Ο κανόνας των Δύο Ημερών για μία Νέα Συνήθεια [Βίντεο]

Αν προσπαθείς να αποκτήσεις νέες συνήθειες αλλά δυσκολεύεσαι να το καταφέρεις, τότε αυτό θα σου φανεί χρήσιμο: ο κανόνας των Δύο Ημερών.

Ο κανόνας των δύο ημερών είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια ή να αντικαταστήσεις μία παλιά.

Οι συνήθειές μας

Οι συνήθειες που έχουμε, συνήθως χρειάστηκαν χρόνια ή δεκαετίες για να σχηματιστούν.

Αν θέλεις να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια ή να αντικαταστήσεις μία παλιά με μία καινούργια συνήθεια, φαντάζομαι θα έχεις δει ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Υπάρχουν προγράμματα και εφαρμογές που σε βοηθούν να καταγράφεις τις συνήθειές σου και σίγουρα κάποια από αυτά είναι αρκετά βοηθητικά για κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, συχνά απαιτεί αρκετή αυτοπειθαρχία, όχι μόνο για να ξεκινήσεις, αλλά και να διατηρήσεις αυτή τη συνήθεια.

Οι συνήθειες δημιουργούνται όταν κάνουμε κάτι ξανά και ξανά και ξανά. Είτε αυτό το κάνουμε συνειδητά, είτε μηχανικά.

  • Λένε ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια.
  • Άλλοι λένε ότι χρειάζονται 66 ημέρες για να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια.

Από την εμπειρία μου έχω δει, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο απόλυτα, αλλά συχνά έχει να κάνει με την ίδια τη συνήθεια.

Ο Κανόνας των Δύο Ημερών

Κάποια στιγμή, άκουσα από τον σκηνοθέτη και YouTuber, Matt D’Avella, για την ιδέα η οποία χρειάζεται κάποια πειθαρχία, αλλά όχι τόσο πολύ. Την ονομάζει τον “Κανόνα των Δύο Hμερών“. 

Πρόκειται για μία πολύ απλή ιδέα και η οποία λέει το εξής: ποτέ μην παραλείπεις αυτό που προσπαθείς να πετύχεις, για περισσότερες από δύο ημέρες στη σειρά.

Μπορεί για παράδειγμα να θέλεις να πηγαίνεις για έναν τριαντάλεπτο περίπατο κάθε μέρα.

Και μια μέρα βρέχει, και αποφασίζεις ότι δεν θα πας.

Αλλά την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να βγεις για περίπατο, ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνεις με ομπρέλα ή με αδιάβροχο.

Αν χάσεις μία ημέρα, εντάξει, δεν έγινε και κάτι.

Αλλά η δεύτερη μέρα, το κάνει πολύ πιο εύκολο να χάσεις και την τρίτη μέρα, να χάσεις μία εβδομάδα ή ένα μήνα… και μετά δεν θυμάσαι καν τη συνήθεια που ήθελες να αποκτήσεις.

Οι θετικές συνήθειες παίρνουν χρόνο

Ο κανόνας των Δύο Ημερών μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί πρακτικά σε οποιαδήποτε άλλη καθημερινή συνήθεια θέλεις να αποκτήσεις στη ζωή σου.

  • Θέλεις να γυμνάζεσαι κάθε μέρα για 30 λεπτά;
  • Θέλεις να κάνεις διαλογισμό κάθε μέρα για 10 λεπτά;
  • Θέλεις να κάνεις νήμα τα δόντια σου κάθε βράδυ;

Χρησιμοποίησε τον κανόνα των Δύο Ημερών.

Υπάρχει μία εξαίρεση

Θα σου πρότεινα να μην εφαρμόσεις τον κανόνα των δύο ημερών, όταν κάνεις κάποια βραχυπρόθεσμα challenges. Για παράδειγμα αν κάνεις ένα challenge 30 ή 21 ημερών, μην εφαρμόσεις τον κανόνα των δύο ημερών, γιατί θεωρητικά, θα συμμετέχεις στο challenge μόνο τις μισές ημέρες και αυτό δεν είναι το νόημα των σύντομων challenges.

Αν’ αυτού, χρησιμοποίησε αυτόν τον κανόνα όταν έχεις κάτι που έχεις σκοπό να κάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν δώσεις στον εαυτό σου χρόνο και χώρο, τότε δίνεις χρόνο και χώρο στη συνήθεια να γίνει δεύτερή σου φύση. Τότε δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι κανόνες πλέον, γιατί το να ποστάρεις στα social media, να κάνεις βίντεο, να γυμνάζεσαι, να κάνεις διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο, θα είναι πλέον φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινής σου ρουτίνας.


Πώς σου φάνηκε ο κανόνας των δύο ημερών; Θα ξεκινήσεις να τον εφαρμόζεις; Άφησε ένα σχόλιο.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν θέλεις να αποκτήσεις την κατάλληλη νοοτροπία ως επιχειρηματίας, δες το 3ωρο Σεμινάριο Ίντερνετ Μάρκετινγκ και Οnline Επιχειρηματικότητας που διοργανώνω.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *