Φοβάσαι την αποτυχία; Πίστεψε ότι μπορείς να το κάνεις!

Αν φοβάσαι την αποτυχία, διάβασε αυτό. Το γνώριζες ότι ο φόβος της αποτυχίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία στην ενήλικη ζωή;

Στην ακραία του έκφραση αυτός ο φόβος μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε τη δράση για να μην κάνουμε κάποιο λάθος, να αναζητούμε την επιβεβαίωση από τους άλλους και ουσιαστικά να παραλύουμε και να μην προχωράμε προς τα μπροστά.

Ο φόβος της αποτυχίας, εκδηλώνεται μέσα από τις λέξεις «Δεν μπορώ», «Δεν μπορώ».

Τον βιώνουμε με ένα σφίξιμο στο στομάχι, με ταχυπαλμίες, με κόμπο στο λαιμό, με λαχάνιασμα, ακόμα και με ζαλάδες.

Ο φόβος της απόρριψης σε κρατάει πίσω

Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος που παρεμβαίνει στην απόδοσή μας και μας εμποδίζει να εξελιχθούμε, είναι ο φόβος της απόρριψης. Αυτό το μαθαίνουμε όταν οι γονείς μας μας δίνουν την αγάπη τους υπό όρους με βάση τη συμπεριφορά μας. Αν κάνουμε πράγματα που τους ευχαριστούν, μας δίνουν την αγάπη και την αποδοχή τους. Αν κάνουμε κάτι που δεν τους αρέσει, δεν μας δίνουν την αγάπη και την αποδοχή τους – το οποίο εμείς ερμηνεύουμε ως απόρριψη.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με αγάπη υπό όρους, είναι οι άνθρωποι που βασίζονται πάρα πολύ στη γνώμη των άλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτονται ότι «πρέπει να…, πρέπει να…» και συνδέεται με τη σκέψη ότι «πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά και να πετύχω περισσότερα για να μπορέσω να ικανοποιήσω το αφεντικό μου» – ο οποίος έχει πάρει το ρόλο του παρένθετου γονιού.

Η πιο κοινή παγίδα

Σχεδόν το 99% των ενηλίκων βιώνουν αυτούς τους δύο φόβους, της αποτυχίας και της απόρριψης. Μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο του «δεν μπορώ», αλλά «πρέπει να…», «δεν μπορώ», αλλά «πρέπει να…»

Ποιο είναι το κλειδί για κορυφαίες επιδόσεις;

Αντίδοτο για αυτούς τους φόβους είναι η ανάπτυξη του θάρρους, ο χαρακτήρας και η αυτοεκτίμηση. Το αντίθετο του φόβου είναι η αγάπη, η αγάπη για τον εαυτό μας και ο αυτοσεβασμός. Το να ενεργούμε με θάρρος σε μία τρομακτική κατάσταση είναι μία τεχνική που ενισχύει τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας σε τέτοιο βαθμό, που οι φόβοι μας υποχωρούν και χάνουν την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας.

Αντικείμενο Δράσης

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου και για να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

Πρώτον, συνειδητοποίησε και αποδέξου ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε βάλεις στο μυαλό σου. Όποτε νιώθεις φόβο για οποιονδήποτε λόγο, επανάλαβε τις λέξεις «Μπορώ να το κάνω! Μπορώ να το κάνω!»

Δεύτερον, να σκέφτεσαι συνεχώς ότι είσαι ένα πολύτιμο και σημαντικό άτομο και να θυμάσαι ότι η προσωρινή αποτυχία είναι ο τρόπος που μπορείς να μάθεις πώς να πετύχεις.

Να θυμάσαι… Μπορείς Να Το Κάνεις!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Φοβάσαι την αποτυχία; Στο κανάλι μου στο Youtube μπορείς να βρεις πολλά βίντεο με ιδέες αυτοβελτίωσης και παρακίνησης. Δες εδώ.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.