Συμβουλές Διαχείρισης Οικονομικών για Αρχάριους [Βίντεο]

Όλοι χρειάζονται μερικές συμβουλές διαχείρισης οικονομικών. Η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν είναι κάτι αυτονόητο ή απαραίτητα εύκολο.

Και αυτό ισχύει κυρίως επειδή οι περισσότεροι δεν έχουμε διδαχθεί κάτι σχετικό με τη διαχείριση χρημάτων.

Το να κερδίζεις χρήματα είναι σαν σκάβεις στην άμμο με καρφίτσα, ενώ το να τα σπαταλάς, είναι σαν να ρίχνεις νερό στην άμμο.

Brian Tracy

Η οργάνωση των οικονομικών είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία οικονομικής ελευθερίας. Θα πρέπει να παρακολουθείς κάρτες, δάνεια, δόσεις, λογαριασμούς, έσοδα, έξοδα. 

Πριν προχωρήσω και μοιραστώ μαζί σου τις 5 συμβουλές διαχείρισης οικονομικών που προτείνω, θέλω να σου ζητήσω να προωθήσεις αυτό το άρθρο σε κάποιον νέο ή νέα που γνωρίζεις ότι τώρα έχει βρει την πρώτη του δουλειά και θέλεις να τον βοηθήσεις να διαχειρίζεται τα χρήματά του σωστά.

1. Αποταμίευση

Βάλε στην άκρη το 10% του εισοδήματός σου και δεν θα δεις μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της ζωής σου.

Η βασική αρχή του βιβλίου Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας, είναι “πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου.” Αυτό σημαίνει ότι πριν δώσεις χρήματα για οτιδήποτε άλλο, βάλε ένα 10% σε αποταμίευση και επένδυση.

Τα χρήματα που κερδίζεις, στην πραγματικότητα δεν είναι δικά σου – δεν πρόκειται να τα κρατήσεις, γιατί αμέσως έχεις να δώσεις σε ενοίκια, λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ κλπ.

Οπότε αν βάζεις ένα 10% στην άκρη πρώτα, δεν θα παρατηρήσεις διαφορά στην ποιότητα της ζωής σου.

Θα δεις ότι μπορείς να ζεις και χωρίς αυτό.

2. Ξόδεψε λιγότερα από αυτά που κερδίζεις

Ξέρω ότι ακούγεται προφανές, αλλά είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Οι περισσότεροι που έχω μιλήσει για τα οικονομικά, μου έχουν πει ότι ξοδεύουν όλα όσα χρήματα παίρνουν κάθε μήνα.

Και αρκετοί, ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που κερδίζουν, αγοράζοντας πράγματα με δόσεις. Δηλαδή αγοράζοντας πράγματα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

3. Δημιούργησε πολλαπλές πηγές εισοδήματος (μην βασίζεσαι μόνο σε μία)

Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τον όρο “πολλαπλές πηγές εισοδήματος”. Πρακτικά σημαίνει αυτό που λέει: το να έχεις εισόδημα από όχι μόνο μία πηγή.

Δηλαδή, αν εργάζεσαι κάπου ως υπάλληλος, έχεις μόνο μία πηγή εισοδήματος, τον μισθό σου.

Αν παράλληλα κάνεις και δεύτερη δουλειά, τότε έχεις και μία δεύτερη πηγή εισοδήματος.

Προφανώς δεν μπορείς να κάνεις τρίτη και τέταρτη δουλειά, γιατί οι ώρες της ημέρας δεν φτάνουν.

Μπορείς όμως να επιλέξεις να ασχοληθείς με μία εργασία ή με κάτι το οποίο να σου δίνει εισόδημα με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσεις να ασχοληθείς με το affiliate marketing ή με το δικτυακό μάρκετινγκ.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα μέσω του affiliate δικτυακού μάρκετινγκ, μπες στο greekcoach.gr/online για να παρακολουθήσεις μία ενημέρωση που έχω ετοιμάσει.

Έχοντας λοιπόν πολλαπλές πηγές εισοδήματος, δημιουργείς μία ασφάλεια για τον εαυτό σου, γιατί αν συμβεί κάτι στη μία από αυτές τις πηγές, δεν μένεις ξεκρέμαστος.

Έχω ακούσει πολλές φορές, ειδικά τα τελευταία 10-12 χρόνια, ανθρώπους που έκαναν για χρόνια την ίδια δουλειά και κάποια στιγμή έκλεισε η επιχείρηση που εργάζονταν ή έπρεπε να τους απολύσουν και βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς εισόδημα. Και χωρίς άλλες επιλογές.

Και αυτό είναι ΠΟΛΥ δύσκολο, ειδικά αν έχεις οικογένεια.

4. Δημιούργησε ένα μαξιλαράκι

Το να έχεις ένα οικονομικό μαξιλαράκι, σημαίνει να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, για να καλύψεις απρόοπτα που θα σου έρθουν σίγουρα στη ζωή. Απρόοπτα που μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνα και ακριβά.

Όπως…

  • Απώλεια εργασίας
  • Ιατρικά θέματα
  • Προβλήματα με το αυτοκίνητο
  • Ζημιές ή εργασίες στο σπίτι

Το να έχεις ένα οικονομικό μαξιλάρι, πέρα από την οικονομική σταθερότητα, σε βοηθάει πρώτον, στο να έχεις λιγότερο άγχος.

Σε ό,τι απρόοπτο συμβεί, αν είσαι προετοιμασμένος με ένα οικονομικό μαξιλάρι, νιώθεις περισσότερη σιγουριά ότι μπορείς να ανταποκριθείς στα απρόοπτα της ζωής, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς ΚΑΙ για τα οικονομικά.

Και δεύτερον, σε βοηθάει στο να μην παίρνεις λάθος οικονομικές αποφάσεις.

Αν δηλαδή χρειαστεί να παραιτηθείς από τη δουλειά σου γιατί θέλεις να ξεκινήσεις κάτι δικό σου ή να ακολουθήσεις μία νέα καριέρα, θα μπορείς να το κάνεις, γιατί θα έχεις δημιουργήσει αυτό το οικονομικό μαξιλάρι.

Ένα καλό οικονομικό μαξιλαράκι, είναι το να έχεις ένα ποσό που να καλύπτει 6-12 μήνες τα έξοδα διαβίωσής σου.

5. Επένδυσε στην ικανότητά σου να κερδίζεις περισσότερα χρήματα

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύεις τον χρόνο (και τα χρήματα) σου για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου, τις γνώσεις σου και την ικανότητά σου να κερδίζεις περισσότερα χρήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν όταν τελειώνουν το σχολείο στα 18 ή τις σπουδές τους στα 22 ή 24. Άλλοι, είναι δια βίου μαθητές, συνεχίζουν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Αυτό τους δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου.

Θα μπορούσε να είναι απλό, όπως το να αφιερώνεις κάποια απογεύματα για να αποκτήσεις μία νέα δεξιότητα που θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός και πιο χρήσιμος στην εργασία σου. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσεις μεγαλύτερο μισθό ή να βρεις δουλειά σε κάποιον άλλον εργοδότη ή εταιρία που θα σε πληρώνει καλύτερα.

Θα μπορούσε να είναι το να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο ίντερνετ μάρκετινγκ, για να μάθεις πώς να προωθήσεις καλύτερα την επιχείρησή σου (αν έχεις δική σου δουλειά), οπότε έτσι θα μπορείς να βρίσκεις περισσότερους και καλύτερους πελάτες.

Παρεμπιπτόντως, διοργανώνω ένα 3ωρο Σεμινάριο Ίντερνετ Μάρκετινγκ και Online Επιχειρηματικότητας, στο οποίο κάποιος μαθαίνει τι δουλεύει σήμερα στο ίντερνετ, πώς κάνεις αποτελεσματικό μάρκετινγκ και πώς μπορεί να δημιουργήσει εισόδημα μέσω ίντερνετ.


Γράψε μου στα σχόλια ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δέχτηκες ποτέ, όσον αφορά τα οικονομικά σου και πώς σε έχει βοηθήσει.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές συμβουλές διαχείρισης οικονομικών, ξεκίνα να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου καλύτερα.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *