Δουλεύοντας Αποτελεσματικά Όταν Είσαι Πελαγωμένος [Βίντεο]

Αν νιώθεις ότι θέλεις να συνεχίσεις να εργάζεσαι και να είσαι παραγωγικός, ενώ νιώθεις πελαγωμένος, συνέχισε να διαβάζεις!

Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καταβεβλημένοι, πελαγωμένοι, στρεσαρισμένοι και με το μυαλό σου σε χίλια πράγματα – τόσο πολύ που το να είναι εστιασμένοι και αποτελεσματικοί σε μία εργασία τους είναι απίστευτα δύσκολο.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εν μέσω αυτής της κατάστασης;

Σήμερα θα μοιραστώ τα τρία πράγματα που κάνω που με έχουν βοηθήσει να βρίσκω την εστίαση και την αποτελεσματικότητά μου όταν οι εργασίες, οι υποχρεώσεις και οι σκέψεις με οδηγούν στο να είμαι πελαγωμένος.

Τις ιδέες που θα μοιραστώ μαζί σου σήμερα, τις έμαθα από τον Leo Babauta, δημιουργό του blog Zen Habits και τις εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια, όποτε νιώθω φορτωμένος και πελαγωμένος.

Η ενδιάμεση παύση

Το πρώτο πράγμα που προτείνω είναι να κάνεις μια παύση όταν πηγαίνεις από τη μία εργασία στην άλλη — ο Babauta την ονομάζει ενδιάμεση παύση.

Αντί να πηγαίνεις από τη μια εργασία στην άλλη, κάνε μια ενδιάμεση παύση.

  • Εάν απαντήσεις σε ένα email, κάνε μια παύση. Θέλεις να συνεχίσεις να απαντάς σε emails ή υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που θα ήθελες να κάνεις;
  • Εάν ολοκληρώσεις μια εργασία, κάνε μια παύση. Θα ήθελες να κάνεις ένα διάλειμμα ή θα ήθελες να επιλέξεις την επόμενη εργασία από τη λίστα σου στην οποία θα εστιάσεις; 
  • Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να ανοίγει αυτόματα μία εφαρμογή που σου αποσπά την προσοχή – Instagram, Facebook, twitter, youtube, tiktok…, κάνε μια παύση. Υυπάρχει κάτι πιο σημαντικό στο οποίο θα ήθελες να εστιάσεις;
  • Εάν σου έδωσαν μόλις ένα σωρό μηνύματα και εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσεις, κάνε μια παύση. Πρόσθεσέ τα στη λίστα σου και βάλ’ τα σε σειρά προτεραιότητας, επιλέγοντας ένα πράγμα στο οποίο θα εστιάσεις αρχικά.
  • Εάν εργάζεσαι εστιασμένα για κάποια ώρα, κάνε μια παύση – θέλεις να τεντώσεις τα πόδια σου, να πιεις λίγο νερό, να καθαρίσεις το κεφάλι σου;

Αυτή η παύση μας βοηθά να καθαρίσουμε τη θολούρα που μπορεί να προκαλείται στο κεφάλι μας και να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για την ημέρα μας.

Προφανώς αυτή η παύση δεν σημαίνει 30 λεπτά διάλειμμα. Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα, είναι αρκετά κάποιες φορές για να μας βοηθήσουν.

Η μέθοδος ευέλικτης εστίασης

H μέθοδος ευέλικτης εστίασης είναι μία απλή και δοκιμασμένη μέθοδος για κάποιον που θέλει να είναι πιο αποτελεσματικός όταν τα πράγματα είναι ψιλοχαοτικά.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Κάνε μια σύντομη λίστα

Αυτή είναι μια λίστα με 3-5 πράγματα στα οποία θα ήθελες να εστιάσεις εκείνη την ημέρα. Επίλεξε κατά προτίμηση 3 πράγματα αν είναι εργασίες που απαιτούν αρκετό χρόνο ή αν έχεις μια μέρα γεμάτη συναντήσεις. 

Ενώ αν είναι εργασίες λιγότερο σημαντικές ή εργασίες που απαιτούν λιγότερο χρόνο, επίλεξε 5. 

Αν αισθάνεσαι αισιόδοξος, επίλεξε 6 πράγματα. 

Σημαντικό: αφού επιλέξεις τα 3 ή τα 5 πράγματα, βάλ’ τα με σειρά σπουδαιότητας.

Κάνε μια μεγάλη λίστα

Αυτή είναι η λίστα με όλα τα άλλα που θέλεις να κάνεις. 

Στο πάνω μέρος αυτής της λίστας βάλε τα πράγματα που είναι πιο επείγοντα. 

Σε αυτή τη μεγάλη λίστα θα έχεις πράγματα που “θα ήταν καλό να κάνεις κάποια στιγμή”, αλλά δεν πρόκειται να εστιάσεις σε αυτά – τουλάχιστον όχι για τώρα. Για τώρα, που νιώθεις μπουχτισμένος, εστιάσου καλύτερα στη Σύντομη λίστα. Οπότε, αν έχεις εργασίες στη λίστα σου και ξέρεις ότι δεν ανήκουν στις 3-5 σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν ΣΗΜΕΡΑ, βάλτες στη μεγάλη λίστα.

Εστιάσου στην πιο σημαντική εργασία

Κάθε μέρα, εστιάσου στην πιο σημαντική εργασία που βρίσκεται στη σύντομη λίστα σου. Μόνο σε αυτό. Τίποτα άλλο. Όταν τελειώσεις με αυτήν, εστιάσου στην επόμενη εργασία.

Αντιμετώπισε διακοπές και εισερχόμενες εργασίες/μηνύματα

Το ωραίο με αυτή τη μέθοδο είναι ότι είναι ευέλικτη. Εάν σε διακόψουν, μπορείς απλώς να επιστρέψεις στη σημαντική εργασία που εργαζόσασταν όταν σε διέκοψαν ή να κάνεις παύση και να βρεις κάτι πιο σημαντικό στο οποίο να εστιάσεις. 

Εάν προκύψει μία νέα εργασία ή έρθει ένα μήνυμα, μπορείς απλώς να τα προσθέσεις στη Μεγάλη Λίστα σου. Ή αν είναι αρκετά σημαντικά, μπορείς να τα βάλεις στη Σύντομη Λίστα και να βάλεις κάτι άλλο στη μεγάλη λίστα. Να είσαι ευέλικτος και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να προσαρμόζεται όποτε χρειάζεται.

Στο τέλος κάθε ημέρας

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαγράψεις όσα ολοκλήρωσες και να “γιορτάσεις” για όλα αυτά που πέτυχες. Στη συνέχεια απλώς πάρε όσα δεν ολοκλήρωσες από τη Σύντομη Λίστα και προσθέστε τα στη σύντομη λίστα της επόμενης ημέρας. Φτιάξε τη νέα σου λίστα για αύριο, ώστε να ξέρεις σε τι να εστιάσεις όταν ξεκινήσεις.

Αναπλήρωση της χωρητικότητάς σου

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν αισθανόμαστε μπουχτισμένοι, είναι ότι νιώθουμε κουρασμένοι και η ικανότητά μας να εστιάζουμε είναι μειωμένη. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε δύσκολες εργασίες γιατί απλώς δεν έχουμε ενέργεια και ψυχική αντοχή.

Η πρακτική που μπορεί να σε βοηθήσει εδώ είναι να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα. 

Για μένα, αυτό σημαίνει να δίνω προτεραιότητα:

  • Στην ξεκούραση και στην αποθεραπεία
  • ;Aσκηση
  • Στην καλή διατροφή
  • Σε κάτι ανακουφιστικό όπως ένα ζεστό ντους, ζεστό τσάι ή αγκαλιές με τα παιδιά
  • Να γράφω σε ένα ημερολόγιο
  • Να παίξω λίγη κιθάρα
  • Να ακούσω μουσική

Αν μπορώ να κάνω κάτι από αυτά, τότε με βοηθάει να είμαι αποτελεσματικός και συγκεντρωμένος σε ό,τι έχει σημασία. 

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θοδωρής Αραμπατζής

ΥΓ: Έχοντας δοκιμάσει πολλές διαφορετικές υπηρεσίες για δημιουργία αγωγών πωλήσεων και υπηρεσίες διαχείρισης και αποστολής email, αυτή που χρησιμοποιώ τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια, μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί τα έχει όλα σε ένα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτήν, μπες εδώ.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *