Τι εξοπλισμό χρησιμοποιώ για τα βίντεο μου [Βίντεο]

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι είναι τι εξοπλισμό χρησιμοποιώ για να γυρίζω βίντεο. Κάμερα, φώτα, μικρόφωνο, στήσιμο: απαντώ για όλα!

  • Με ποια κάμερα γυρίζεις τα βίντεό σου;
  • Τι μικρόφωνο χρησιμοποιείς;
  • Αυτά που λες, τα λες απ’ έξω ή το διαβάζεις;
  • Τι φώτα έχεις;
  • Αυτό που βλέπω στα βίντεο είναι σε κάποιο στούντιο; Είναι ψεύτικο background ή το σπίτι σου;

Disclaimer

ΔΕΝ είμαι ειδικός. Έχω μελετήσει αρκετά και έχω δοκιμάσει πολλά, αλλά ΔΕΝ έχω σπουδάσει κάτι σχετικό και μπορώ να πω ότι ΔΕΝ γνωρίζω πολλά.

Κάποιες από τις βελτιώσεις που έχω κάνει στα βίντεο μου προήλθαν από δική μου αναζήτηση και κάποιες από φίλους.

Αν ΕΙΣΑΙ ειδικός, μην με κρίνεις για όσα θα πω, αλλά άφησε σχόλιο και πρότεινε λύσεις!

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιώ για τα βίντεο

Αν θέλεις να έχεις συγκεντρωμένα όλα όσα θα αναφέρω παρακάτω, κατέβασε αμέσως δωρεάν τον Οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό.

Κάμερες, φακοί, τρίποδα, teleprompter, φώτα, μικρόφωνα, πώς τα στήνω.

Διάβασε μέχρι το τέλος και κράτησε σημειώσεις!

Κάμερα

Ξεκίνησα να ανεβάζω τον Σεπτέμβριο του 2017.

Για 1 χρόνο τραβούσα βίντεο με την μπροστινή κάμερα ενός iphone SE. 

(Θα εξηγήσω πιο μετά γιατί χρησιμοποιούσα την μπροστινή κάμερα και όχι την πίσω που είναι μεγαλύτερης ανάλυσης.)

Στη συνέχεια, για 2 χρόνια, τα βίντεό μου τα τραβούσα με την μπροστινή (πάλι) κάμερα, ενός iphone X.

Τον Δεκέμβριο του 2020, αγόρασα την πρώτη μου κάμερα. Είναι η Canon M6, mirrorless με έναν έξτρα φακό, σταθερό 24άρι, 2.8 (δες εδώ τον αντάπτορα).

Μερικές φορές, έχω το κινητό στο πλάι μία παλιά GoPro 2, και τραβάω δεύτερα πλάνα.

Φακός

Το 24 χιλιοστά στον φακό έχει να κάνει με το πόσο ευρεία είναι η εικόνα. Το 2.8 έχει να κάνει με το πόσο φως επιτρέπει να μπαίνει στην εικόνα.

Όσο πιο μικρό είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο έντονο είναι το εφέ θολώματος στο back ground.

Σημαντικό! Αν αποφασίσεις να αγοράσεις κάμερα, η πρότασή μου είναι να πάρεις μία μέτρια κάμερα (που σίγουρα να τραβάει 1080 ή ακόμα καλύτερα 4Κ βίντεο) και επένδυσε περισσότερο σε έναν φακό.

Τρίποδας

Μέχρι πρόσφατα είχα έναν πολύ φθηνό τρίποδα που τον είχα αγοράσει πριν 12-13 χρόνια με 20-30€. Ήταν όμως πολύ κοντός, ανέβαινε μέχρι 1,05μ ύψος. Έπρεπε να τον ανεβάζω σε καρέκλα για να τραβήξω βίντεο. Μέχρι που μια φορά και έσπασε. 

Πρόσφατα αγόρασα έναν καλύτερο τρίποδα, με κόστος περίπου 50-60€, που φτάνει μέχρι 1,6μ ύψος. Δεν είναι φορητός, γιατί ακόμα και πιάνει αρκετό όγκο, αλλά είναι πολύ καλής ποιότητας.

Επίσης χρησιμοποιώ το Gorila tripod της Joby. Είναι μικρό, αλλά αρκετά στιβαρό, είτε για κινητό, είτε για κάμερα. Το χρησιμοποιώ όταν θέλω να τραβήξω κάτι στο γραφείο.

Φώτα

Στην αρχή δεν χρησιμοποιούσα καθόλου φώτα και τα βίντεό μου έβγαιναν σκοτεινά.

Μετά από λίγο καιρό, παρήγγειλα ένα σετ με δύο soft boxes από το Amazon με 40-50€.

Χρησιμοποιώ συνήθως το ένα soft box για να με χτυπάει από μπροστά και στο πλάι και βάζω το δεύτερο να με χτυπάει από πίσω και στο πλάι ως back light.

Επίσης, έχω ένα φωτιστικό με μία λάμπα με φως ημέρας, όπως λέγεται, πίσω μου και έχω φως από το παράθυρο και την μπαλκονόπορτα.

Σημαντικό! Από τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα βίντεο θα μπορούσαν να λείπουν τα φώτα. Μπορείς απλώς να στέκεσαι μπροστά στο παράθυρο.

Μικρόφωνα

Το πρώτο που θα σου πω είναι να μην χρησιμοποιείς το μικρόφωνο του κινητού ή της κάμεράς σου.

Στην αρχή, χρησιμοποιούσα τα ακουστικά του iphone. Τα στερέωνα λίγο πιο κάτω από το κάδρο της κάμερας και έπιανε τον ήχο μου πολύ καλά, ακόμα και σε εξωτερικά βίντεο.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω, μπορείς να πάρεις ένα μικρόφωνο πέτου, όπως πήρα κι εγώ, το BY-M1 της Boya. Συνδέεται ΚΑΙ στο κινητό ΚΑΙ στον υπολογιστή ΚΑΙ σε κάμερα (ενώ κάποια δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα) και έχει μεγάλο καλώδιο, περίπου 5 μέτρα.

Κόστιζε γύρω στα 20€ και κράτησε 3 χρόνια!

Έχω και ένα πυκνωτικό μικρόφωνο τύπου στούντιο της Tbone. Ωστόσο, δεν το προτείνω, γιατί θέλει ειδική εξωτερική κάρτα ήχου και δεν συνδέεται με το κινητό ή την κάμερα, αλλά μόνο σε υπολογιστή.

Μια καλή επιλογή για μικρόφωνο είναι και το Blue Yeti.

Το σενάριο

Μέχρι πολύ πρόσφατα, μέχρι που πήρα την Canon, διάβαζα τα λόγια μου από μέσα.

Και εδώ έρχεται και η απάντηση στο γιατί χρησιμοποιούσα την μπροστινή, χαμηλότερης ανάλυσης κάμερα, των κινητών μου.

Είχα αγοράσει μία εφαρμογή που λέγεται Teleprompter και ουσιαστικά κάνει αυτό που κάνουν στις ειδήσεις στην τηλεόραση. Παίζει το κείμενο στην οθόνη, ενώ κάνει εγγραφή βίντεο.

Αυτό ήταν χρήσιμο για μένα, που έχω μία δυσκολία να μάθω κείμενα απ’ έξω, και που δυσκολεύομαι να “αυτοσχεδιάσω”.

Όμως, για να βγει καλό αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να ξέρεις και να έχεις προβάρει πολύ καλά το κείμενο, ώστε να μην φαίνεται ότι το διαβάζεις.

Τώρα, που πήρα την Canon, δεν έχω ακόμα Teleprompter. Μπορεί να πάρω κάποια στιγμή.

Και πάλι έχω το κείμενο γραμμένο, το διαβάζω κομμάτι-κομμάτι και το λέω απ’ έξω.

Σημαντικό! Όταν τραβάς βίντεο, ΜΗΝ κοιτάς τον εαυτό σου στην οθόνη. Κοίτα μέσα στον φακό. Έτσι ο θεατής νιώθει ότι κοιτάζεις εκείνον και όχι πάνω ή δίπλα.

Στήσιμο

Πώς στήνω την κάμερα

Στήνω την κάμερα στο ύψος του κεφαλιού μου και κοιτάω ευθεία. Η απόσταση είναι σε σχέση με το εύρος του φακού. Είτε αφήνω να φαίνονται ολόκληρα τα χέρια μου – ειδικά αν τα χρησιμοποιώ, είτε τα κόβω τελείως από το πλάνο.

Επίσης, οι κάμερες (και τα smart phones) έχουν πλέγμα που χωρίζει την οθόνη σε 9 κομμάτια. Φροντίζω να βρίσκομαι είτε σε ένα από τα τρίτα (δεξιά ή αριστερά) είτε στη μέση.

Φροντίζω, επίσης, να μην κόβω το κεφάλι μου, ούτε να αφήνω πολύ μεγάλο κενό από πάνω.

Και φυσικά, η κάμερα πρέπει να είναι ίσια. Υπάρχουν εφαρμογές που έχουν αλφάδι και δείχνουν αν είναι ίσια.

Αν έχω και δεύτερη κάμερα, την βάζω συνήθως ελαφρώς στο πλάι. Είτε κάνω πλάνα όπου κοιτάω απευθείας σε εκείνη, είτε που κοιτάω στη βασική κάμερα, και θα δείχνω ότι μιλάω μπροστά.

Στήσιμο μικροφώνου και ήχων

Το μικρόφωνο το έχω στο ύψος του στήθους ή στον γιακά. Συνήθως το βάζω να κοιτάει προς τα κάτω, γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο και δεν θέλω να “ξύνει” ο ήχος.

Επίσης, όταν βιντεοσκοπώ στο σπίτι, κλείνω το κλιματιστικό. Θέλω όσο το δυνατόν λιγότερους εξωτερικούς ήχους.

Όταν χρησιμοποιείς κατευθυντικό μικρόφωνο, καλό είναι να το έχεις σε τέτοια απόσταση από το μέτωπο ίση με την άκρη του μικρού δαχτύλου μέχρι την άκρη του αντίχειρα, ενώ είναι ανοιγμένα.

Σημαντικό! Αν μπορείς, φρόντισε να τραβάς τα βίντεό σου σε δωμάτια που έχουν κουρτίνες και χαλιά για να απορροφούν τον ήχο και να μην ακούγεται το λεγόμενο βάθος δωματίου.

Πώς στήνω τα φώτα

Τραβάω τα βίντεο τη μέρα και έχω μπροστά μου και αριστερά φως από παράθυρο.

Το 1ο soft box βρίσκεται στα δεξιά μου, πιο ψηλά από εμένα και ρίχνει το φως υπό γωνία περίπου 45 μοιρών.

Το 2ο soft box είναι πίσω δεξιά μου και κάτω.

Πίσω αριστερά μου έχω το φως που έρχεται από την μπαλκονόπορτα.

Έχω, επίσης, πίσω στο βάθος ένα φωτιστικό με λάμπα με φως ημέρας.

Τα φώτα πίσω, βοηθούν στο να σχηματίζεται μία γραμμή – ένα περίγραμμα γύρω μου. Έτσι, το σώμα μου ξεχωρίζει από το background.

Θυμήσου να μην βάζεις φώτα από κάτω σου, γιατί θυμίζεις ταινία τρόμου.

Το background

Το καλύτερο είναι το φόντο σου να μην είναι πολύ μπουκωμένο. Μπορεί να περιλαμβάνει κάποια βιβλία ή κάποια κορνίζα με κάτι που να έχει κάποιο νόημα, κάποια αξία για εσένα, πχ ένα ρητό.

Το δικό μου background είναι το σαλόνι του σπιτιού μου.

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για βίντεο: Ένας ΔΩΡΕΑΝ οδηγός για σένα

Αν θέλεις να πάρεις όλη τη λίστα του εξοπλισμού που αναφέρω, κατέβασε τώρα το δωρεάν αρχείο pdf 30 σελίδων που έχω ετοιμάσει.

Αν δεν είσαι βέβαιος για τον εξοπλισμό των βίντεο

Θέλω να σου πω ότι ΔΕΝ έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία ο εξοπλισμός, αλλά το να ανεβάζεις υλικό. Ξεκίνα να ποστάρεις. Μην περιμένεις να αποκτήσεις τον “τέλειο” εξοπλισμό, το “τέλειο” μικρόφωνο, τα “τέλεια” φώτα. Απλά ξεκίνα.

Όταν ξεκίνησα να ανεβάζω βίντεο το 2017, δεν ήξερα αν θα είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω. Δεν ήξερα αν θα μου αρέσει, αν θα μπορώ, αν θα προλαβαίνω. Οπότε, έβρισκα οικονομικές λύσεις εξοπλισμού, γιατί δεν ήθελα να επενδύσω σε κάτι και να μην το χρησιμοποιήσω.


Ελπίζω να βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα. Αν το βρήκες, μοιράσου το με έναν φίλο που πιστεύεις ότι θα τον βοηθήσει και άφησε ένα σχόλιο:

Αν έχεις ξεκινήσει να γυρίζεις δικά σου βίντεο: Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς εσύ αυτή τη στιγμή για βίντεο; Έχεις πάρει κάτι χρήσιμο που έχεις να μου προτείνεις;

Αν ΔΕΝ έχεις ξεκινήσει να γυρίζεις δικά σου βίντεο: Σκέφτεσαι να το κάνεις; [Αν τελικά το κάνεις, στείλε μου μήνυμα για να τα δω!]

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν χρειάζεσαι καθοδήγηση για βίντεο, μπορώ να σε βοηθήσω στη διαδικασία. Ζήτα να κάνουμε μία συνεδρία 45 ή 90 λεπτών, για να οργανώσουμε τη δική σου στρατηγική.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *