αν είμαι από 63 μέχρι 67 κιλά, είμαι εκεί που θέλω.)

4) Γράψε ποιες συνήθειες έχει ένα άτομο που έχει αυτό το στάνταρ. Προσδιόρισε, δηλαδή, το τι κάνει και πώς σκέφτεται το άτομο που θέλεις να γίνεις.

Και όλα αυτά, μετάτρεψέ τα από “θα ήθελα” σε “πρέπει”.

5) Γράψε και τους λόγους που “πρέπει” να είσαι ένα τέτοιο άτομο.

Αυτό λοιπόν, είναι το νέο σου στάνταρ! Θύμιζε στον εαυτό σου και μίλα στον εαυτό σου σαν να ήσουν αυτό το άτομο.

Πώς μιλάω στα παιδιά μου

Αυτός είναι και ο τρόπος που το περνάω στα παιδιά μου.

Αντί να τους λέω συνέχεια “μην τρως αυτό” ή “μην τρως εκείνο” ή “πρέπει να τρως σαλάτες και φρούτα”, τους λέω: “Είσαι αθλητής. Ένας αθλητής κάνει αυτό”. Τους ορίζω το στάνταρ και τους θυμίζω τι κάνει κάποιος που έχει αυτό το στάνταρ.

 • Εμείς είμαστε άτομα που μιλάμε ευγενικά.
 • Είμαστε άτομα που δεν γκρινιάζουμε.
 • Είμαστε άτομα που εργαζόμαστε σκληρά.
 • Είμαστε άτομα που σεβόμαστε τους άλλους.
 • Είμαστε άτομα που έχουμε ακεραιότητα και κάνουμε πάντα το σωστό, ακόμα και όταν δεν κοιτάει κανείς.

Αυτά είναι τα στάνταρ τους. Και τους λέω τι σημαίνει το καθένα. 

Δεν τους ζητάω συνέχεια να έχουν τη μία ή την άλλη συμπεριφορά, αλλά τους θυμίζω ποιοι είναι, ποιο είναι το στάνταρ μας. Και έτσι χτίζω την εικόνα του ποιοι είναι και τι συμπεριφορά έχει αυτό το άτομο.

Αντιθέτως, βλέπω γονείς να λένε στα παιδιά τους ή για τα παιδιά τους “Α, ο Γιωργάκης μου είναι νευρικός” ή “Η Μαρία μου είναι ακατάστατη”.

Και αυτοί οι γονείς ουσιαστικά κάνουν το ίδιο με εμένα. Ορίζουν τα στάνταρ του παιδιού, αλλά χωρίς να το θέλουν, ορίζουν ένα στάνταρ που ΔΕΝ επιθυμούν.

Δεν τους κατηγορώ, γιατί δεν είναι κάτι που το διδασκόμαστε αυτό.

Αν έχεις άτομα στο περιβάλλον σου που μιλάνε για τα παιδιά τους ή για τους ίδιους έτσι, στείλ’ τους αυτό το άρθρο και βοήθησέ τους να ανεβάσουν τα στάνταρ τους.

Κάνε τη λίστα, όρισε τα στάνταρ σου

Κάνε λοιπόν αυτή τη λίστα, με όλους τους τομείς που θα ήθελες να βελτιώσεις, γράψε ποιο είναι το στάνταρ που θέλεις σε κάθε τομέα, όρισε τι κάνει ένα άτομο που έχει αυτό το στάνταρ και μετά μετάτρεψε τα “θα ήθελα” σε πρέπει.

Αυτό είναι κάτι που το δουλεύω κι εγώ συνεχώς! Έχοντας περάσει αρκετές αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο τα τελευταία 5-6 χρόνια, έχω βρεθεί συχνά σε καταστάσεις όπου έπρεπε να αναπροσδιορίσω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου.


Αν βρήκες χρήσιμο τη σημερινό μάθημα, μοιράσου το με άτομα που πιστεύεις ότι χρειάζεται να ανεβάσουν τα στάνταρ τους! Άφησε ένα σχόλιο και θα χαρώ να το συζητήσουμε.

Ποιο είναι ένα στάνταρ που θα ήθελες να αλλάξεις ή κάτι που άλλαξες με επιτυχία και είχε θετικά αποτελέσματα στη ζωή και στην εργασία σου; Άφησε ένα σχόλιο.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θοδωρής Αραμπατζής

ΥΓ: Μπορώ να σε βοηθήσω να ανεβάσεις και να ορίσεις ποια είναι τα δικά σου νέα στάνταρ! Προγραμμάτισε μία συνεδρία συμβουλευτικής μαζί μου.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.