Βγάλε αυτές τις τέσσερις λέξεις από το λεξιλόγιό σου για καλύτερη επικοινωνία

Σου έχει συμβεί να είχες επικοινωνία με κάποιον και στο τέλος να σκέφτηκες “αυτή ήταν μία από τις καλύτερες συζητήσεις που είχα ποτέ;!” Συνήθως όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι ότι ΕΣΥ είσαι τόσο σπουδαίος στον τρόπο που επικοινωνείς. Συμβαίνει επειδή το άτομο με το οποίο μιλάς σε έκανε να νιώσεις έτσι.

Πώς να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία μιλώντας για τον άλλον.

Σκέψου το. Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε σε μία συζήτηση, που κάνουν το άλλο άτομο να νιώθει άνετα να μας ανοιχτεί και να μας μιλήσει.

Ένας απλός τρόπος για αν το κάνεις αυτό και να βελτιώσεις την επικοινωνία σου να έχεις στο μυαλό σου το εξής:

Όταν μιλάς στους ανθρώπους για τον εαυτό τους, τους μιλάς για το πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο. Όταν μιλάς στους ανθρώπους για τον εαυτό σου, τους δυσαρεστείς και δουλεύεις ενάντια στην ανθρώπινη φύση.

Αφαίρεσε αυτές τις λέξεις

Οπότε μπορείς να ξεκινήσεις, βγάζοντας από το λεξιλόγιό σου (προφορικό και γραπτό) τις λέξεις:

Εγώ, εμένα, μου, δικό μου

Και απλώς αντικατέστησε αυτές τις λέξεις με μία – την πιο ισχυρή λέξη που μπορεί να ειπωθεί:

Τη λέξη: “Εσύ” ή “σου”

Αν καταφέρεις να κατευθύνεις τους συνομιλητές σου να μιλούν για τον εαυτό τους, τότε θα τους αρέσεις πολύ.

Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας. Για την ακρίβεια, μας αρέσει τόσο πολύ που όταν μιλάς για τον εαυτό μας. Τόσο πολύ που πυροδοτείται η ίδια αίσθηση ευχαρίστησης στο μυαλό μας όπως η αίσθηση που μας δίνει το φαγητό ή τα χρήματα.

Νευροεπιστήμονες στο Harvard έχουν πει μάλιστα ότι η αίσθηση που έχουμε είναι τόσο καλή, όπου δεν μπορούμε να κρατηθούμε από το να μοιραστούμε τις σκέψεις μας. Αυτό είναι λογικό αν το σκεφτείς. Το να μοιραζόμαστε τις πεποιθήσεις ή τη γνώμη μας, αντί να ακούμε των άλλων, ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης, το οποίο συνδέεται με την παρακίνηση και την ανταμοιβή που λαμβάνουμε από το φαγητό, τα χρήματα και το σεξ.

Η καλή επικοινωνία ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο το να μιλάμε για τον άλλον – ή να κάνουμε τον άλλον να μιλάει για τον εαυτό του – αλλά και το να ξέρουμε να επικοινωνούμε τις δικές μας ιδέες με τον κατάλληλο τρόπο.

Η καλή επικοινωνία ΔΕΝ είναι “φυσική”

Σε ένα πρόσφατο ποστ που έκανα σε Instagram/TikTok/Youtube έλαβα αρκετά σχόλια. Κάποια από αυτά ήταν σχετικά με το ότι η επικοινωνία είναι κάτι που πρέπει να βγαίνει φυσικά.

Οτιδήποτε γνωρίζουμε, οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνίας και αν έχουμε, δεν είναι κάτι που μας βγαίνει “φυσικά”. Είναι κάτι που το μάθαμε μεγαλώνοντας. Κανένας δεν γεννήθηκε καλός στην επικοινωνία. Είναι κάτι που όλοι το μάθαμε.

Αν αυτό που μάθαμε δεν είναι αρκετά καλό για να μπορούμε να χτίζουμε σχέσεις (αντί να γκρεμίζουμε) ή για να κάνουμε τους άλλους να βλέπουν τις ιδέες μας ευνοϊκά, τότε ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το αλλάξουμε αυτό.

Πώς;
Βελτιώνοντας τις δεξότητες επικοινωνίας μας.

Έχω γράψει ένα καινούργιο βιβλιο, για τις 10 Δεξιότητες Επικοινωνίας. Σε αυτό το βιβλίο (ebook) θα μάθεις τα χαρακτηριστικά που έχουν όσοι θεωρούνται καλοί στην επικοινωνία. Επισης, δίνω 10 πρακτικές ασκήσεις στο τέλος κάθε δεξιότητας, για να μπορέσεις να αρχίσεις να τις ιυοθετείς και εσύ άμεσα.
Μπες στο GreekCoach.gr/communication για να μάθεις τις 10 Δεξιότητες Επικοινωνίας και να αποκτήσεις το βιβλίο.

Θοδωρής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *