Πώς να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου και να ορίσεις τις αξίες σου

Τι είναι ο χαρακτήρας; Πώς να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου; Ποιο ρόλο παίζουν οι αξίες και πώς μπορείς να καθορίσεις ποιες είναι οι δικές σου;

Ο χαρακτήρας ενός ατόμου είναι ο βαθμός με τον οποίο ζει τη ζωή του σύμφωνα με τις σημαντικές αξίες της ζωής του. Κάποιος που του λείπει ο χαρακτήρας, είναι αυτός που συμβιβάζει τις σημαντικότερες αξίες για χάρη χαμηλότερης αξίας σκοπιμότητες ή αυτός που δεν έχει καθόλου αξίες.

Η προσκόλλησή σου σε αυτό που πιστεύεις ότι είναι σωστό και αληθές, είναι το πραγματικό μέτρο του ατόμου που έχεις γίνει μέχρι σήμερα. Σκέψου το. Πώς θα περιέγραφε κάποιος τον χαρακτήρα σου;

Καθόρισε τι σημαίνει για σένα η λέξη “Υπεροχή”

Ας πούμε ότι μία από τις αξίες σου είναι η “υπεροχή”. Ο ορισμός της λέξης υπεροχή θα μπορούσε να είναι, “Υπεροχή σημαίνει ότι θέτω πολύ υψηλά πρότυπα για τον εαυτό μου σε όλα όσα κάνω. Κάνω το καλύτερο που μπορώ σε κάθε κατάσταση και υπό όλες τις συνθήκες. Συνεχώς προσπαθώ να είμαι καλύτερος στη δουλειά μου και σαν άτομο στις σχέσεις μου. Αναγνωρίζω ότι η υπεροχή είναι ένα δια βίου ταξίδι και εργάζομαι καθημερινά για να γίνω όλο και καλύτερος σε οτιδήποτε κάνω.”

Οργάνωσε τις δράσεις σου

Με ένα ορισμό σαν αυτόν, έχεις μία ξεκάθαρη αρχή οργάνωσης για τις δράσεις σου. Έχεις ορίσει ένα πρότυπο με βάση το οποίο μπορείς να αξιολογήσεις τη συμπεριφορά σου. Έχεις δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να παίρνετε αποφάσεις. Έχεις μία ράβδο μέτρησης σύμφωνα με την οποία μπορείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου σε οτιδήποτε κάνεις. Μπορείς συνεχώς να βαθμολογείς τις δραστηριότητές σου με όρους “περισσότερο” ή “λιγότερο”. Έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο για να στοχεύσεις και να οργανώσεις τη δουλειά σου γύρω από αυτόν.

Αποφάσισε τι θέλεις για την οικογένειά σου

Είναι το ίδιο με όλες τις άλλες αξίες σου. Αν η αξία σου είναι η οικογένειά σου, θα μπορούσες να την ορίσεις ως, “Οι ανάγκες της οικογένειάς μου έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων θεμάτων. Όποτε χρειάζεται να επιλέξω ανάμεσα στην ευτυχία, την υγεία και την ευημερία ενός μέλους της οικογένειάς μου και οποιουδήποτε άλλου θέματος, η οικογένειά μου έρχεται πάντα πρώτη.”

Μείνε εστιασμένος

Από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα, γίνεται ευκολότερο να επιλέξεις. Η οικογένειά σου έρχεται πρώτη. Μέχρι να ικανοποιήσεις πλήρως τις ανάγκες της οικογένειάς σου, καμία άλλη χρονική απαίτηση δε θα σε οδηγήσει εκτός πορείας σε δραστηριότητες χαμηλότερης αξίας.

Διαμόρφωσε τον δικό σου χαρακτήρα

Αυτό που είναι υπέροχο σχετικά με την διευκρίνιση των αξιών σου είναι ότι σου επιτρέπει να πάρεις τον έλεγχο της ανάπτυξης και της διαμόρφωσης του χαρακτήρα σου. Όταν οι αξίες σου και οι στόχοι σου, όταν η εσωτερική και η εξωτερική σου ζωή είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση, νιώθεις υπέροχα με τον εαυτό σου. Απολαμβάνεις υψηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοπεποίθησή σου πετάει στα ύψη.

Όταν πετυχαίνεις απόλυτη εξίσωση ανάμεσα στις αξίες και στους στόχους σου, τότε νιώθεις δυνατός, χαρούμενος και πλήρως ολοκληρωμένος ως άτομο. Αναπτύσσεις ένα είδος θάρρους, που σε κάνει απόλυτα άφοβο στο να παίρνεις αποφάσεις και να αναλαμβάνεις δράση. Όλη σου η ζωή βελτιώνεται όταν αρχίζεις να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις αξίες που θαυμάζεις περισσότερο.

Αντικείμενο δράσης

Εδώ είναι δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βάλεις αυτές τις ιδέες άμεσα σε δράση:

Πρώτον, δημιούργησε μία ξεκάθαρη, γραπτή περιγραφή των αξιών σου και του τι σημαίνουν για εσένα. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, αποφάσισε να ζεις σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσες.

Δεύτερον, πειθάρχησε τον εαυτό σου να ζει σε απόλυτη εναρμόνιση με τις αξίες, τις αρετές και τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι σημαντικά για εσένα. Αυτό είναι κλειδί για το χαρακτήρα.

Brian Tracy 

ΥΓ 1: Η μετάφραση του άρθρου “Πώς να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου” έγινε από τον Θεόδωρο Αραμπατζή
ΥΓ 2: Αν επιθυμείς να ανακαλύψεις ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες για εσένα, καθώς και να τις ορίσεις ξεκάθαρα, τότε αποφάσισε να ξεκινήσεις προσωπική προπόνηση μαζί μου.
ΥΓ 3: Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να δεις πολλά βίντεο με θέματα αυτοβελτίωσης.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *