Πώς να πετύχεις τα όνειρά σου αν έχεις πολλές “υποχρεώσεις”

Νιώθεις ότι οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς σου, σε κρατάνε μακριά από το να ακολουθήσεις τα όνειρά σου; Έχεις όνειρα που θέλεις να ακολουθήσεις, αλλά έχεις πολλές υποχρεώσεις και νιώθεις ότι δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις;

Του Leo Babauta
Μετάφραση: Θεόδωρος Αραμπατζής

Πρόσφατα ένας αναγνώστης ρώτησε:

Θα το εκτιμούσα αν έγραφες την άποψή σου για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε ένα γραφείο με πολλή πίεση από τους συναδέλφους και από τη διεύθυνση και προσπαθούν να τα καταφέρουν μεταξύ των υποχρεώσεών τους στη δουλειά, στην οικογένεια και στην προσωπική τους ζωή. Πώς να πραγματοποιήσει κάποιος τα όνειρά του όταν ζει σε τέτοιο περιβάλλον;

Αυτή είναι μία εξαιρετική ερώτηση και εκφράζει πολλούς από εμάς. Έχω έξι παιδιά (ο Leo Babauta, εγώ έχω τρία παιδιά) και γνωρίζω πώς είναι να αντιμετωπίζεις μία τρελή εργασιακή ζωή και μία τρελή οικογενειακή ζωή. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που προσπαθούσα να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου έχοντας από πάνω μου τις δυνάμεις της δουλειάς και της οικογένειας να με πιέζουν. Δοκίμασα αρκετά πράγματα για να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο.

Ποια είναι λοιπόν η σύντομη απάντηση; Δεν υπάρχει τέτοια απάντηση. Απαιτεί σκληρή δουλειά. Αλλά οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες είναι:

1. Θα πρέπει να είναι κάτι που σε ενθουσιάζει και σε παθιάζει· και

2. Θα πρέπει να το κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα και να δομήσεις την ημέρα σου έτσι ώστε να είναι πράγματι η πρώτη σου προτεραιότητα.

Ας δούμε περισσότερο σε βάθος αυτούς τους δύο παράγοντες.

Δούλεψε σε κάτι που σε ενθουσιάζει και σε παθιάζει 

Αυτό το βήμα ίσως να φαίνεται λίγο τετριμμένο ή προφανές αλλά είναι κρίσιμο και νομίζω ότι είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν το σκέφτονται αρκετά.

Συχνά οι άνθρωποι νομίζουν ότι θέλουν να κάνουν κάτι, αλλά ίσως είναι απλά κάτι που νομίζουν ότι θα ήταν καλό να κάνουν… όχι κάτι που θα ήθελαν με πάθος να κάνουν. Αν είσαι παθιασμένος με κάτι, τότε δε βλέπεις την ώρα να το κάνεις. Θα ελευθερώσεις το πρόγραμμά σου και θα βρεις χρόνο για να το κάνεις. Θα βρεις έναν τρόπο, και όταν το κάνεις, θα νιώθεις ενθουσιασμένος και ευτυχισμένος.

Σκέψου πραγματικά αν είσαι ενθουσιασμένος με τους στόχους ή τα όνειρά σου… αν όχι, τότε ίσως χρειάζεται να ψάξεις να βρεις καινούργια όνειρα.

Αν είσαι ενθουσιασμένος και δουλεύεις πραγματικά σκληρά για να ακολουθήσεις τα όνειρά σου εξαιτίας αυτού του ενθουσιασμού, τότε πήγαινε στο επόμενο βήμα!

Κάνε τα όνειρά σου προτεραιότητα

Πώς πηγαίνεις λοιπόν από το να είσαι ενθουσιασμένος για κάτι στο να το κάνεις; Κάνοντας το όνειρό σου την πρώτη σου προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, όταν ξυπνάς το πρωί, αποφασίζεις τι θα κάνεις για να κάνεις αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Μετά κάνε αυτή την εργασία πρωί πρωί, πριν ακόμα ελέγξεις τα emails σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις πρώτο πράγμα το πρωί, τότε προγραμμάτισε χρόνο για αργότερα. Αν είναι προτεραιότητά σου, θα βρεις χρόνο.

Αλλά τι γίνεται με τις υποχρεώσεις της δουλειάς και της οικογένειας; Προφανώς και τα δύο είναι προτεραιότητές σου, οπότε θα πρέπει να προγραμματίσεις χρόνο και για τα τρία. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσεις λίγο τη δουλειά που κάνεις ή να βλέπεις λιγότερη τηλεόραση ή να σερφάρεις και να διαβάζεις λιγότερο στο ίντερνετ ή να μπαίνεις λιγότερο στο facebook/twitter κλπ ή να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο για τα email σου. Βάλε όρια σε αυτού του τύπου τις καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να βρεις τον χρόνο να δουλέψεις για τα όνειρά σου.

Ίσως θα μπορούσες να ξυπνάς νωρίτερα το πρωί ή να δουλεύεις αργά το βράδυ όταν η οικογένειά σου πηγαίνει για ύπνο. Ίσως θα μπορούσες να πας στο γραφείο λίγο νωρίτερα ώστε να έχεις λίγο ήσυχο χρόνο για να δουλέψεις για τα όνειρά σου. Ή να φύγεις νωρίτερα και να δουλέψεις για τα όνειρά σου αμέσως μετά τη δουλειά. Ή να δουλέψεις για τα όνειρά σου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος.

Μπορείς να βρεις χρόνο αν το κάνεις προτεραιότητά σου.

Ανάλαβε δράση

Είναι επίσης σημαντικό φυσικά, να αναλάβεις δράση – δεν αρκεί να το προγραμματίσεις μόνο. Θα πρέπει να ξυπνήσεις από την ονειροπόληση και να αρχίσεις πραγματικά να κάνεις κάτι!

Ξανά, βάλε τη δραστηριότητα του να προχωρήσεις πιο κοντά στο όνειρό σου σαν την πρώτη δραστηριότητα που κάνεις πρωί πρωί, αν είναι δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο δε θα το αναβάλλεις για το τέλος της ημέρας και μετά για την επόμενη ημέρα κοκ. Μην επιτρέπεις στις εργασίες του ονείρου σου να αναβάλλονται για αργότερα!

Προσπάθησε να αναλαμβάνεις δράση κάθε μέρα για τα όνειρά σου. Μικρά βήματα που προστίθενται σε βάθος χρόνου.

Απόλαυσε τη διαδρομή

Το κυριότερο είναι να το απολαύσεις. Αν μισείς αυτό που κάνεις, δε θα το κάνεις για πολύ καιρό. Αλλά αν πραγματικά απολαμβάνεις τη δραστηριότητα, δε θα μπορείς καν να περιμένεις και θα θέλεις να το κάνεις αμέσως τώρα.

Είτε το όνειρό σου είναι να γράψεις ένα βιβλίο ή να ξεκινήσεις μία νέα επιχείρηση ή να δημιουργήσεις το δικό σου blog ή να μάθεις φωτογραφία ή να πάρεις μεταπτυχιακό… μην εστιάζεσαι πάντα στον προορισμό. Απόλαυσε τη διαδρομή, την κάθε στιγμή, εδώ και τώρα και εκτίμησε το υπέροχο δώρο του να μπορείς να ακολουθείς τα όνειρά σου.

Πέτυχε τα όνειρά σου παρά τις πιέσεις της δουλειάς και της οικογένειας!

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν χρειάζεσαι καθοδήγηση στο να δομήσεις το πρόγραμμά σου και την ημέρα σου, ενώ είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις δουλειάς και οικογένειας σου, μπορώ να σε βοηθήσω. Μπες εδώ και ζήτα να κάνουμε μία ΔΩΡΕΑΝ επιχειρηματική ανάλυση.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *