Μία νέα χρονιά, μία διαφορετική προσέγγιση των στόχων μας

Μια νέα χρονιά ξεκινάει και πιθανόν θα έχεις ήδη κάνει μία λίστα με τα πράγματα που θα αλλάξεις, θα καλυτερεύσεις ή θα σταματήσεις να κάνεις τελείως.

– Να χάσεις βάρος

– Να οργανωθείς

– Να τρως υγιεινά

– Να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο με την οικογένεια

– Να σταματήσεις να καπνίζεις

– Να γυμνάζεσαι

– Να είσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά, κλπ.

Σου ακούγεται οικείο;

Αν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, είμαι σίγουρος ότι σου ακούγεται. Για την ακρίβεια, έχω επιλέξει μερικά από αυτά και εγώ αυτή τη χρονιά.

Μια νέα χρονιά, μια διαφορετική προσέγγιση

Θα ήθελα να προτείνω μία διαφορετική “ιδέα” από την παραδοσιακή “τελετή” αποφάσεων για τη νέα χρονιά. Αντί να εστιάζεις όλη σου την προσοχή σε αυτά που πρόκειται να κάνεις, να μην κάνεις και/ή να αλλάξεις αυτή τη Νέα Χρονιά, βεβαιώσου ότι αφιερώνεις τουλάχιστον όσο περισσότερο χρόνο μπορείς στο να σκέφτεσαι όλα τα πράγματα που έχεις για τα οποία είσαι ευγνώμων.

Ξεκίνησα αυτό το πρόγραμμα χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Ήταν μερικές ημέρες πριν το τέλος του χρόνου και ένιωθα κάπως στεναχωρημένος. Ξαφνικά πράγματα που σχεδόν είχα ξεχάσει από την περασμένη χρονιά άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου, και από διαίσθηση ήξερα ότι πρέπει να τα γράψω.

Ήταν εκπληκτικό το τι συνέβη! Η λίστα άρχισε να μεγαλώνει όσο ερχόντουσαν σκέψεις στο μυαλό μου και η ευγνωμοσύνη επέστρεψε στην καρδιά μου.

Τα αντικείμενα της λίστας μου ήταν πράγματα όπως:

– Το τελευταίο από τα πέντε μας παιδιά έμαθε επιτέλους να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.

– Ο μικρότερος γιος μας είχε καλούς βαθμούς και άριστη διαγωγή.

– Τέσσερα δωμάτια στο σπίτι μας είχαν ανακαινισθεί πλήρως

– Βρήκαμε καινούργιο σπίτι για τον σκύλο μας

– Φυτέψαμε κήπο λαχανικών στην αυλή μας και βγάλαμε παραγωγή ντομάτες για όλο το καλοκαίρι.

– Ένας από τους γιους μας επιτέλους αποφάσισε ότι του αρέσει να διαβάζει.

– Τα τρία μικρότερα παιδιά μας έγιναν πολύ καλύτερα στην κολύμβηση.

– Έμαθα μερικές καινούργιες δεξιότητες/κόλπα στο ίντερνετ τα οποία μου ήταν εντελώς ξένα πριν ένα χρόνο…

– Μπόρεσα να πάω έναν ολόκληρο μήνα διακοπές με τους δύο μεγαλύτερους γιους μου.

– και περίπου εκατό ακόμα πράγματα!

Νομίζω ότι κατάλαβες το νόημα. Μια λίστα με πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία θα μπορούσα σχεδόν να ξεχάσω επειδή βιαζόμουν να προλάβω τις Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς.

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα κάθε μέρα για τα οποία μπορούμε όλοι να είμαστε ευγνώμονες.

Τα σημαντικά πράγματα

Αφιέρωσε μία ή δύο ώρες για να γράψεις όλα τα πράγματα που μπορείς να σκεφτείς για να “γιορτάσεις” από την περασμένη χρονιά. (συμπερίλαβε τα πάντα, άσχετα από το πόσο μικρά είναι.) Αφού τελειώσεις να γράφεις όλα αυτά που σου έρχονται στο μυαλό με την πρώτη φορά, κράτησε τη λίστα σου κάπου εύκολα γιατί είμαι σίγουρος ότι θα σκεφτείς και άλλα. Ξαναδιάβασε αυτή τη λίστα αρκετές φορές και η καρδιά σου θα αρχίσει να γελά με μία αίσθηση ευγνωμοσύνης. Για την ακρίβεια, κράτησέ την κοντά σου ώστε να μπορείς να τη διαβάσεις και στο μέλλον. Είναι μία υπέροχη υπενθύμιση των πραγματικά σημαντικών πραγμάτων στη ζωή μας.

Όσον αφορά την επερχόμενη χρονιά, σου ζητάω, ανεξάρτητα ποιες είναι οι Αποφάσεις σου για τη Νέα Χρονιά, να προσθέσεις μόνο μία ακόμα στη λίστα. Οτιδήποτε έχεις γράψει στο χαρτί ή σκέφτεσαι όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι κάθε βράδυ, ανακάλεσε όλα τα πράγματα που έχεις για να είσαι ευγνώμων για εκείνη την ημέρα. Τουλάχιστον δέκα, αλλά περισσότερα είναι ακόμα καλύτερα!

Αν προσθέσεις αυτή την απλή τελετή στη ζωή σου, σου εγγυώμαι ότι θα δεις αλλαγές σε πολλούς τομείς… ακόμα και σε αυτούς που αρχικά δυσκολευόσουν!

“Η ευγνωμοσύνη ξεκλειδώνει την πληρότητα της ζωής. Μετατρέπει αυτά που έχουμε σε αρκετά και ακόμη περισσότερα. Μετατρέπει την άρνηση σε αποδοχή, το χάος σε τάξη, τη σύγχυση σε διαύγεια. Μπορεί να μετατρέψει ένα γεύμα σε γιορτή, ένα σπίτι σε σπιτικό, έναν ξένο σε φίλο. Η ευγνωμοσύνη μας θυμίζει το παρελθόν, φέρνει ειρήνη στο σήμερα και δημιουργεί όραμα για αύριο.”
Από το Ευγνωμοσύνη: Επιβεβαιώνοντας τα Καλά Πράγματα στη Ζωή” της Melody Beattie.

Μαζί με υπέροχες ευκαιρίες για την καινούργια χρονιά, σου εύχομαι μια καρδιά που πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη!

Απόλαυσε την κάθε στιγμή…

Θα τα πούμε στην κορυφή!

Θεόδωρος Αραμπατζής

Mary Jo Wehniainen is an internationally recognized professional business coach, sales trainer, motivational speaker, and mother of five young children.

She works with business owners, executives and entrepreneurs to reach and surpass their goals while maintaining a balanced, full and rewarding life.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *