Αυτά τα 5 Λάθη Καταστρέφουν την Αυτοπεποίθησή σου – Και Πώς να τα Διορθώσεις

Ποια Λάθη Καταστρέφουν την Αυτοπεποίθησή σου; Αν νιώθεις ότι η αυτοπεποίθησή σου είναι χαμηλή, ίσως φταίνε αυτά τα λάθη που κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα λάθη σε κρατάνε πίσω στη ζωή σου, στις σχέσεις σου, στη σωματική σου κατάσταση και στη δουλειά σου! Σήμερα θα σου δείξω ποια είναι αυτά τα λάθη αλλά και, το πιο σημαντικό, πώς να τα διορθώσεις!

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι απλώς μια ωραία ιδέα – είναι το θεμέλιο για κάθε επιτυχία. Επηρεάζει το πώς μιλάς, το πώς σε βλέπουν οι άλλοι και, κυρίως, το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου!

Αν νιώθεις ανασφάλεια, αν αποφεύγεις προκλήσεις ή αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν εύκολα, τότε μάλλον κάνεις κάποια από αυτά τα λάθη. Και ξέρεις κάτι; Δεν είναι 100% δικό σου λάθος. Είναι συνήθειες που όλοι αποκτούμε χωρίς να το καταλάβουμε.

Έχοντας όμως επίγνωση συγκεκριμένων συμπεριφορών, μετά είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι για να τις αλλάξουμε. Όταν αποκτούμε επίγνωση, μετά είναι 100% στο χέρι μας να τα αλλάξουμε.

Στο σημερινό μάθημα, θα σου δείξω 5 από τα πιο συνηθισμένα λάθη που καταστρέφουν την αυτοπεποίθησή σου και ακριβώς πώς να τα διορθώσεις. Μείνε μέχρι το τέλος, γιατί το τελευταίο λάθος είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ποτέ!

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να λέει φράσεις όπως «Δεν είμαι αρκετά καλός» ή «Πάντα αποτυγχάνω» Ή “Όλα λάθος τα κάνω”; Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι σαν ένα δηλητήριο που καταστρέφει σιγά-σιγά την αυτοπεποίθησή σου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλός σου, ότι του επαναλαμβάνεις, αρχίζει και το πιστεύει. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνεις τέτοιες φράσεις, τόσο πιο πολύ ενισχύεις την ιδέα ότι δεν αξίζεις.

Ο Αντώνης Καλόγηρου στο βιβλίο του Η Δυναμική της Επιτυχίας, έλεγε ότι όλα αυτά που επαναλαμβάνουμε είναι σαν “πρόκες” που καρφώνονται στο υποσυνείδητό μας και αρχίζουν να δημιουργούν τις πεποιθήσεις μας.

Πώς να το διορθώσεις:

Αντί να λες «Δεν είμαι αρκετά καλός», πες «Ακόμα μαθαίνω και βελτιώνομαι».

Αντί για «Πάντα αποτυγχάνω», πες «Η αποτυχία είναι μία ευκαιρία να μάθω και να βελτιώσω την προσέγγιση μου».

Προσοχή, δεν σου λέω να λες ψέματα στον εαυτό σου. Αλλά είναι σαν να λες την αλήθεια προκαταβολικά – πριν καν συμβεί.

Κυρίως αντικατάστησε τις υπερβολικά αρνητικές φράσεις με κάτι ρεαλιστικό και ενδυναμωτικό. Αυτό αλλάζει το mindset σου και, σιγά-σιγά, την ίδια σου την πραγματικότητα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

Έχεις ανοίξει ποτέ το Instagram ή το Facebook ή το YouTube και ξαφνικά νιώθεις ότι όλοι οι άλλοι είναι πιο επιτυχημένοι, πιο έξυπνοι ή πιο ταλαντούχοι και με πολύ καλύτερες σχέσεις από εσένα; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Η σύγκριση με άλλους είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να καταστρέψεις την αυτοπεποίθησή σου.

Το πρόβλημα, κυρίως με τα social media, και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις, είναι ότι βλέπεις μόνο την ‘βιτρίνα’ της ζωής τους. Αυτό που βλέπεις ΔΕΝ είναι η ζωή τους. Δεν βλέπεις τις αποτυχίες, τις αμφιβολίες, τα παρασκήνια, δεν βλέπεις τους καβγάδες, δεν βλέπεις τις καταχρήσεις. Συγκρίνεις τη δική σου καθημερινότητα με την καλύτερη εκδοχή της δικής τους ζωής – της ζωής που θέλουν να σου δείξουν.

Και αυτό ΔΕΝ είναι δίκαιο για εσένα – δεν είναι σωστό να το κάνεις στον εαυτό σου αυτό. Δεν πρόκειται να κερδίσεις ποτέ.

Πώς να το διορθώσεις:

Σταμάτα να συγκρίνεις το ξεκίνημά σου με το μέσο κάποιου άλλου. Αντί να βλέπεις τι κάνουν οι άλλοι, εστίασε στη δική σου πρόοδο.

Θυμάμαι, όταν ασχολούμουν με την ποδηλασία, ακολουθούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων. Κάποιες μέρες είχε δυνατές προπονήσεις, άλλες είχε μέτριας δυναμικής. Ένα από τα πράγματα που μου έλεγε ο προπονητής μου, είναι να μην προσπαθώ να συγκριθώ με τους άλλους, ακόμα και στην προπόνηση.

Δηλαδή, αν εγώ είχα μία μέτριας δυναμικής προπόνηση και έβγαινε με κάποιον παρέα που είχε δυνατή προπόνηση, θα φαινόταν όταν είμαι πιο αδύναμος και θα είχα την τάση να θέλω να πάω πιο γρήγορα. Αυτό θα χαλούσε το πρόγραμμα μου.

Αν είναι να συγκρίνεις με κάτι τον εαυτό σου, σύγκρινε τον μόνο με το παρελθόν σου. Σκέψου… «Είμαι καλύτερος σήμερα απ’ ότι ήμουν πριν από ένα μήνα;» Αν ναι, τότε είσαι σε καλό δρόμο!

Αν χρειάζεσαι έμπνευση, δες τους άλλους ως παραδείγματα, αλλά όχι ως ανταγωνιστές. Χρησιμοποίησε τις επιτυχίες τους ως απόδειξη ότι και εσύ μπορείς να τα καταφέρεις! Μην βλέπεις στους άλλους τι σου λείπει. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθησή σου. 

ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Ο φόβος της αποτυχίας σε σταματάει να κάνεις κάτι, όχι επειδή δεν το θέλεις, αλλά επειδή φοβάσαι ότι μπορεί να μην δουλέψει – ότι μπορεί να αποτύχεις σε αυτό. Αυτός ο φόβος σε κρατάει κολλημένο και δεν σου επιτρέπει να εξελιχθείς.

Η παρανόηση που υπάρχει εδώ είναι οι πολλοί βλέπουν την αποτυχία ως σημάδι ανικανότητας. Σκέφτονται δηλαδή ότι «Αν αποτύχω, σημαίνει ότι δεν είμαι αρκετά καλός». Κάτι που δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι που κάτι δεν θα λειτουργήσει.

Έστω ότι θέλω να προσεγγίσω μία κοπέλα. Αλλά φοβάμαι ότι θα με απορρίψει. Και τι κάνω; Δεν την προσεγγίζω. Μία αλλαγή στον τρόπο σκέψης εδώ είναι ότι είτε δεν την προσεγγίσω, είτε την προσεγγίσω και με απορρίψει, πάλι στο ίδιο σημείο θα βρίσκομαι. Μπορεί όμως και να μη με απορρίψει, οπότε μόνο κερδισμένος μπορώ να βγω.

Αλλά γιατί ο φόβος της απόρριψης – της αποτυχίας με σταματάει; Γιατί σκέφτομαι ότι είναι προτιμότερο να μην προσπαθήσω και να λέω πάντα ότι “θα μπορούσα να έχω κάνει αυτό”, αλλά οι συνθήκες με εμπόδισαν, παρά να το δοκιμάσω και να πω ότι απέτυχα.

Πώς να το διορθώσεις:

Αντί να βλέπεις την αποτυχία ως το τέλος, δες την ως ένα μάθημα. Ρώτα τον εαυτό σου: ‘Τι μπορώ να μάθω από αυτό;’ Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος απέτυχε πολλές φορές πριν τα καταφέρει.

Θυμήσου: Το να αποτυγχάνεις σημαίνει ότι προσπαθείς. Και το να προσπαθείς σημαίνει ότι προχωράς μπροστά! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Αντί να φοβάσαι την αποτυχία, αγκάλιασέ την. Αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να κερδίσεις πραγματικά. Και η αυτοπεποίθηση σου ενισχύεται όταν μπαίνεις στη δράση, ενώ αποδομείται όταν επιτρέπεις τον φόβο της αποτυχίας να σε παραλύει.

ΤΟ “ΝΑΙ” ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Πάμε σε κάτι άλλο… το οποίο ταιριάζει στους λεγόμενους people pleasers. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ιδιαίτερα τέτοιο άτομο – αν και γενικά δεν μου αρέσουν οι διαπληκτισμοί ή οι αντιπαραθέσεις. Αναρωτήσου όμως το εξής… έχεις πει ποτέ ‘ναι’ σε κάτι που δεν ήθελες, απλά και μόνο για να μη δυσαρεστήσεις κάποιον; Αν ναι, τότε ξέρεις πόσο εξαντλητικό είναι να προσπαθείς να ευχαριστείς τους πάντες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν λες ΣΥΝΕΧΕΙΑ ‘ναι’ στους άλλους, καταλήγεις πολλές φορές να λες ‘όχι’ στον εαυτό σου. Και αυτό καταστρέφει σιγά-σιγά την αυτοπεποίθησή σου, γιατί δείχνεις στον εαυτό σου ότι οι ανάγκες σου δεν έχουν σημασία – ότι δεν είσαι προτεραιότητά σου.

Πώς να το διορθώσεις:

Μάθε να λες ‘όχι’ χωρίς ενοχές. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείσαι υπερβολικά. Απλά πες: «Δεν μπορώ αυτή τη φορά» ή «Δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε μένα.»

Θυμήσου: Το να βάζεις όρια δεν σημαίνει ότι είσαι αγενής. Σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου. Δεν θέλεις να κάνεις κάτι; Μην το κάνεις.

Οι άνθρωποι που σε εκτιμούν πραγματικά, θα σε σέβονται ακόμα κι αν δεν ικανοποιείς πάντα τις απαιτήσεις τους!

ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η αυτοπεποίθηση δεν φαίνεται μόνο στα λόγια σου – φαίνεται και στο σώμα σου! Η στάση σου σώματος σου, υποδηλώνει πολλά για το πώς νιώθεις. Αν καμπουριάζεις, αποφεύγεις το βλέμμα των άλλων ή έχεις κλειστή στάση σώματος, τότε στέλνεις το μήνυμα στους άλλους ότι έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης… και, το χειρότερο, είναι ότι στέλνεις αυτό το μήνυμα και στον εαυτό σου!

Έρευνες δείχνουν ότι η γλώσσα του σώματος επηρεάζει άμεσα το πώς νιώθουμε. Ο Tony Robbins λέει Emotion is created by motion. Ότι το συναίσθημα δημιουργείται από την κίνηση. Αν κάθεσαι με σκυμμένους ώμους και χαμηλωμένο βλέμμα, ο εγκέφαλός σου το ερμηνεύει ως έλλειψη αυτοπεποίθησης και το συναίσθημα ενισχύεται!

Πώς να το διορθώσεις:

Διατήρησε ανοιχτή και δυναμική στάση σώματος. Στάσου με ίσια πλάτη, χαλαρούς ώμους και κράτα το βλέμμα σου ψηλά – μπροστά – όχι χαμηλά.

Όταν μιλάς με άλλους, κάνε eye contact (δες περισσότερα σε αυτό το βίντεο). Ακόμα κι αν στην αρχή νιώθεις άβολα, αυτή η μικρή αλλαγή θα σε κάνει να φαίνεσαι – και να νιώθεις – πιο σίγουρος.

Πάντα δίδασκα και διδάσκω στους γιους μου πώς να κάνουν χειραψία, πώς να στέκονται σαν άντρες… όρθιοι, να δίνουν το χέρι τους, και να κοιτάνε τον άλλον στα μάτια.

Δοκίμασε τη ‘στάση δύναμης’: Στάσου όρθιος με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια στη μέση για 2 λεπτά. (Άσκηση που μου έμαθε ο David) Αυτό στέλνει σήμα στον εγκέφαλό σου να παράγει περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Απόφυγε τα Λάθη Καταστρέφουν την Αυτοπεποίθησή σου!

Να θυμάσαι, η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που απλά ‘έχεις’ ή ‘δεν έχεις’. Είναι κάτι που χτίζεις μέρα με τη μέρα ή χάνεις μέρα με τη μέρα, με τις μικρές αλλαγές στη σκέψη και τη συμπεριφορά σου.

Αυτά τα λάθη είναι πιο συνηθισμένα απ’ όσο νομίζεις, αλλά με λίγη δουλειά, μπορείς να τα διορθώσεις και να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θοδωρής

ΥΓ: Αν χρειάζεσαι μία τόνωση αυτοπεποίθησης για να κάνεις το επόμενο βήμα στην επιχείρησή σου, ζήτα να κάνουμε μία ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία coaching https://greekcoach.gr/free

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *