“Έχω έρθει για δουλειά, γιατί θα πρέπει να πληρώσω;”, λένε άτομα που μοιράζονται την αρνητική εμπειρία τους από το MLM. Θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση – αντίρρηση.
“Μα εγώ έχω έρθει για δουλειά, γιατί θα πρέπει να πληρώσω;”
Έχεις ακούσει ποτέ αυτή την “αντίρρηση”;
Κατά καιρούς, διαβάζοντας άρθρα ή σχόλια ή βλέποντας βίντεο από ανθρώπους που μοιράζονται τις “αρνητικές” τους εμπειρίες με το δικτυακό μάρκετινγκ, αναφέρονται στο ότι “εγώ πήγα για δουλειά και αυτοί μου ζητούσαν χρήματα για να ξεκινήσω”
Το σημερινό μάθημα απευθύνεται σε όσους ψάχνουν να ασχοληθούν με μία εταιρία δικτυακού μάρκετινγκ και κάποιος τους “ζητάει να πληρώσουν”, αλλά και σε όσους ασχολούνται με το δικτυακό μάρκετινγκ: τι χρειάζεται να κάνουν για να μην χρειαστεί να ακούσουν ξανά αυτή την αντίρρηση.
Γιατί υπάρχει αυτή την αντίρρηση;
Πιστεύω ότι αυτή η αντίρρηση έρχεται κυρίως για δύο λόγους.
Ο πρώτος και βασικότερος λόγος – ίσως και μοναδικός λόγος – είναι ότι το άτομο που ακούει ή βλέπει μία παρουσίαση για την επιχειρηματική ευκαιρία μίας εταιρίας δικτυακού μάρκετινγκ, δεν ψάχνει κάτι τέτοιο, αλλά ψάχνει μία υπαλληλική δουλειά ή δουλειά μισθωτού.
Επομένως, κάποιος ψάχνει για μία δουλειά, όπου θα έχει στάνταρ ωράριο, θα έχει μισθό ή μεροκάματο. Στη συνέχεια, βλέπει μία αγγελία ή μία διαφήμιση ή μία δημοσίευση ή λαμβάνει ένα μήνυμα, ανταποκρίνεται και οδηγείται σε μία παρουσίαση. Δεν του έχει ξεκαθαριστεί ότι ΔΕΝ πρόκειται για υπαλληλική σχέση.
Και ενώ το άτομο αυτό περιμένει να ακούσει για μία δουλειά μισθωτού, ακούει για πακέτα εγγραφής και ότι θα πρέπει να πληρώσει.
Ποιος ευθύνεται;
Εδώ προφανώς η ευθύνη είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Δε θέλω κάποιος να έρθει σε μία παρουσίαση, απλά και μόνο για πω ότι έφερα ένα άτομο σε μία παρουσίαση. Θέλω να ξέρει ότι πρόκειται για μία πρόταση συνεργασίας.
Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να του εξηγήσω τα πάντα από πριν. Όμως, οπωσδήποτε θα πρέπει να ξέρει ότι δεν αφορά υπαλληλική σχέση, αλλά κάτι επιχειρηματικό.
Όταν βάζω αγγελίες για ανεύρεση συνεργατών και με παίρνουν τηλέφωνο, κάνω αρχικά κάποιες ερωτήσεις. Μετά, πριν προχωρήσω, λέω το εξής:
“Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω τι ζητάμε. Εμείς ζητάμε άτομα για ανεξάρτητη επαγγελματική συνεργασία και όχι για υπαλληλική σχέση. Είναι σαφές αυτό;”
Αν ο συνομιλητής πει όχι, λέω “Δηλαδή δε ζητάμε υπαλλήλους με μισθό ή μεροκάματο, αλλά ανεξάρτητους συνεργάτες με ελεύθερη επιλογή ωραρίου και ένα πολλαπλό σύστημα αμοιβών. Εσείς ψάχνετε αποκλειστικά κάτι σαν υπάλληλος ή είσαι ανοιχτός και σε κάτι δικό σας;”
Οπότε, αν και από την αγγελία μου είναι σαφές (ή θα έπρεπε να είναι) ότι πρόκειται για συνεργασία, λέγοντας αυτό, γίνεται ένα ξεκαθάρισμα.
Θα ξεκινήσεις τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ επιχείρηση
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου θα γίνει μία πρόσκληση σε κάποιον γνωστό μας, από ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα, όπου ίσως να μην μπορεί να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα.
