Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι από άτομα που δημιουργούν περιεχόμενο στο ίντερνετ, είναι το πώς βρίσκω θέματα για δημοσιεύσεις.
“Δεν ξέρω τι να ποστάρω στα social media”, “πώς βρίσκω θέματα για τα βίντεό μου ή για άρθρα;”
Είτε είσαι blogger, vlogger, είτε δημιουργός περιεχομένου, είτε επιχειρηματίας – επαγγελματίας που θέλεις να δημοσιεύεις χρήσιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, σίγουρα σου έχει συμβεί να σκέφτεσαι για τι πράγμα να μιλήσεις και να μην μπορείς να σκεφτείς τίποτα.
Πώς βρίσκω θέματα για δημοσιεύσεις
Νιώθεις κάποιες φορές ότι έχεις κολλήσει και δεν ξέρεις για τι πράγμα να μιλήσεις ή να γράψεις; Κάποιες φορές, δεν έχεις ιδέες γιατί δε νιώθεις δημιουργικός. Συχνά είναι επειδή βάζεις πολύ μεγάλη πίεση στον εαυτό σου να σκεφτείς κάτι πολύ πρωτότυπο.
Επειδή και εγώ έχω βρεθεί στο ίδιο σημείο πολλές φορές, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες μεθόδους για το πώς βρίσκω θέματα για τα βίντεό μου ή για άρθρα που γράφω ή για εκπαιδεύσεις που ετοιμάζω.
Διάβασε επίσης:
25 δημοσιεύσεις που δημιουργούν αλληλεπίδραση στα Social Media
Πάρε οποιαδήποτε αυτές τις μεθόδους και αφιέρωσε 30 λεπτά με μία ώρα, για να σκεφτείς μερικές ιδέες. Αλλά, μην το παίρνεις τόσο σοβαρά. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να το διασκεδάσεις.
1. Ασχολήσου με ένα πρόβλημα
Σκέψου ποια προβλήματα ή καταστάσεις αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου που θα ήθελες να διάβαζες ή να έβλεπες ένα τρόπο να τις λύσεις.
Προσπαθείς να χάσεις κιλά και ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις τη διατροφή σου ή την πειθαρχία σου; Θέλεις να μάθεις πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από τις καθημερινές σου αγορές; Θέλεις να κερδίσεις περισσότερα χρήματα μέσω ίντερνετ και δεν ξέρεις πώς να βρεις την κατάλληλη ευκαιρία;
Αυτά είναι πιθανά θέματα για τα οποία μπορείς να μιλήσεις. Κάνε την έρευνά σου και γράψε ή πες κάτι για αυτά. Ποιο είναι ένα θέμα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και θα ήθελες να βρεις μία λύση για αυτό;
2. Τι προβλήματα έχουν οι φίλοι και οι συγγενείς σου και σου ζητάνε να τους βοηθήσεις να λύσουν;
Σκέψου κατηγορίες στις οποίες είσαι καλός γνώστης και πράγματα για τα οποία σου ζητάνε συχνά βοήθεια, για να δεις αν μπορείς να σκεφτείς ιδέες για άρθρα σ’ αυτό τον τομέα.
Φέρε στο μυαλό σου συζητήσεις που είχες με φίλους σου για δικά τους θέματα ή προβλήματα. Ίσως είναι για babysitting, για ανατροφή παιδιών, για σχέσεις, για θέματα υγείας, διατροφής ή άσκησης, για θέματα μάρκετινγκ ή επικοινωνίας, για βιβλία ή για εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνεις.
Να είσαι καλός ακροατής και σίγουρα θα μπορέσεις να αντλήσεις θέματα για επόμενες δημοσιεύσεις σου, από αυτά που έρχονται συνήθως και σου ζητάνε βοήθεια.
[Έχεις δει το βίντεό μου για τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας;]
3. Σκέψου τοπικά
Διάβασε τοπικές εφημερίδες ή ειδησεογραφικά websites σε μικρές πόλεις και δες θέματα τα οποία θα μπορούσες να καλύψεις σε ένα άρθρο ή σε ένα βίντεο ή ένα post, τα οποία ίσως να αξίζει να διαβάσουν άνθρωποι σε όλη τη χώρα.
Ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις της Google (Google alert) για συγκεκριμένα θέματα που σε ενδιαφέρουν και δες τι γράφουν ή τι λένε οι ειδικοί σ’ αυτούς τους τομείς στα social media.
4. Δες στα αγαπημένα σου βιβλία, περιοδικά, blogs, YouTube κανάλια και websites
Τι σου αρέσει να διαβάζεις; Ποιες εταιρίες, ποια brands, ποιους bloggers ή youtubers ακολουθείς στα social media;
Για τι πράγματα μιλάνε αυτοί; Θα πάρεις πολλές ιδέες από εκεί.
5. Πάρε ιδέες από podcasts
Ποια podcasts ακούς; Ακούς podcasts;
Αν ναι, για ποια θέματα συζητάνε συνήθως τα οποία θα μπορούσες να πάρεις σαν ιδέες και να κάνεις τη δική σου έρευνα και να γράψεις ή να πεις κάτι για αυτά;
6. Δες ημερομηνίες, γιορτές ή ξεχωριστούς μήνες
Δες σε επερχόμενες γιορτές και επετείους για τους επόμενους μήνες.
Μήπως πλησιάζει η επέτειος 20 χρόνων από μια κλασική cult ταινία; Είναι μήπως τα 50 χρόνια από ένα ξεχωριστό event ή τα 100 χρόνια που εφευρέθηκε κάτι;
Αυτή είναι μία ακόμα καλή άσκηση για να βρεις ιδέες για να μιλήσεις.
7. Αναρωτήσου για ποια πράγματα είσαι ενθουσιασμένος για τους επόμενους μήνες
Πρόκειται για κάποιο ταξίδι ή για διακοπές; (σε φυσιολογικές συνθήκες, γιατί τώρα είμαστε σε lock down) Πρόκειται να σπουδάσεις ή να παρακολουθήσεις ένα πολύ ξεχωριστό σεμινάριο; Πρόκειται να παντρευτείς; Περιμένεις παιδί ή θα αγοράσεις καινούργιο σπίτι;
Δες αυτά τα θέματα και σκέψου ιδέες που ίσως άλλοι να έχουν ερωτήσεις για αυτά.
8. Δες στη niche σου – στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που εστιάζεις
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που εστιάζεις; Αν όχι, τότε σίγουρα δες το 40λεπτο βίντεο του Επαγγελματία του Μέλλοντος στο FuturePro.gr όπου μεταξύ άλλων, μιλάω για το πώς μπορείς να εκσυγχρονίσεις την επιχείρησή σου και για τη σημασία να εστιάζεις σε μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
Για παράδειγμα, μπορεί να ασχολείσαι με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, αλλά μπορεί να εστιάζεις στην προώθηση επιχειρήσεων στο Instagram. Άρα αυτό να είναι το niche σου.
Ή μπορεί να σου αρέσει ο αθλητισμός, αλλά να εξειδικεύεσαι στο τρέξιμο ή στην ποδηλασία ή στη γιόγκα. Άρα, το niche σου είναι πιο συγκεκριμένο.
Σημείωσε κάποιες ιδέες σε τομείς που θεωρείς τον εαυτό σου “ειδικό” ή στους οποίους έχεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάνε μία λίστα με θέματα τα οποία μπορείς να αναπτύξεις.
9. Κάν’ το προσωπικό
Ποια είναι η προσωπική σου άποψη για ένα τρέχον γεγονός; Μίλα για αυτό.
Προσπάθησε, όμως, να αποφύγεις διχαστικά θέματα αν ο σκοπός σου είναι να προωθήσεις τη δουλειά σου μέσα από αυτές τις δημοσιεύσεις.
10. Παρατήρησε
Μία από τις αγαπημένες μου πηγές ιδεών για θέματα, είναι η προσωπική μου παρατήρηση. Παρατηρώ πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και τα μεταφράζω ως θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν βίντεο, άρθρα, δημοσιεύσεις στα social media ή εκπαιδεύσεις. Είτε πρόκειται για προσωπικά βιώματα, σκέψεις, κατορθώματα ή προκλήσεις, είτε πρόκειται για πράγματα που παρατηρώ γύρω μου, σε άλλους.
Αυτοί είναι οι 10 τρόποι που χρησιμοποιώ εγώ και η απάντηση που έχω να δώσω στο “πώς βρίσκω θέματα για δημοσιεύσεις”. Ποιον από αυτούς βρήκες πιο χρήσιμο;
Θα τα πούμε στην κορυφή.
ΥΓ: Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube και πάτησε το καμπανάκι για να ενημερώνεσαι για κάθε νέο βίντεο που ανεβάζω κάθε βδομάδα. Μπορεί να πάρεις ιδέες και από εκεί!