[Βίντεο] Πώς να κρατάς οπτική επαφή όταν μιλάς με κάποιον

Το να διατηρήσεις οπτική επαφή μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας.

Αφού διαβάσεις το άρθρο, μπορείς να δεις το βίντεο, στο τέλος του οποίου σου δίνω μία πολύ σημαντική άσκηση για να γίνεις καλύτερος-η στο να κοιτάς τους άλλους στα μάτια.

Οπτική επαφή: Μια μη λεκτική δεξιότητα επικοινωνίας

Η οπτική επαφή – η επαφή με τα μάτια, είναι μέρος της γλώσσας του σώματος και μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μη λεκτικούς παράγοντες που καθορίζουν το πώς σε βλέπουν οι άλλοι.

Μπορεί να έχεις την πιο σίγουρη γλώσσα του σώματος, αλλά αν δεν έχεις οπτική επαφή με τους άλλους, τότε όπως κι αν είναι η γλώσσα του σώματός σου, δεν θα έχει καμία σημασία. Γιατί κανείς δεν θα θέλει να σου μιλήσει ούτως ή άλλως.

Η ισχυρή επαφή με τα μάτια ξεκινάει με το να κοιτάς τους άλλους στα μάτια. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, και το να μη φοβάσαι να κοιτάς τι γίνεται τριγύρω και να παρατηρείς το περιβάλλον γύρω σου με αυτοπεποίθηση.

Κοίταξε στα μάτια τους ανθρώπους που συναντάς

Όταν περπατάς και διασταυρώνεσαι με άλλους, θα πρέπει να μπορείς να τους κοιτάς απευθείας στα μάτια και δεν θα πρέπει να παίρνεις εσύ το βλέμμα σου, μέχρι να κοιτάξουν εκείνοι αλλού.

Μη φοβάσαι να κοιτάξεις τους άλλους στα μάτια. Αν νιώθεις άβολα με την οπτική επαφή και να κοιτάξεις αλλού και μετά κοιτάξεις τον άλλον ξανά, αυτό δείχνει ότι δεν είσαι κυρίαρχος και ότι ακόμα και η παραμικρή δυσφορία σε τρομάζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εννοώ να καρφώνεις όλους όσους συναντάς. Αλλά αν συναντάς κάποιον καθώς περπατάς και θέλεις να προσδώσεις την αίσθηση ότι έχεις αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να έχεις ισχυρή, σίγουρη και φιλική επαφή με τα μάτια μαζί τους, ώστε να κερδίζεις τον σεβασμό τους.

Κράτα μία ισορροπία

Υπάρχει μία ισορροπία στο να κρατάς την επαφή με τα μάτια.

Αν έχεις προσέξει κάποιον που το βλέμμα του είναι συνέχεια καρφωμένο στα μάτια σου, φαίνεται λίγο ανατριχιαστικό.

Από την άλλη, το άτομο που του μιλάς και κοιτάει συνεχώς δεξιά αριστερά, κάτω, πάνω, φαίνεται είτε ότι δεν προσέχει, είτε ότι δεν είναι αξιόπιστο.

Υπάρχει λοιπόν μία λεπτή ισορροπία.

Μερικές συμβουλές για την οπτική επαφή

1) Όταν μιλάς με ΕΝΑ άτομο

Όταν μιλάς με κάποιον, με ένα μόνο άτομο, και είσαι εσύ το άτομο που μιλάει, τότε το να κρατάς την επαφή με τα μάτια, θα πρέπει να διαρκεί περίπου μεταξύ 5 και 10 δευτερόλεπτα.

Οτιδήποτε πάνω από 10 δευτερόλεπτα συνήθως κάνει τους άλλους να νιώθουν λίγο άβολα.

Αυτό που  μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάξεις αλλού για μια στιγμή και μετά να ξανακοιτάξεις τον συνομιλητή σου.

Έτσι, κάνεις το άλλο άτομο να νιώσει ότι το προσέχεις αλλά δεν είναι τόσο έντονο.

2) Αν μιλάς με περισσότερα άτομα

Αν μιλάς σε ένα γκρουπ ανθρώπων, πχ αν είναι 3-4 άτομα ή αν είναι σε κοινό, τότε χρειάζεται να προσέξεις να μη μείνει το βλέμμα σου για περισσότερα από 2-3 δευτερόλεπτα σε κάθε άτομο.

Γιατί αν μείνεις εστιασμένος σε ένα άτομο μόνο και μιλάς κοιτώντας μόνο ένα άτομο, όλοι οι υπόλοιποι στο κοινό θα νιώσουν παραμελημένοι. 

Κοίτα άτομα στο κοινό σου στα μάτια, αλλά μην μένεις για περισσότερα από 2-3 δευτερόλεπτα.

3) Αν είσαι το άτομο που ακούει

Όταν είσαι το άτομο που ακούει, αν είσαι με ΕΝΑ άτομο, και το άτομο αυτό μιλάει, ισχύει πάλι ο κανόνας των 5-10 δευτερολέπτων.

Οπότε, μιλάει το άλλο άτομο, το κοιτάς για 5-10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα και σπας την οπτική επαφή κοιτώντας κάπου αλλού πολύ σύντομα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να προσθέσεις σύντομες απαντήσεις, όπως “ενδιαφέρον”, “ναι, σωστά…” ταυτόχρονα με κάποιο νεύμα.

Έτσι, ενώ δεν κοιτάς στο άτομο, του δείχνεις ότι ακούς.

4) Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Όταν σπας την οπτική επαφή, όταν σταματάς να κοιτάς το άτομο στα μάτια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιτάξεις το κινητό σου.

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στην επικοινωνία, είναι την ώρα που σου μιλάει κάποιος, να κοιτάς το κινητό σου.

Χρειάζεται να έχεις μία ειλικρινή και φιλική έκφραση στο πρόσωπό σου.

5) Μην κοιτάς με έντονο τρόπο

Μην κοιτάς άγρια τους άλλους στα μάτια, λες και ψάχνεις και καβγά.

Το να κοιτάς τους άλλους έτσι, πρακτικά τους δίνει την εντύπωση ότι έχεις χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Μοιάζει σαν να νοιάζεσαι υπερβολικά για το τι νομίζουν οι άλλοι για εσένα και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ να τους κάνεις να κοιτάξουν αλλού.

Αυτό δεν είναι κάτι που θα έκανε ένα άτομο που έχει υψηλή αυτοπεποίθηση.

Μια άσκηση για σένα

Η ισχυρή οπτική επαφή, θα σε κάνει να φαίνεσαι πιο ελκυστικό άτομο – ένα άτομο με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες της γλώσσας του σώματος που μπορείς να αποκτήσεις.

Για να σε βοηθήσω να εξασκηθείς στην επαφή με τα μάτια, θα σου δώσω μία άσκηση, την οποία θα χωρίσω σε τρία επίπεδα δυσκολίας. Δες το βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube μέχρι το τέλος και κάνε την άσκηση. Έχει διάρκεια μόνο 1,5 λεπτό.

Μπορείς να επιστρέψεις σ’ αυτή την άσκηση οποιαδήποτε στιγμή. Θα σου πρότεινα να την κάνεις τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κάθε ημέρα, για τις επόμενες 30 ημέρες. Ούτως ή άλλως είναι μόνο 1,5 λεπτό.


Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το μάθημα, άφησε ένα σχόλιο. Εσύα καταφέρνεις καλά στη διατήρηση της οπτικής επαφής;

Επίσης, μοιράσου το με κάποιον που πιστεύεις ότι θα τον βοηθούσε να βελτιώσει την οπτική επαφή.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν θέλεις να γίνεις ΠΟΛΥ καλός στην επικοινωνία, τότε χρειάζεται να δεις την 30λεπτη ομιλία μου για τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *