Πώς Να Ξεκινήσεις Μία Επιχείρηση Παράλληλα Με τη Δουλειά Σου [Βίντεο]

Μπορείς να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα για να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, ενώ παράλληλα έχεις μία full time ή part time δουλειά.

Το να αποφασίσεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι ένα άλμα πίστης. Απαιτεί να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου, να ξεβολευτείς και να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.

Μια επιχείρηση παράλληλα με τη δουλειά σου: τα 4 βήματα

Αν αυτή η ιδέα σε συναρπάζει, δεν χρειάζεται να περιμένεις. Σίγουρα, έχει πολλά που χρειάζεται να κάνεις και υπάρχουν κάποια ρίσκα, αλλά οι προοπτικές για κέρδη, από πολλές απόψεις, είναι τεράστιες.

Αν έχεις αμφιβολίες για το πώς ακριβώς να ξεκινήσεις και πώς να προχωρήσεις, είσαι στο σωστό άρθρο.

Στις μέρες μας, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις μία δική σου επιχείρηση, σε σχέση με το πώς ήταν πριν κάποια χρόνια.

Πόσες και ποιες ώρες θα αφιερώσεις

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις με ακρίβεια ποιες είναι οι ώρες που αφιερώνεις στην υπαλληλική σου δουλειά και ποιες είναι οι ώρες που είσαι «ελεύθερος», δηλαδή οι ώρες που δεν βρίσκεσαι στην κύριά σου εργασία.

Το σημαντικότερο δεν είναι να γνωρίζεις αν δουλεύεις απόγευμα ή πρωί ή Δευτέρα αντί για Σάββατο.

Το βασικότερο είναι να γνωρίζεις την ποσότητα των ωρών.

Π.χ. να ξέρεις ότι στις 7 μέρες που έχει η εβδομάδα, οι 40 ώρες αφιερώνονται στην κύριά σου εργασία. Η εβδομάδα περιλαμβάνει 168 ώρες και εσύ αφιερώνεις 40 στη συμβατική σου εργασία. Τότε 168 – 40 = 128. Αν αφαιρέσεις και 8 ώρες την ημέρα για ύπνο, δηλαδή 56, τότε σου μένουν 72 ώρες εκτός της κύριας εργασίας σου. Άρα, λοιπόν, θα γνωρίζεις ότι από αυτές τις 72 ώρες κάποιες θα αφιερωθούν στη δημιουργία της νέας σου επιχείρησης.

Πόσες θα είναι αυτές; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να αποφασίσεις.

Ποιο μοντέλο επιχείρησης θα διαλέξεις

Εφόσον ξέρουμε ποιος είναι ο διαθέσιμός μας χρόνος, το δεύτερο βήμα είναι να σκεφτούμε το μοντέλο επιχείρησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Οι επιλογές που έχεις είναι ατελείωτες. 

Κατά τη γνώμη μου, αν είσαι στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής σου πορείας, θα έλεγα πως η καλύτερη μορφή επιχείρησης είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.

Το δικτυακό ή αλλιώς πολυεπίπεδο μάρκετινγκ, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος που κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στην αγορά.

Κάποια από τα θετικά του δικτυακού μάρκετινγκ είναι ότι δίνουν σε κάποιον τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, παρέχοντάς του υψηλής ποιότητας προϊόντα ή υπηρεσίες, ένα σχέδιο αμοιβών, ένα πολύ καλό σύστημα υποστήριξης και εκπαίδευσης και πολλά άλλα.

Αυτό είναι ένα μοντέλο επιχειρηματικότητας που επιλέγουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την επιχειρηματικότητα μέσω του δικτυακό μάρκετινγκ, στείλε μου μήνυμα ή άφησε ένα σχόλιο για να σου στείλω να δεις κάποιες πληροφορίες.

Ένα άλλο μοντέλο, είναι η παροχή υπηρεσιών, όπως το να γίνεις coach σχετικά με ένα θέμα επάνω στο οποίο έχεις εμπειρία ή γνώση. 

Σε αυτό το άρθρο θέλω περισσότερο να εστιάσω στο πώς να χτίσεις μία τυπική δομή επιχείρησης παράλληλα με τη δουλειά σου, ανεξάρτητα από το μοντέλο επιχείρησης που έχεις επιλέξει. Εξ’ άλλου οι βασικές αρχές επιχειρηματικής ανάπτυξης ισχύουν για την πλειοψηφία των επιχειρηματικών μοντέλων. 

Το βασικό είναι να επιλέξεις ένα μοντέλο επιχείρησης το οποίο δε θα απαιτεί την επένδυση τεράστιων πόρων τους οποίους αυτή τη στιγμή ίσως δεν έχεις. 

Για παράδειγμα, το να δημιουργήσεις ένα καινούριο φυσικό προϊόν από το μηδέν, απαιτεί χρόνο, πρόσληψη ειδικών, υλικά, κόστος παραγωγής κλπ.

Η ενασχόλησή σου με μία εταιρία δικτυακού μάρκετινγκ ή παροχή υπηρεσιών όπως coaching, δεν απαιτεί πολλούς πόρους από την πλευρά σου. Χρειάζεσαι απλώς ένα laptop, ένα τηλέφωνο και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Ποιο Πλάνο Δράσης θα έχεις

Αφού επιλέξεις το επιχειρηματικό μοντέλο, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξεις ένα πλάνο δράσης, το οποίο έχει σαν στόχο να φέρει τα πρώτα αποτελέσματα στη νέα σου επιχείρηση.

Για να φτιάξεις το πλάνο δράσης χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσεις ποιος είναι ο οικονομικός σου στόχος. 

Για παράδειγμα μπορεί να επιθυμείς να βγάζεις 500 ευρώ επιπλέον το μήνα από την επιχείρησή σου. 

Αφού βάλεις τον οικονομικό στόχο, στη συνέχεια χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα συγκεκριμένο πλάνο καθημερινών δραστηριοτήτων. 

Το πρόγραμμα δραστηριότητας περιλαμβάνει δύο στοιχεία: τον χρόνο και το περιεχόμενο της δράσης. 

Χρειάζεται να αποφασίσεις πόσες ώρες την ημέρα θα αφιερώνεις στην επιχείρησή σου – αλλά και τι θα κάνεις αυτές τις ώρες. 

Όσον αφορά το πόσο χρόνο θα αφιερώνεις, χρειάζεται να αποφασίσεις τόσο χρόνο, ώστε να μπορείς να το κάνεις μακροπρόθεσμα. Ίσως να μπορείς να εργάζεσαι 16 ώρες την ημέρα, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να σε “κάψει” και τελικά να τα παρατήσεις.

Ως προς το τι θα κάνεις μέσα σε αυτές τις ώρες, το αναλύω στο Masterclass, Πώς να βάλεις ένα πλάνο καθημερινής δράσης.

Μία επιχείρηση παράλληλα με τη δουλειά σου: σημείο – κλειδί

Ωστόσο, το βασικό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι το εξής. Χρειάζεται να αφιερώνεις μεγάλο κομμάτι του χρόνου αυτού στις επαφές με νέους ανθρώπους. Με ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται να γίνουν πελάτες της επιχείρησής σου.

Καθημερινά χρειάζεται καινούργιοι άνθρωποι να μαθαίνουν για την επιχείρησή σου. 

Αυτό είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα φέρει χρήματα στην επιχείρηση. Όσα βίντεο και αν παρακολουθήσεις, όσο καλά και αν προετοιμάσεις την υπηρεσία σου, αν δεν αφιερώνεις χρόνο στην επικοινωνία με ανθρώπους, η επιχείρησή σου δε θα δημιουργεί εισόδημα. 

Η εκτέλεση του Πλάνου

Αφού φτιάξεις ένα πλάνο δράσης, το τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι η εκτέλεση αυτού του πλάνου. 

Να αφιερώσεις τις ώρες που έχεις δεσμεύσει για την επιχείρησή σου στο να δουλεύεις στην επιχείρησή σου.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να εξελίξεις λίγο τη νοοτροπία σου και να συνηθίσεις στην εξής ιδέα… Όταν χτίζεις μία επιχείρηση παράλληλα με τη δουλειά σου, η δράση σου έχει τη λειτουργία ενός υπομόχλιου. 

Τι είναι το υπομόχλιο

Ένα παράδειγμα υπομόχλιου είναι ο γρύλος που χρησιμοποιούμε όταν πάθουμε λάστιχο στο αυτοκίνητο, για να σηκώσουμε ένα μέρος του αυτοκινήτου από το έδαφος. 

Πατώντας ξανά και ξανά το πόδι μας στον γρύλο ή γυρνώντας τον, βοηθάμε το υπομόχλιο να σηκώσει τελικά το αυτοκίνητο. Βάζοντας λίγη δύναμη σε κάθε πάτημα ή σε κάθε περιστροφή, αλλά κάνοντας πολλά πατήματα ή περιστροφές, επιτυγχάνουμε ΄ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Έτσι πρέπει να σκέφτεσαι και τη δράση που θα κάνεις καθημερινά για την επιχείρησή σου.

Δε θα πληρωθείς κατευθείαν για την κάθε μία ώρα που θα βάζεις καθημερινά. Αλλά μετά από 1-2 μήνες θα δεις αυτό το πλάνο δράσης να φέρνει σταθερά και αυξανόμενα αποτελέσματα στην επιχείρησή σου. 

Ακολούθησε τις οδηγίες από το σημερινό μάθημα, ξεκίνα μια επιχείρηση παράλληλα με τη δουλειά σου και βρες τον σκοπό σου.


Εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Ίσως να θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, αλλά δεν ξέρεις τι μοντέλο να επιλέξεις. Μπορείς να μελετήσεις το μοντέλο επιχειρηματικότητας που ακολουθώ εγώ αλλά και εκατοντάδες άλλα μέλη της ομάδας μου.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.