Τι κάνει ένας business coach; – Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει; [Βίντεο]

Τι κάνει ένας business coach; Ποια είναι η δουλειά του; Με ποιους τρόπους μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την επιχείρησή σου;

Στο 1ο μάθημα της σειράς για το business coaching, μιλήσαμε για το τι είναι και γιατί το χρειάζεσαι. Μπορείς να το δεις εδώ.

Ο business coach έχει τον ρόλο του προπονητή (- εκπαιδευτή) και του μέντορα. Σε προπονεί, σε εκπαιδεύει στις δεξιότητες που χρειάζεσαι στην επιχείρησή σου. Λειτουργεί και ως πηγή πληροφοριών σε περίπτωση που έχεις ερωτήσεις για το τι θα πρέπει να κάνεις.

Τι κάνει ένας business coach

Όπως κάθε άλλος προπονητής, ο business coach ασχολείται με το να σε βοηθήσει να βελτιώσεις και να αξιοποιήσεις καλύτερα τα ταλέντα σου. Να θέσεις τους κατάλληλους στόχους για εσένα, να εφαρμόσεις τις αποφάσεις σου. Ταυτόχρονα, κάνει ό,τι άλλο μπορεί για να βεβαιωθεί ότι εσύ και η επιχείρησή σου θα πετύχετε.

Ο business coach πρώτα απ’ όλα, ξεκινάει μαθαίνοντας ό,τι μπορεί για το brand σου. Από το ποιο είναι το “προϊόν” ή υπηρεσία που θέλεις να “πουλήσεις”, ποιο είναι το ιδανικό κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, μέχρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή και πολλά ακόμα.

Μόλις αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι προσφέρεις και ποια συστήματα χρησιμοποιείς (ΑΝ χρησιμοποιείς κάποια), μετά θα θέλει να μάθει περισσότερα για το όραμα που έχεις με την εταιρία σου, καθώς και για τους στόχους σου. Αν αυτά ΔΕΝ σου είναι ξεκάθαρα, μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις και ασκήσεις, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξεκάθαρο όραμα και στόχους.

Όπως κάθε εταιρία είναι μοναδική, έτσι και το όραμα του ιδιοκτήτη είναι μοναδικό. Ο business coach θα χρειαστεί να γνωρίζει αν θέλεις να χτίσεις ένα εισόδημα για εσένα και την οικογένειά σου που θα σας βοηθάει να έχετε μία αξιοπρεπή ποιότητα ζωής ή αν θέλεις να χτίσεις μία τεράστια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων.

Αφού ορίσετε το όραμα σου, στη συνέχεια θα βάλετε τους κατάλληλους συγκεκριμένους στόχους που θα σε οδηγήσουν στο να πραγματοποιήσεις το όραμά σου.

Μόλις βάλεις τους στόχους σου, ο business coach θα είναι εκεί για να σε βοηθήσει να τους πετύχεις. Θα σε καθοδηγήσει στο πώς να σχεδιάσεις τις κατάλληλες στρατηγικές και πλάνα δράσης. Έτσι θα μπορέσεις να ξεπεράσεις όποιες προκλήσεις μπορεί να προκύψουν στην πορεία και να φτάσεις με επιτυχία στους στόχους σου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο business coach θα είναι δίπλα σου για να σου δίνει πληροφορίες και συμβουλές. Θα σε κατευθύνει στις κατάλληλες πηγές, όποτε χρειάζεται.

Το να λειτουργείς μία επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, συχνά μπορεί να φαντάζει σαν να ψάχνεις να βρεις κάτι στο σκοτάδι.

Σε αυτή την αναλογία ωστόσο, ο business coach θα είναι ο φακός σου.

Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει ένας business coach

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το business coaching είναι ευέλικτοί στις υπηρεσίες που παρέχουν. Αυτό σημαίνει ότι:

  • είτε θέλεις να επανεκκινήσεις μία επιχείρηση που δεν τα πηγαίνει πολύ καλά,
  • είτε θέλεις να κάνεις μία επιτυχημένη επιχείρηση να πάει ακόμα καλύτερα,
  • είτε έχεις μία μικρή, τοπική επιχείρηση ή μία εταιρία που λειτουργεί σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο

ένας καλός business coach θα μπορεί να σε βοηθήσει.

Πολλοί συχνά νομίζουν ότι το business coaching υπάρχει μόνο για να βοηθήσει επιχειρήσεις που δυσκολεύονται ή που δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Ένας business coach σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες διαφορετικές καταστάσεις που το business coaching μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Ποιος τον χρειάζεται

Για παράδειγμα, ένας business coach μπορεί να βοηθήσει μία νέα επιχείρηση να ξεκινήσει από το μηδέν. Μπορεί να λειτουργήσει ως σύμβουλος στα στελέχη και στους ιδιοκτήτες καθώς κάνουν τα βήματα για να στήσουν την επιχείρησή τους. Να βοηθήσει να καθορίσουν την αποστολή τους και τους στόχους τους. Να βάλουν σε εφαρμογή βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την επιχείρηση.

Ομοίως, ένας business coach μπορεί να βοηθήσει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εταιριών που βρίσκονται σε στασιμότητα, να ξεκολλήσουν. Να δημιουργήσουν πάλι ανάπτυξη, οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο βήμα.

Παράλληλα όμως με την ανάπτυξη και τη λειτουργία μίας επιχείρησης, ένας τέτοιος coach μπορεί να ελαφρύνει κάπως το φορτίο που έχουν οι επιχειρηματίες και να κάνουν το ταξίδι τους πιο εύκολο και πιο απολαυστικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο business coach θα δώσει ιδέες, εκπαίδευση και πληροφορίες που λείπουν από τον επαγγελματία – τον επιχειρηματία. Σε άλλες περιπτώσεις, θα τον βοηθήσει να βάλει σε μία σειρά τις γνώσεις που ήδη έχει, ώστε να ξέρει ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να κάνει σε κάθε περίπτωση.

Τα οφέλη της συνεργασίας με έναν coach

Το να έχει κάποιος τη δική του επιχείρηση, μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητικό και να δίνει αρκετή ικανοποίηση. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μπορεί να είναι επίσης μία πηγή άγχους και πίεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν προσπαθείς να λειτουργήσεις μία ολόκληρη εταιρία μόνος σου.

Όταν όμως συνεργάζεσαι με έναν business coach, θα έχεις κάποιον στη “γωνία” σου, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που σίγουρα θα συναντήσεις. Θα λειτουργήσει ως μία πηγή εμπειρίας και γνώσεων στις οποίες μπορείς να βασιστείς όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Έτσι, οι business coaches μπορούν να κάνουν τη ζωή των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών λιγότερο αγχωτική. Αυτό από μόνο του είναι ένα ανεκτίμητο όφελος.

Τέλος, ο χρόνος και τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις έχοντας κάποιον να σε καθοδηγεί για τα επόμενα βήματά σου, καθώς και το απαλλαγείς από το άγχος του να μην είσαι σίγουρος προς ποια κατεύθυνση να προχωρήσεις, είναι που κάνουν τη συνεργασία με έναν business coach μία εξαιρετικά συμφέρουσα και λογική επένδυση για την επιχείρησή σου.

Μπορώ να γίνω ο coach της δικής σου επιχείρησης

Αν θέλεις να δουλέψεις μαζί μου προσωπικά, αν θέλεις να είμαι ο business coach για τη δική σου επιχείρηση, μπες στο greekcoach.gr/free και ζήτα να κάνουμε αρχικά μία δωρεάν ανάλυση της επιχείρησή σου.

Είτε έχεις μία παραδοσιακή επιχείρηση, είτε έχεις μία online επιχείρηση, είτε προωθείς τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σου μέσω social media, είτε θέλεις να αναπτύξεις ένα social media account, είτε ασχολείσαι με το δικτυακό μάρκετινγκ, τις απευθείας πωλήσεις, ασφάλειες, μεσιτικά ή οτιδήποτε.

Θα δούμε τους βασικούς τομείς που χρειάζεται να βελτιώσεις και θα σου προτείνω συγκεκριμένες λύσεις. Σ’ αυτή την ανάλυση, θα συζητήσουμε και το πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σε διαρκή βάση κάνοντας business coaching για την επιχείρησή σου. Μπες στο greekcoach.gr/free.


Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το μάθημα, προώθησέ το σε άτομα που πιστεύεις ότι χρειάζονται έναν business coach. Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να δεις και τα υπόλοιπα μαθήματα της σειράς.

Θα χαρώ να γίνω ο business coach σου.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.