Αντιμετώπισε την Αναβλητικότητα με Αυτές τις 3 Συμβουλές

Αντιμετώπισε την Αναβλητικότητα ακολουθώντας τις ιδέες του βιβλίο “Φάε τον βάτραχό σου!”

Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει κάποτε: “Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί είναι να φας έναν ζωντανό βάτραχο, μπορείς να περάσεις την υπόλοιπη μέρα με τη βεβαιότητα ότι αυτό ήταν το χειρότερο που θα σου συμβεί.

Σκέψου αυτή τη φράση για λίγο. Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει τη μέρα σου κάνοντας μικροδουλειές, αφήνοντας τα δύσκολα για αργότερα; Εγώ σίγουρα το έχω κάνει αρκετές φορές. Και πόσο συχνά, τελικά, καταλήξεις να κάνεις αυτές τις εργασίες, γιατί νιώθεις κουρασμένος ή απογοητευμένος σκεφτόμενος “αύριο θα προσπαθήσω περισσότερο”;

Αυτή η αίσθηση της αναβλητικότητας είναι κάτι που όλοι έχουμε νιώσει. Κι εδώ ακριβώς έρχεται η ιδέα του ‘βατράχου’. Ο ‘βάτραχος’ είναι η πιο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα η πιο σημαντική εργασία σου για τη μέρα. Πριν από πάνω από 20 χρόνια διάβασα το βιβλίο του Brian Tracy, ‘Φάε τον Βάτραχό σου’, και το οποίο μου έδειξε πώς να κάνω αυτήν την ιδέα πράξη. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου τι έμαθα από το βιβλίο και πώς μπορείς κι εσύ να πάρεις τον έλεγχο της ημέρας σου.

Η Προέλευση της Ιδέας

1835234C58A38C09B4149EDDBFF7D189.jpg

Η μεταφορά του ‘βατράχου’ δεν είναι καινούργια. Πολλοί ειδικοί στη διαχείριση χρόνου και παραγωγικότητας, όπως ο David Alen στο βιβλίο του “Πώς να Ολοκληρώνετε τις Δουλειές σας”, ο Tim Ferris στην “Η Εβδομάδα των 4ων Εργάσιμων Ωρών” μιλούν εδώ και δεκαετίες για τη σημασία του να ολοκληρώνουμε πρώτα τα δύσκολα. Όμως, αυτό που κάνει το βιβλίο του Brian Tracy ξεχωριστό είναι η πρακτική του προσέγγιση. Δεν μιλάει μόνο για φιλοσοφίες και θεωρίες· μας δίνει συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα. Στη συνέχεια του μαθήματος θα μοιραστώ 3 Βασικά Μαθήματα που κράτησα και εφαρμόζω εδώ και 20 χρόνια από το βιβλίο.

Ο Ορισμός του ‘Βάτραχου’

Μιλώντας για αυτή την ιδέα σε φίλους και πελάτες μου μου λένε ότι “δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι ο βάτραχος μου”. Πώς ξέρεις ποιος είναι ο ‘βάτραχός’ σου; 

Είναι εκείνη η εργασία που, αν την ολοκληρώσεις, θα έχεις πετύχει κάτι σημαντικό. Είναι αυτή που πιθανότατα αποφεύγεις γιατί σου φαίνεται δύσκολη, αλλά βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η παρουσίαση που πρέπει να ετοιμάσεις για τη δουλειά, ένα σημαντικό project που αναβάλλεις ή ακόμα και μια δύσκολη συζήτηση που πρέπει να έχεις με κάποιον.

Γιατί Πρέπει να Ξεκινάς με τον Βάτραχο

Τώρα, τι κάνει αυτή τη στρατηγική να λειτουργεί τόσο καλά: Το πρωί, η ενέργεια και η θέλησή μας είναι στα υψηλότερα επίπεδά τους. Όσο περνάει η μέρα, κουραζόμαστε και είναι πιο εύκολο να εμφανιστεί η αναβλητικότητα. Αν ολοκληρώσεις πρώτα τον βάτραχό σου, όχι μόνο θα έχεις ήδη καταφέρει κάτι σημαντικό, αλλά θα νιώσεις και μια αίσθηση επιτυχίας που θα σε συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα. Πολύ συχνά, αν αφήσω τη γυμναστική για το απόγευμα, καταλήγω να μην κάνω καθόλου. Δεν λέω ότι και το πρωί δεν μπορείς να έχεις αναβλητικότητα, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να της αντισταθείς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η Διαφορά Ανάμεσα στη Δραστηριότητα και την Παραγωγικότητα

Οι περισσότερες από τις μικρές δουλειές που κάνουμε καθημερινά –όπως να απαντάμε email ή να ξεσκονίζουμε το γραφείο μας– δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους στόχους μας. Είναι πράγματα που σίγουρα πρέπει να γίνουν. Ωστόσο μην μπερδεύεις τη δραστηριότητα με την παραγωγικότητα. Το να είσαι απασχολημένος με πολλά δεν σημαίνει ότι είσαι παραγωγικός. 

Ο ‘βάτραχος’ είναι αυτό που πραγματικά μετράει. Τη στιγμή της ημέρας που μπορείς να έχεις τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, κάνε τον βάτραχο και άφησε τα υπόλοιπα (που σίγουρα πρέπει να γίνουν και αυτά) για αργότερα μέσα στην ημέρα σου.

Προσωπική Εμπειρία

Όταν ξεκίνησα να εφαρμόζω αυτή τη μέθοδο ήταν μια περίοδος που είχα πολλά projects ταυτόχρονα. Δούλευα σε ένα βιβλιοπωλείο ως υπάλληλος, ταυτόχρονα έχτιζα τη δική μου επιχείρηση στο δικτυακό μάρκετινγκ, μόλις είχα αρραβωνιαστεί και προσπαθούσα να τα βάλω όλα σε μία σειρά, αλλά ένιωθα ότι δεν είχα αρκετό χρόνο για τίποτα. Καθημερινά ξεκινούσα με μικροδουλειές, πιστεύοντας ότι έτσι θα ‘καθάριζα’ το πρόγραμμά μου. Όμως, τα σημαντικά πράγματα – όπως το να επικοινωνώ με ανθρώπους για τη νέα μου επιχείρηση, έμεναν πίσω.

Όταν διάβασα το βιβλίο, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αλλάξω στρατηγική. Άρχισα να ξεκινάω τη μέρα μου με τον βάτραχό μου, και η διαφορά ήταν τεράστια. Όχι μόνο γινόμουν πιο αποτελεσματικός, αλλά ένιωθα και λιγότερο άγχος γιατί σημείωνα πρόοδο προς τον μακροπρόθεσμο στόχο μου.

Μάθημα 1 – Η Σημασία του Βάτραχου

Ο πρώτος κανόνας που εφάρμοσα είναι απλός: Βρες τον βάτραχό σου. Κάθε πρωί ή το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να σκεφτείς ποια είναι η πιο σημαντική εργασία που πρέπει να ολοκληρώσεις. Γράψε την και ξεκίνα με αυτήν. Δεν έχει σημασία αν σου φαίνεται μεγάλη ή τρομακτική. Όσο πιο γρήγορα την ολοκληρώσεις, τόσο πιο ελεύθερος θα νιώθεις για τα υπόλοιπα.

Μάθημα 2 – Ανάλυση και Προτεραιότητες (Μέθοδος ΑΒΓΔΕ)

Μια άλλη τεχνική που έμαθα από το βιβλίο είναι η μέθοδος ΑΒΓΔΕ. Είναι ένας τρόπος να ιεραρχείς τις εργασίες σου με βάση τη σημασία τους.

• Οι εργασίες Α είναι κρίσιμες. Αν δεν τις κάνεις, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

• Οι εργασίες Β είναι σημαντικές, αλλά όχι επείγουσες.

• Οι εργασίες Γ είναι δευτερεύουσες. Είναι καλό να γίνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

• Οι εργασίες Δ είναι αυτές που μπορείς να αναθέσεις σε άλλους.

• Και οι εργασίες Ε είναι ασήμαντες και μπορούν να διαγραφούν.

Παράδειγμα Εφαρμογής

Ας πούμε ότι έχεις τρεις κύριες εργασίες για σήμερα: να ετοιμάσεις ένα σημαντικό project, να πας σούπερ μάρκετ και να στείλεις μήνυμα σε έναν φίλο. Το project είναι η εργασία Α. Το σούπερ μάρκετ είναι εργασία Β, γιατί μπορεί να περιμένει. Και το μήνυμα είναι εργασία Γ. Αντί να ξεκινήσεις με το εύκολο – με το μήνυμα, ξεκίνα με το project. Έτσι, εξασφαλίζεις ότι η πιο σημαντική δουλειά θα γίνει. Και αργότερα θα μπορέσεις να βάλεις και τα υπόλοιπα στο πρόγραμμά σου.

Μάθημα 3 – Σπάσιμο Μεγάλων Εργασιών

Πολλές φορές, αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε καν μεγάλες εργασίες γιατί μας φαίνονται βουνό. Ο Brian Tracy προτείνει να τις σπάσουμε σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα. 

Για παράδειγμα, έχω να ετοιμάσω τρία δίωρα workshops για ένα κολλέγιο.

Φαίνεται και ίσως και είναι βουνό. Οπότε τι κάνω, το σπάω σε μικρότερα βήματα.

Σκέφτομαι το θέμα κάθε δίωρου, κάνω δομή για το κάθε θέμα και μετά επιμέρους θέματα και ασκήσεις. Μετά θα προσθέσω τα όποια slides και τέλος θα κάνω πρόβες. Έτσι, η εργασία μου γίνεται πολύ πιο εύκολη γιατί εστιάζω πάντα στο επόμενο μικρό βήμα.

Προσαρμογή στη Δική σου Καθημερινότητα

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλη σου τη ζωή για να εφαρμόσεις αυτές τις τεχνικές. Ξεκίνα αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε πρωί για να σκεφτείς: Ποιος είναι ο δικός μου βάτραχος σήμερα; Τι είναι αυτό που, αν το κάνω, θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο; Ξεκίνα από εκεί. Με τον καιρό, αυτή η μικρή αλλαγή θα γίνει συνήθεια.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεις τον βάτραχό σου, δίνεις στον εαυτό σου έναν λόγο να νιώθει περήφανος. Αυτή η μικρή καθημερινή νίκη σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σε κινητοποιεί για να πετύχεις ακόμα περισσότερα.

Συμπέρασμα

Το να τρως τον βάτραχό σου κάθε πρωί δεν είναι απλώς μια στρατηγική. Είναι μια δήλωση ότι δεν αφήνεις τη μέρα να σε ελέγξει. Παίρνεις τον έλεγχο, εστιάζεις στα σημαντικά και δημιουργείς χώρο για όλα τα υπόλοιπα.

Βρες τον βάτραχό σου, αντιμετώπισέ τον και δες πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά σου.

Και μην ξεχάσεις να μου γράψεις στα σχόλια ποιος είναι ο δικός σου βάτραχος για αύριο!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θοδωρής

ΥΓ1: Δες και αυτό το βίντεο σχετικά με την αναβλητικότητα.

ΥΓ2: Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο να οργανώσεις τις εργασίες σου, μπορώ να σε βοηθήσω. Κλείσε μία δωρεάν συνεδρία.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *