5 Λόγοι για να μην προσπαθείς να Αλλάξεις τους Άλλους [Βίντεο]

Μην προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους! Αν δεν θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν προς το καλύτερο, δεν αξίζει τον κόπο και δεν είναι η δουλειά σου να το κάνεις!

Όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν. Είτε γίνονται καλύτεροι, είτε χειρότεροι.

Και για την ακρίβεια, είτε συνειδητά γίνονται καλύτεροι, είτε απλά αφήνονται και με τον καιρό γίνονται χειρότεροι.

Μία από τις παλιότερες συνήθειες που είχα, ήταν να «προσπαθώ» να αλλάξω τους άλλους.

Μετά από πόνο, συνειδητοποίησα ότι δεν δουλεύει. Και έχοντας τις ουλές που δείχνουν την εμπειρία μου σ’ αυτό, σ’ αυτό το άρθρο θα μοιραστώ τους 5 λόγους, που κατά τη γνώμη μου και από την εμπειρία μου, θα πρέπει να μην προσπαθείς να αλλάξεις του άλλους.

Νούμερο 1: Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο

Υπάρχει μία έκφραση που λέει «Δεν μπορείς να σύρεις ένα άλογο στο ποτάμι για να πιει νερό». Το οποίο σημαίνει ότι για να πάει το άλογο στο ποτάμι για να πιει νερό, θα πρέπει να διψάει.

Δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να διψάει. Αν δεν διψάει, ό,τι και κάνεις, η προσπάθεια που θα χρειαστεί να βάλεις για να κάνει ακόμα και ένα βήμα προς την αλλαγή, θα είναι τεράστια.

Θα προτείνεις εσύ βιβλία, βίντεο, άρθρα, θα μιλάς, θα δίνεις τις συμβουλές σου και από το ένα θα μπαίνει και από το άλλο θα βγαίνει.

Και αν αλλάξει κάτι, η αλλαγή δεν θα είναι μόνιμη…

Νούμερο 2: Δεν είναι μόνιμη αλλαγή

Ναι, κάποιος μπορεί να αλλάξει κάποια συμπεριφορά του, είτε επειδή ήθελε να σε ξεφορτωθεί, είτε να σε ικανοποιήσει, αλλά αυτή η αλλαγή ΔΕΝ θα είναι μόνιμη.

Δεν θα έχει γίνει, επειδή καταλαβαίνει τη σημασία του να αλλάξει τη συμπεριφορά του ή επειδή είναι ΕΤΟΙΜΟΣ να αλλάξει.

Αν δεν πηγάζει από μέσα του η επιθυμία να αλλάξει, οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι προσωρινή.

Eίναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι τα 6 στάδια της αλλαγής (έχω μιλήσει γι’ αυτά), ώστε να ξέρεις σε ποιο βρίσκεται το άλλο άτομο και τι μπορείς να κάνεις ΕΣΥ για αυτό ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται.

Νούμερο 3: Δεν είναι η δουλειά σου αυτή

Αν και είμαι coach και μ’ αρέσει πολύ να βοηθάω ανθρώπους να αλλάξουν, έχω συνειδητοποιήσει ότι ΔΕΝ είναι η δουλειά μου να κάνω τους άλλους να θέλουν να αλλάξουν.

Δε μιλάω για τους πελάτες μου -αυτοί έρχονται σε εμένα βρισκόμενοι στο στάδιο της αλλαγής.  Έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να κάνουν κάποιες αλλαγές και έρχονται σε εμένα για αυτό τον σκοπό.

Αλλά αν μιλάμε για συντρόφους, γονείς, παιδιά, φίλους κλπ, τότε ΔΕΝ είναι η δουλειά μου να αλλάξω κάποιον.

Σημείωση: Το να κάνεις μία παρέμβαση στη ζωή κάποιου μπορεί να είναι απαραίτητο, αν το άτομο αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή για άλλους (υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, βιαιότητα, σημάδια ότι βλάπτει τον εαυτό του ή άλλους). Υπάρχουν ειδικοί για κάθε περίπτωση που έχουν τις γνώσεις, τις τεχνικές και τα εργαλεία για να βοηθήσουν ανθρώπους να αλλάξουν.

[Παρεμπιπτόντως, αν έχεις μία επιχείρηση και νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να αλλάξεις τα αποτελέσματά σου και να έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο δράσης, τότε ζήτα να κάνουμε μία συνεδρία συμβουλευτικής.]

Νούμερο 4: Γιατί πιστεύεις ότι κάποιος θα πρέπει να αλλάξει;  Ποιος είσαι εσύ που το κρίνεις αυτό;

Σε ενοχλούν κάποια πράγματα στον άλλον. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να είναι δική σου παραξενιά ή δική σου ανασφάλεια;

Λένε ότι αν είσαι συνεχώς σε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν προβληματικές συμπεριφορές, κάνε έναν αυτοέλεγχο, γιατί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το ίδιο άτομο στον τόπο του εγκλήματος. Εσύ!

Δεν λέω ότι φταις εσύ, αλλά έχε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην έχεις σωστή κρίση σε σχέση με το τι χρειάζεται να αλλάξει ο άλλος. Δεν είσαι πάντα εσύ σωστός και πάντα λάθος οι άλλοι.

Ο μέντοράς μου, ο Νίκος Νικολαΐδης, έλεγε:

«Αν σε ενοχλεί κάτι στον άλλον, είναι επειδή το κάνεις και εσύ. Αν σε ενοχλεί κάποια συμπεριφορά στον άλλον, είναι συνήθως επειδή σε κάποιο βαθμό έχεις και εσύ αυτή τη συμπεριφορά.»

Νίκος Νικολαΐδης

Νούμερο 5: Θα αλλάξουν, αλλά θα σε μισήσουν

Ο τελευταίος και ίσως πιο σημαντικός λόγος για να μην προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους, είναι γιατί ακόμα και αν τελικά αλλάξουν, ενώ δεν ήθελαν ή δεν ήταν έτοιμοι, υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουν και να σε μισήσουν για οτιδήποτε στραβό συναντήσουν στη συνέχεια.

  • Γιατί τους πίεσες.
  • Γιατί δεν τους αποδέχτηκες όπως ήταν.
  • Γιατί ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΣ και τους έκανες να χάσουν τον εαυτό τους.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Δεν πρόκειται να βρεις τον τέλειο συνεργάτη, τον τέλειο πελάτη, τον τέλειο σύντροφο.

Δες τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου και είτε αποδέξου τους όπως είναι, είτε προχώρα σε επόμενες σχέσεις.

Ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται, αλλά τουλάχιστον σταμάτα να παραπονιέσαι για αυτό.

Το να αποδεχτείς κάποιον όπως είναι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να του κάνεις μια αναφορά, όποτε χρειαστεί όταν βλέπεις ότι έχει κάποιες συνήθειες που δεν τον εξυπηρετούν. Αλλά μετά θα πρέπει να τον αφήσεις να αποφασίσει μόνος του να αλλάξει κάτι.

Αν το αποφασίσει και αν ζητήσει την υποστήριξή σου, να είσαι εκεί.

Αλλά δεν μπορείς να πείσεις κάποιον να θέλει να αλλάξει.

Η αλλαγή χρειάζεται να ξεκινήσει από εσένα

Όταν αλλάξεις ΕΣΥ, τότε θα δεις ότι είτε θα αλλάξουν οι άνθρωποι που είναι γύρω σου, εμπνευσμένοι από τη δική σου αλλαγή, είτε θα απομακρυνθούν από μόνοι τους.

Υπάρχει κάτι που κυκλοφορεί τελευταία στα social media που λέει:

Δεν μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους γύρω σου.

Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να αλλάξεις τις συμπεριφορές, τους τρόπους και τις συνήθειες των ανθρώπων που έχεις γύρω σου, αλλά σίγουρα μπορείς να αλλάξεις ποιους ανθρώπους έχεις γύρω σου.


Θέλω να ακούσω την εμπειρία σου… έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις κάποιον; Αν ναι, πώς πήγε; Γράψε μου στα σχόλια.

Κάνε πράξη τη σημερινή ιδέα, μην προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Προώθησε το μάθημα αυτό σε άτομα που ξέρεις ότι «προσπαθούν να αλλάξουν τον άντρα ή τη γυναίκα τους ή τον σύντροφό τους».

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *