Συμβουλές και Στρατηγικές για Καλύτερες Σχέσεις [Βίντεο]

Σε αυτό το μάθημα, μοιράζομαι μαζί σου συμβουλές για το πώς να έχεις καλύτερες σχέσεις και να γίνεις πιο αποτελεσματικός στην επικοινωνία.

https://youtu.be/yyYJobl-W9I

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα κρίσιμο μέρος κάθε επιτυχημένης σχέσης, είτε είναι μεταξύ συναδέλφων, συνεργατών, συντρόφων φίλων ή μελών της οικογένειας.

Ακρόαση

Μιλώντας για την επικοινωνία, δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για την ακρόαση.

Αρχικά, ας μιλήσουμε για τη σημασία της ακρόασης. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την επιθυμία να μιλήσουμε και να μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις και απόψεις. Αλλά η αληθινή επικοινωνία περιλαμβάνει να ακούμε τι έχει να πει το άλλο άτομο.

Ενεργητική ακρόαση σημαίνει να δίνεις στο άλλο άτομο την πλήρη προσοχή σου. Να χρησιμοποιείς μη λεκτική επικοινωνία, όπως να γνέφεις το κεφάλι σου ή να διατηρείς οπτική επαφή για να δείξεις ότι είσαι εστιασμένος σε αυτά που ακούς. Να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις για να βεβαιωθείς ότι καταλαβαίνεις τι λέει το άτομο με το οποίο επικοινωνείς.

Ενσυναίσθηση

Μια άλλη σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα είναι η ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς την οπτική του, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτήν. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους και ένα πιο θετικό και παραγωγικό περιβάλλον.

Σαφής λόγος

Η αποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνει επίσης να είσαι σαφής και συνοπτικός στον λόγο σου. Αυτό σημαίνει να αποφεύγεις ορολογίες ή πολύπλοκη γλώσσα που το άλλο άτομο μπορεί να μην καταλαβαίνει. Επίσης σημαίνει να είσαι άμεσος και ακριβής στο μήνυμά σου.

Άλλες συμβουλές για καλύτερες σχέσεις

Εκτός από αυτές τις βασικές δεξιότητες επικοινωνίας, υπάρχουν επίσης ορισμένες συμβουλές και στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, εάν είσαι σε σύγκρουση ή σε διαφωνία με κάποιον, είναι σημαντικό να προσεγγίσεις την κατάσταση με ήρεμη και ισότιμη στάση.

Απόφυγε να γίνεις αμυντικός ή επιθετικός. Επικεντρώσου στην εύρεση μιας λύσης που να λειτουργεί και για τα δύο μέρη.

Μια άλλη συμβουλή είναι να γνωρίζεις τις πολιτισμικές διαφορές στην επικοινωνία. Έχω δει ότι σε διαφορετικές περιοχές κάποιες λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιούνται διαφορετικά. Επίσης οι κανόνες και οι προσδοκίες όσον αφορά την επικοινωνία είναι διαφορετικές, οπότε είναι σημαντικό να δείχνεις κατανόηση σε αυτές τις διαφορές για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

Τέλος, να θυμάσαι ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια δεξιότητα που απαιτεί χρόνο και εξάσκηση για να αναπτυχθεί. 

Μην φοβάσαι να ζητήσεις συμβουλές από άλλους για το τι μπορείς να βελτιώσεις. Συνέχισε να βελτιώνεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες με την πάροδο του χρόνου.

Ακαταμάχητοι στην Επικοινωνία

Για να σε βοηθήσω σε αυτό, έχω γράψει το βιβλίο με τίτλο Ακαταμάχητοι στην Επικοινωνία. Στο βιβλίο αυτό αναλύω τις δέκα δεξιότητες επικοινωνίας, που έχουν όσοι θεωρούνται χαρισματικοί στην επικοινωνία.

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου έχω ένα αντικείμενο δράσης – μία άσκηση που μπορείς να κάνεις ώστε πρακτικά να μάθεις την κάθε δεξιότητα.

Μπορείς να το βρεις μπαίνοντας εδώ. Το βιβλίο αυτή τη στιγμή είναι μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να το έχεις ΑΜΕΣΑ στο email σου.

Με λίγα λόγια

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι κάθε επιτυχημένης σχέσης. Ανάπτυξε βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες όπως η ακρόαση, η ενσυναίσθηση και η σαφήνεια. Χρησιμοποίησε στρατηγικές όπως η ενεργητική ακρόαση και η αποφυγή της αμυντικής στάσης σε διαφωνίες, που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την επικοινωνία σου και να δυναμώσεις τις σχέσεις σου.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Δες περισσότερες συμβουλές επικοινωνίας στο κανάλι μου στο YouTube.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *