Με ό,τι και αν ασχολείσαι, η επιτυχία καταλήγει σε ένα απλό πράγμα: στην ολοκλήρωση εργασιών. Ένας από τους τρόπους που το πετυχαίνεις αυτό, είναι με το να εργάζεσαι όλη την ώρα που βρίσκεσαι στην εργασία σου.
Η ικανότητά σου να ολοκληρώνεις εργασίες με συνέπεια, είναι που σε κάνει πολύτιμους και αναντικατάστατους στην ομάδα σου, στην εταιρία ή στον οργανισμό στον οποίο ανήκεις.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή, αποκτούν την ικανότητα να ολοκληρώνουν όλο και μεγαλύτερες εργασίες που έχουν όλο και περισσότερη αξία. Αναπτύσσουν τη φήμη ότι είναι τα άτομα στα οποία θα πρέπει να απευθυνθείς αν θέλεις να “γίνει” μία δουλειά.
Αν θέλεις μία δουλειά να γίνει γρήγορα και σωστά, δώσ’ την σ’ αυτόν ή σ’ αυτήν.
Μπες και εσύ σε αυτό το κορυφαίο 20%.
Ο κανόνας του 80/20, προφανώς ισχύει και σε αυτή την περίπτωση -είχα μιλήσει ξανά και σε προηγούμενα βίντεο για τον κανόνα του 80/20.
20% των ανθρώπων, κινούνται με γρήγορο ρυθμό προς την επιτυχία, αυξάνοντας συνεχώς την αξία τους, ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά και κερδίζοντας περισσότερα χρήματα.
80% των ανθρώπων, σε όλες τις δουλειές, είναι άτομα που δουλεύουν με την ώρα και για την ώρα. Φτάνουν στην εργασία τους την τελευταία στιγμή και φεύγουν το συντομότερο δυνατόν… και όσο βρίσκονται στη δουλειά, χρησιμοποιούν το χρόνο τους με κακό τρόπο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους του 20%.
Σύμφωνα με μία έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 50% του χρόνου εργασίας, σπαταλιέται – χάνεται.
Ο περισσότερος χρόνος εργασίας, χάνεται σε άσκοπες κουβεντούλες με άλλους συναδέλφους.
Σπαταλιέται σε περισπασμούς από συσκευές (emails, μηνύματα, social media κλπ)
Το μέσο άτομο, συμπεριλαμβανομένων και των μάνατζερ/διευθυντών/προϊσταμένων, ελέγχει τα μηνύματα και τα email του 45 φορές την ημέρα.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Συμβαίνει κυρίως εξαιτίας συνηθειών που αποκτούμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Η πρώτη μας έκθεση σε “δουλειά”, είναι όταν ένα παιδί πηγαίνει στο σχολείο για πρώτη φορά. Το παιδί λοιπόν, περιβάλλεται από άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Και, τι κάνετε με παιδιά της ίδιας ηλικίας; Παίζετε.
Από την ηλικία των 5-6 χρονών, το σχολείο είναι το μέρος στο οποίο, το παιδί, παίζει περισσότερο. Και με τα χρόνια, καθώς το παιδί εξελίσσεται μέσα στο σχολικό σύστημα, επικεντρώνεται κυρίως στις κοινωνικές συναναστροφές και στο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά.
Και αυτό το κάνει πριν το σχολείο, στο σχολείο, μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα.
Μετά, όταν γίνεται νέος ενήλικας, τελειώνει το σχολείο και πηγαίνει να εργαστεί για πρώτη φορά. Το πρώτο πράγμα που βλέπει στην καινούργια του/της εργασία, τι είναι;
Είναι άλλα άτομα στην ίδια ηλικία με αυτόν. Τι κάνετε με άλλα άτομα ίδιας ηλικίας με εσάς; ΠΑΙΖΕΤΕ!
Ως αποτέλεσμα της συνήθειας, η εργασία, γίνεται μία προέκταση του σχολείου. Γίνεται το βασικό μέρος “διασκέδασης” και “παιχνιδιού” για τους ενήλικες.
Εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος δεν ξεκινάει να εργάζεται πριν τις 11 το πρωί… και αρχίζει να μειώνει τους ρυθμούς του και να “τα μαζεύει” κατά τις 3:30 το μεσημέρι. Στο ενδιάμεσο, αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του “παίζοντας” με τους φίλους του.
Αυτό όμως ΔΕΝ είναι για εσένα. Το να σπαταλάς το χρόνο σου και να παίζεις με τους φίλους σου όλη μέρα, είναι για ανθρώπους που έχουν λίγο ή καθόλου μέλλον. Αλλά εσύ είσαι διαφορετικός.
Ο κανόνας λοιπόν είναι…
Εργάσου όλη την ώρα που εργάζεσαι!
Όταν πηγαίνεις στην εργασία σου, εργάσου Μην παίζεις με τους φίλους σου, μην ελέγχεις τα emails σου κάθε 5 λεπτά, μην διαβάζεις άρθρα, μην βλέπεις βίντεο ή μην κάνεις τις προσωπικές εργασίες.
Εργάσου όλη την ώρα που εργάζεσαι.
Αν ενδιαφέρεσαι σοβαρά να έχεις αποτελέσματα, ξεκίνα λίγο νωρίτερα και εργάσου λίγο πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανέβασε τους ρυθμούς σου. Μείνε εστιασμένος στις πιο σημαντικές σας εργασίες.
Αν κάποιος θέλει να σου μιλήσει, πες “θα χαιρόμουν να τα πούμε, αλλά αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ‘γυρίσω στη δουλειά’ ή θα πρέπει να συνεχίσω την δουλειά μου”. Αυτό συνήθως σταματάει τους περισσότερους αμέσως.
Πες τους ότι θα χαιρόσασταν να τους μιλήσετε ΜΕΤΑ τη δουλειά ή το Σαββατοκύριακο. Πες ξανά και ξανά στον εαυτό σου “γύρνα στη δουλειά” “γύρνα στη δουλειά” – συνέχισε τη δουλειά σου.
Απόκτησε τη φήμη του πιο σκληρά εργαζόμενου ατόμου.
Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να αποκτήσεις τη φήμη ότι είσαι το πιο σκληρά εργαζόμενο άτομο στην εταιρία σου.
Εργάσου όλην την ώρα που εργάζεσαι και τότε σίγουρα θα τα πούμε στην κορυφή.
Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες ιδέες παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας και διαχείρισης χρόνου, μπες εδώ.