Ωστόσο, κατά την παρουσίαση, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν του προτείνουμε υπαλληλική σχέση, αλλά ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ότι θα ξεκινήσει τη δική του δραστηριότητα – τη δική του επιχείρηση. Εναλλακτική μεν, επιχείρηση δε.
Οπότε, αν είμαστε ξεκάθαροι από μεριάς μας, για το τι ΔΕΝ είναι και τι αφορά, τότε ως επί το πλείστον, δε θα δεχόμαστε αυτή την αντίρρηση.
Πότε χρειάζεται να “πληρώσουμε” για μια δουλειά
Κάτι άλλο που θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με αυτό, για όσους όντως ψάχνουν μία δουλειά και λένε “γιατί θα πρέπει να πληρώσω για να ξεκινήσω”.
Υπάρχει περίπτωση η εταιρία που θέλεις να δουλέψεις, να προαπαιτεί να κάνεις μία εκπαίδευση, για την οποία πρέπει να μετακινείσαι κάθε μέρα για μία εβδομάδα σε άλλη περιοχή με δικό σου μέσο. Επομένως, σου ζητούν να πληρώσεις!
Σε άλλες περιπτώσεις, για να βρεις μία συγκεκριμένη θέση εργασίας, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα, για να αποκτήσεις τις δεξιότητες – τα προσόντα, για τη θέση. Και αυτή την εκπαίδευση, την πληρώνεις εσύ. Πρακτικά, είναι μία επένδυση στις δεξιότητές για να έχεις καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Είναι κάτι παρόμοιο.
Και αυτό ΕΙΝΑΙ μία επένδυση. Είναι ένα αρχικό κόστος, ακόμα και για μία υπαλληλική θέση.
Συνεπώς, θα πρέπει σίγουρα εμείς στο δικτυακό μάρκετινγκ, να κάνουμε καλύτερη δουλειά, ξεκαθαρίζοντας ότι ΔΕΝ πρόκειται για υπαλληλική σχέση, αλλά για ανεξάρτητη σχέση συνεργασίας. Από την άλλη όμως, αν ψάχνεις για εργασία – κάποιες φορές, θα πρέπει είσαι διατεθειμένος να κάνεις κάποιους είδους “επένδυση” για να μπορέσεις να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις τη συγκεκριμένη δουλειά.
Πήγες σε παρουσίαση για άλλου είδους δουλειά;
Είχες ποτέ κάποια εμπειρία όπου πήγες σε ένα ραντεβού για δουλειά και τελικά ήταν παρουσίαση για μία εταιρία δικτυακού μάρκετινγκ; Αν γνώριζες ότι δεν πρόκειται για υπαλληλική σχέση, θα πήγαινες ούτως ή άλλως; Γράψε μου την εμπειρία σου!
Αν έχεις τέτοια εμπειρία, καταλαβαίνω απόλυτα πώς αισθάνεσαι. Κι εγώ έτσι θα ένιωθα αν με “τραβούσαν” σε ένα ραντεβού για κάτι, ενώ είχαν σκοπό να μου δείξουν κάτι άλλο. Αυτό που ανακάλυψα όμως είναι πως οτιδήποτε και αν θέλεις να κάνεις, είτε αυτό είναι δική σου δουλειά, είτε είναι δουλειά για κάποιον άλλον, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις – είτε στην επιχείρηση – είτε στον εαυτό σου.
Ελπίζω να βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα. Αν το βρήκες, άφησε ένα σχόλιο. Εσύ έχεις ακούσει αυτή την αντίρρηση ποτέ; Πώς την αντιμετώπισες;
Κάνε πράξη τη σημερινή ιδέα, κάνε ξεκάθαρο στους ανθρώπους που επικοινωνείς ότι ΔΕΝ τους προτείνετε μία ΔΟΥΛΕΙΑ, αλλά μία συνεργασία.
Επίσης, μοιράσου αυτό το μάθημα με άτομα που πιστεύεις ότι θα τους βοηθούσε.
Θα τα πούμε στην κορυφή.
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους υποψηφίους σου, ώστε να μην συναντάς τέτοιους είδους αντιρρήσεις, έχω ετοιμάσει για σένα μία 5ωρη εκπαίδευση, που λέγεται Ακαταμάχητη Πρόσκληση. Δες την εδώ.