[Βίντεο] Το Δικτυακό Μάρκετινγκ (MLM) Είναι Παράνομη Πυραμίδα(;)

Μερικές φορές απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι το σχήμα (τρίγωνο) μίας εταιρίας MLM, αυτομάτως την κάνει μία παράνομη πυραμίδα. Αυτό είναι λάθος.

Το τριγωνικό σχήμα του MLM το κάνει πυραμίδα, άρα το MLM είναι απάτη, σωστά;

Πολλοί οργανισμοί έχουν σχήμα πυραμίδας χωρίς να είναι παράνομες πυραμίδες. Για παράδειγμα, το οικογενειακό σας δέντρο έχει σχήμα πυραμίδας.

Ο πίνακας οργάνωσης της κυβέρνησης έχει επίσης σχήμα πυραμίδας – ο στρατός, έχει σχήμα πυραμίδας – λέγεται ιεραρχία.

Ακόμα και παραδοσιακές επιχειρήσεις έχουν σχήμα πυραμίδας – λέγεται μάνατζμεντ.

Δες και το αντίστοιχο βίντεο στο YouTube:

Η δομή της πυραμίδας

Ο λόγος που σχεδόν ΟΛΟΙ οι οργανισμοί είναι οργανωμένοι σε σχήμα πυραμίδας, είναι επειδή ένα άτομο από μόνο του, δεν μπορεί να διαχειριστεί έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μιας και δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να το κάνει, οπότε χρειάζεται άλλους ανθρώπους για να κάνουν κάποιο μέρος της δουλειάς.

Φανταστείτε αυτό: αν έχετε έναν παιδικό σταθμό, πόσα παιδιά μπορείτε να προσέχετε μόνοι σας χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε βοηθό; Αν προσλάβετε δύο βοηθούς, τότε δημιουργείται το σχήμα της πυραμίδας (τρίγωνο). 

Στο MLM ένα άτομο συστήνει στην επιχείρηση μερικούς άλλους ανθρώπους και τους εκπαιδεύει να πουλάνε προϊόντα και να συστήνουν και άλλους στην επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα άτομο από μόνο του, μπορεί να διαχειριστεί μόνο κάποια ορισμένη ποσότητα δραστηριότητας, επομένως χρειάζεται να βρει κάποιον άλλον για να ελαφρύνει τον όγκο της δουλειάς.

Το σχήμα πυραμίδας ενός πλάνου αμοιβών σε μία εταιρία MLM δε σημαίνει ότι είναι παράνομη πυραμίδα ή απάτη.

Το Πλάνο Αμοιβών «Πολλών-Επιπέδων»[MLM = Multi-Level]

Άλλες φορές, κάποιοι άλλοι… απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι, αν μία εταιρία πληρώνει σε «πολλαπλά επίπεδα» – σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, τότε ΑΥΤΟ είναι που κάνει μία εταιρία, να είναι παράνομη πυραμίδα. 

Αυτό όμως ΠΑΛΙ δεν ισχύει. 

Πολλές εταιρίες franchise πληρώνουν σε πολλαπλά επίπεδα. 

Συχνά, σε οργανώσεις πωλήσεων, οι μάνατζερς παίρνουν ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των πωλητών. Αυτό είναι πολύ-επίπεδο μάρκετινγκ, είτε λέγεται έτσι είτε όχι. Το γεγονός ότι μία εταιρία πληρώνει σε πολλαπλά επίπεδα δεν την κάνει παράνομη πυραμίδα.

Ελπίζω να είναι πλέον ξεκάθαρο ότι απλά επειδή κάτι έχει το τριγωνικό σχήμα, που μοιάζει με πυραμίδα, δεν σημαίνει ότι αυτό, είναι κάτι παράνομο.

Εσύ έχεις ακούσει αυτό τον ισχυρισμό; Πώς απαντάς;

Tim Sales

FirstClassMLM.com

Μετάφραση από Θεόδωρο Αραμπατζή

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *