Πώς Να Απαλλαγείς Από τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις [Βίντεο]

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω γιατί οι περιοριστικές πεποιθήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Περιοριστικές πεποιθήσεις: όλοι τις έχουν

Όλοι μας είχαμε κάποτε στο μυαλό μας (ή έχουμε) περιοριστικές πεποιθήσεις.

«Δε μπορώ να καταφέρω αυτό που θέλω».
«Δεν είμαι αρκετά ικανός για αυτή τη δραστηριότητα».
«Δεν έχω αρκετό χρόνο».
«Είμαι πολύ μικρός (ή πολύ μεγάλος)».
«Δεν έχω αρκετά χρήματα».

Ίσως αυτές οι φράσεις να σου ακούγονται αρκετά γνώριμες. Ίσως τις λες και εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.

Αυτά που πιστεύουμε για το ποιοι είμαστε και το τι μπορούμε να καταφέρουμε καθορίζουν το τι κάνουμε στη ζωή μας. Καθορίζουν το αν θα κυνηγήσουμε τα όνειρά μας ή όχι. Καθορίζουν το αν θα τολμήσουμε κάτι μεγαλύτερο ή όχι. 

Οι πράξεις μας οδηγούν σε αποτελέσματα. Και αυτά τα αποτελέσματα διαμορφώνουν τη ζωή που ζούμε. Άρα αν το καλοσκεφτείς, οι πεποιθήσεις μας αργά ή γρήγορα καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Συνεπώς, αν οι πεποιθήσεις μας είναι περιοριστικές, τελικά η ποιότητα της ζωής μας θα περιοριστεί. 

Αντιμετώπισε τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν να τις αναγνωρίσουμε, να τις αντιμετωπίσουμε και να τις αντικαταστήσουμε με ενδυναμωτικές πεποιθήσεις. 

Απομακρύνσου από ανθρώπους που τις τρέφουν

Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείς από τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις, είναι να απομακρυνθείς σιγά σιγά από ανθρώπους που σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά. Τώρα, ίσως αναρωτηθείς «πώς στο καλό σχετίζονται οι άνθρωποι γύρω μου με τις δικές μου σκέψεις και πεποιθήσεις;». 

Είναι πολύ απλό. Όταν βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους, έρχεσαι σε επαφή με τις πεποιθήσεις τους και τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Οι πεποιθήσεις τους γίνονται πληροφορίες που αποθηκεύονται από τον εγκέφαλό σου. Αυτές οι πληροφορίες γίνονται μια βάση δεδομένων με την οποία ερμηνεύεις την πραγματικότητα. Και αυτή η διαδικασία συμβαίνει υποσυνείδητα, χωρίς καν να την καταλαβαίνεις. 

Όσο λιγότερο, λοιπόν, έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι σε «ταίζουν» αυτές τις πεποιθήσεις τόσο λιγότερες θα υπάρχουν μέσα σου. 

Και μια σημαντική σημείωση: αυτό περιλαμβάνει και κάθε μέσο που αναπαράγει τέτοιου είδους πεποιθήσεις. Όπως απαισιόδοξες ειδήσεις της τηλεόρασης (αν και δεν υπάρχουν αισιόδοξες ειδήσεις στην τηλεόραση), ή βιβλία που εστιάζουν μόνο στα προβλήματα και όχι στις λύσεις. Ή απαισιόδοξες και αρνητικές δημοσιεύσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Υιοθέτησε ενδυναμωτικές πεποιθήσεις

Το δεύτερο βήμα για να απαλλαγείς από τις περιοριστικές πεποιθήσεις είναι να υιοθετήσεις ενδυναμωτικές πεποιθήσεις. Γιατί είναι απαραίτητη η αντικατάσταση και όχι απλώς η διαγραφή; 

Ξέρεις, το μυαλό μας μοιάζει με κήπο. Αν δε φυτέψουμε τίποτα, θα εμφανίζονται όλο και περισσότερα ζιζάνια και αγριόχορτα. Αν, λοιπόν, στον κήπο του μυαλού μας δε φυτέψουμε θετικές πεποιθήσεις, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν ξανά οι περιοριστικές.

Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να σκέφτεται αρνητικά σενάρια. Είναι μέρος της επιβίωσης – είναι ένας μηχανισμός «προστασίας» για να μας προετοιμάσει για πιθανούς κινδύνους. Συνεπώς χρειάζεται συνεχώς να τον τροφοδοτούμε με παραγωγικές σκέψεις και θετικές σκέψεις ώστε να μην ψάχνει συνέχεια για κινδύνους.

Δεν λέω ότι χρειάζεται να σκεφτόμαστε μόνο θετικά.

Σίγουρα χρειάζεται να προτεοιμαζόμαστε για πιθανές αναποδιές, αλλά αφού προετοιμαστούμε, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επενδύσουμε θετικά επάνω στο μυαλό μας. 

Ένας από αυτούς είναι να διαβάζουμε καθημερινά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ θεωρούν απαραίτητο το καθημερινό διάβασμα για την ανάπτυξη των μελών τους. Μπορείς, επίσης, να συνεργαστείς με κάποιον business ή life coach. Αυτός ο άνθρωπος θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στις δυνατότητές σου και στις ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί έξω. Αν μου επιτρέπεις θα σου το πω κάπως ποιητικά και μεταφορικά: «ένας coach θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις την βάση δεδομένων του μυαλού σου σε ένα πανίσχυρο λογισμικό επιτυχίας και ευτυχίας».

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις δεν είναι μόνο δικό σου θέμα

Κλείνοντας θέλω να κρατήσεις ότι όλοι μας έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις. Οπότε, αν διαπιστώσεις ότι έχεις τέτοιες σκέψεις και πεποιθήσεις, να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος.

Το σημαντικό δεν είναι να εξαλείψεις τελείως αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά να μάθεις πώς να τις προσπερνάς και να εστιάζεις στο θετικό. Όταν αλλάζεις την οπτική σου, αλλάζεις τη ζωή σου.

Για να ενθαρρύνεις τα άτομα της ομάδας σου ή της επιχείρησής σου ή της εταιρίας σου, χρειάζεται εσύ και τα άτομα της ομάδας σου να έχετε την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά και την υποστήριξη να φτάσετε στο μέγιστο δυναμικό σας.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες, απαλλάξου από πεποιθήσεις που σε περιορίζουν.

Γράψε μου στα σχόλια ποια είναι μία από τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου, την οποία αν την ξεπερνούσες, θα έκανες τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή και στην καριέρα σου;

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Από το 2010, δουλεύω με επαγγελματίες, coaches και άτομα που ασχολούνται με το δικτυακό μάρκετινγκ, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσουν τις πεποιθήσεις που τους οδηγούν στις απαραίτητες δράσεις και στα αποτελέσματα που επιθυμούν. Αν θέλεις να κάνουμε μία δωρεάν συνεδρία coaching, μπες στο greekcoach.gr/free.

Αν είσαι έτοιμος να δουλέψεις με έναν business coach, μπες στο greekcoach.gr/coaching και κλείσε απευθείας μία συνεδρία στρατηγικής μαζί μου.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *