[Βίντεο] Γιατί θυμώνω εύκολα κάποιες φορές;

Στο σημερινό μάθημα θα μοιραστώ μαζί σου τι έμαθα σε μια συζήτηση με τον μέντορά μου για το γιατί θυμώνω εύκολα κάποιες φορές.

Το μάθημα που πήρα από τον μέντορά μου, Νίκο Νικολαΐδη, το 2003, το έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Με βοήθησε να μπορώ να βλέπω τι έχουν μέσα τους οι άλλοι αλλά και τι έχω μέσα μου εγώ. Και πώς μπορώ αυτό, αν δεν είναι κάτι που μου αρέσει, να το αλλάξω.

Τι θα βγάλει ένα πορτοκάλι;

Συζητώντας για το πώς αντιδρούν ή πώς ανταποκρίνονται κάποιοι άνθρωποι σε συνθήκες πίεσης, μου είπε το εξής.

“Θοδωρή, αν πάρεις ένα πορτοκάλι και το στίψεις, τι θα βγάλει;”

Του λέω, “χυμό”.

“Τι χυμό;”

Λέω, “πορτοκάλι”.

“Ωραία. Αν είσαι θυμωμένος και στίψεις ένα πορτοκάλι, τι θα βγάλει από μέσα του;”

Και του λέω, “πάλι χυμό πορτοκάλι”.

“Αν είσαι χαρούμενος και στίψεις ένα πορτοκάλι, τι θα βγάλει από μέσα του;”

Λέω, “πάλι χυμό πορτοκάλι”.

“Αν έξω βρέχει και στίψεις ένα πορτοκάλι, τι θα βγάλει;”

“Πάλι χυμό πορτoοκάλι”, του απαντάω.

Και μου λέει, “σωστά, θα βγάλει χυμό πορτοκάλι, γιατί αυτό έχει μέσα του“.

Και συνεχίζει: “Η ίδια λογική ισχύει και με εσένα. Όταν κάποιος σε στίβει, όταν κάποιος σε πιέζει, σε ζορίζει ή λέει κάτι επικριτικό ή προσβλητικό και από μέσα σου βγαίνει θυμός, μίσος, πίκρα, ένταση, κατάθλιψη ή άγχος… τότε σημαίνει ότι αυτό υπάρχει μέσα σου.

Αν αυτό που θέλεις να βγαίνει από μέσα σου είναι είναι αγάπη και χαρά, τότε άλλαξε αυτό που έχεις μέσα σου”.

Γιατί θυμώνω εύκολα;

Μπορείς να δεις, λοιπόν, τι έχει κάποιος μέσα του, όταν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης. Όταν όλα πηγαίνουν καλά και κυλάνε ρόδινα, τότε όλοι είμαστε καλοί.

Όταν όμως οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες, τότε είναι που βλέπεις τι έχει ο άλλος (ή εσύ) μέσα σου.

4 εποχές

Άκουσα κάτι πρόσφατα (ίσως λίγο αργά στη ζωή μου), που λέει ότι για να γνωρίσεις κάποιον πραγματικά, πέρνα μαζί του τουλάχιστον τέσσερις εποχές – 12 μήνες. Και πήγαινε ένα ταξίδι μαζί του.

Περνώντας με κάποιον τέσσερις εποχές (τουλάχιστον ένα χρόνο), μπορείς να τον δεις σε διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες. Και όταν πας ένα ταξίδι, μπορείς να δεις πώς ανταποκρίνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όταν, για παράδειγμα, ξεχάσεις κάτι, όταν χαθούν οι αποσκευές ή συμβεί κάτι άλλο αναπάντεχο που μπορεί να προκαλέσει πίεση ή ένταση, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ κάποιον.

Γνώρισε τον εαυτό σου

Το παράδειγμα αυτό με το πορτοκάλι όμως, είναι ένα πολύ καλό μάθημα και για εμάς – ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας – όχι μόνο τους άλλους.

Όταν νομίζουμε ότι είμαστε καλοί, και ήρεμοι και ισορροπημένοι και κάποια στιγμή συμβεί κάτι αναπάντεχο, ΤΟΤΕ είναι που μπορούμε να δούμε τι πραγματικά έχουμε μέσα μας. 

Τι βγάζουμε από μέσα μας; Αντίδραση; Θυμό; Φωνές; Κακία;

Και δεν αναφέρομαι στο να βάζουμε όρια, να προστατεύουμε τα όριά μας ή να κρατάμε τη στάση μας. Ναι, σίγουρα όποτε χρειάζεται, θα χρησιμοποιήσω την κατάλληλη ποσότητα δυναμισμού για να κρατήσω τη στάση μου και να υποστηρίξω τις θέσεις μου.

[Δες περισσότερα για τη σωστή ποσότητα δυναμισμού στο 30λεπτο βίντεο για τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας, που είναι μέρος της 5ωρης εκπαίδευσης της Ακαταμάχητης Πρόσκλησης].

4 ιδέες για να είμαστε σε ηρεμία

Ο στοϊκός φιλόσοφος Επίκτητος, είχε πει ότι:

Οι περιστάσεις δεν φτιάχνουν έναν άνθρωπο, αλλά τον αποκαλύπτουν στον εαυτό του.

Επίκτητος

Πώς μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση ηρεμίας, σιγουριάς, εστίασης, αγάπης και ηγεσίας;

Σημείωσε αυτές τις 4 σύντομες ιδέες:

1) Αναγνώρισε και νιώσε αυτό που έρχεται.

Νιώσε αυτό που νιώθεις και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για αυτό. Αν νιώθεις θυμό, νιώσε τον και μην λες “δεν είναι θυμός” – ή μην προσπαθείς να το δικαιολογήσεις.

“Φοβάμαι να…” – 6 ιδέες για να ξεπεράσεις κάθε φόβο

2) Να έχεις ενσυναίσθηση για τους άλλους.

Συχνά οι άλλοι είναι φοβισμένοι και κάνουν το καλύτερο που μπορούν με αυτά που γνωρίζουν. Βγάζουν το “χυμό πορτοκάλι” που έχουν μέσα τους. Μην προσπαθήσεις να τους δείξεις ότι κάνουν λάθος.

Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται περισσότερο όχι στο τι τους λες, αλλά στο ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, όταν είσαι μαζί τους.

3) Φρόντισε τον εαυτό σου.

Δες το μάθημα με τις 5 ιδέες για να φροντίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

4) Θυμήσου ότι από εσένα εξαρτάται.

Οτιδήποτε και αν συμβεί, είτε σε απέρριψαν, είτε ακυρώθηκε ένα ταξίδι σου, είτε κάποιος σου φέρθηκε άδικα, από ΕΣΕΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ σε τι θα εστιάσεις και τι νόημα θα του δώσεις.

Ο Επίκτητος είτε επίσης πει ότι:

Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις: μία υποφερτή και μία όχι.

Επίκτητος

Αν η εστίασή σου, τα συναισθήματά σου και οι σκέψεις σου, δεν συμβάλλουν στην ικανότητά σου να είσαι ένα άτομο με αγάπη και κατανόηση, τότε ίσως χρειαστεί να κάνεις έναν αυτο-έλεγχο όσον αφορά το πού εστιάζεις και τι νόημα δίνεις σε όλο αυτό.


Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα, άφησε ένα σχόλιο. Αν αναρωτιέσαι κι εσύ “γιατί θυμώνω εύκολα;”, σκέψου τι βγάζεις από μέσα σου όταν κάποιος σε “πιέσει” – όταν κάποιος σε στίψει; Αν δεν είναι αυτό που θα ήθελες, είσαι διατεθειμένος να το αλλάξεις;

Μοιράσου αυτό το μάθημα με άτομα που πιστεύεις ότι θα τους βοηθούσε. 

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βρεις πολλά βίντεο με περιεχόμενο αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *