“Ποτέ μην καθίσεις, Θοδωρή. Ό,τι κι αν κάνεις, να μη σταματήσεις να δουλεύεις!”. Αυτή τη συμβουλή μου έδωσε το πρώην αφεντικό μου και δεν την ξεχνώ ποτέ.
Είτε χτίζεις τη δική σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις σε ένα πρότζεκτ, σε μία νέα συνήθεια, ασχολείσαι με κάποιο άθλημα, με τη γυμναστική ή οτιδήποτε, σίγουρα θα έχεις βιώσει τη δυσκολία τού να νικάς την αδράνεια και να αποκτάς ορμή.
Όταν ΞΕΚΙΝΑΣ κάτι, απαιτείται πολλή περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να αρχίσει να αποκτά ορμή – για να αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου τη συμβουλή που μου έδωσε το πρώην (και μοναδικό) “αφεντικό” μου, λίγες μέρες πριν σταματήσω να εργάζομαι για αυτόν και πώς, ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, μπορείς να κάνεις τη ζωή και τη δουλειά σου πολύ πιο εύκολη.
Πριν ασχοληθώ με το δικτυακό μάρκετινγκ
Στο δικτυακό μάρκετινγκ ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 2002. Τότε δούλευα σε ένα βιβλιοπωλείο σαν υπάλληλος. Αν εξαιρέσεις τις σχέσεις μου με έναν από τους συναδέλφους, κατά τα άλλα ήταν καλή δουλειά. Μου άρεσε. Ήταν η πρώτη μου δουλειά και χαιρόμουν που έκανα κάτι και αμειβόμουν γι’ αυτό.
Ένα από τα πολύ καλά εκείνης της δουλειάς ήταν ο εργοδότης μου. Ένας εκπληκτικός επαγγελματίας και άνθρωπος, που για τους 8 μήνες που δούλεψα μαζί του, μου έμαθε πάρα πολλά από τον τρόπο που δούλευε, από τον τρόπο που φερόταν σε προσωπικό, σε πελάτες και προμηθευτές και από την εργασιακή ηθική που είχε.
Θα μου πεις, γιατί σταμάτησα αν ήταν τόσο καλή η δουλειά; Αν και ήταν καλή, δε θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου υπάλληλο για το υπόλοιπο της ζωής μου (δε λέω ότι είναι κακό να είναι κάποιος υπάλληλος – απλά δεν είναι για εμένα). Έτσι στην αναζήτησή μου βρήκα τον χώρο του δικτυακού μάρκετινγκ – της εναλλακτικής επιχειρηματικότητας.
[Αν εργάζεσαι κάπου ως υπάλληλος και θα ήθελες να μάθεις πώς να δημιουργήσεις ένα ΔΙΚΟ σου εισόδημα ONLINE, δουλεύοντας για τον εαυτό σου, όπως κάνω κι εγώ, ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί να αφήσεις αυτό που κάνεις τώρα, τότε μπες στο greekcoach.gr/online.]
Όταν μετά από 7 μήνες είπα στον εργοδότη μου ότι θα σταματήσω σε ένα μήνα ή μέχρι να βρει άτομο για να με αντικαταστήσει, μου έδωσε μία συμβουλή που την έχω κρατήσει μέσα μου μέχρι σήμερα.
Μου είπε, “Αν θέλεις, μπορώ να σου δώσω μία συμβουλή… Μην καθίσεις. Όποια δουλειά κι αν κάνεις, ποτέ μην καθίσεις· μη σταματήσεις να δουλεύεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο να ξαναρχίσεις μετά.”
Τον θυμάμαι, ακόμα και σε στιγμές της ημέρας που δεν είχε πολλή δουλειά το μαγαζί, σηκωνόταν από το γραφείο του στην αποθήκη και τακτοποιούσε τα ράφια, ξεσκόνιζε, καθάριζε… Ενώ είχε 3 υπαλλήλους και δούλευε και η γυναίκα του στο μαγαζί. Πάντα κάτι έκανε.
Και πότε θα καθίσω;
Πριν βιαστείς να αντιδράσεις και να πεις “μα, και πότε θα ξεκουραστώ;” “πάντα θα δουλεύω;”, δες αυτό το βίντεο.
Φυσικά, θα καθίσεις τα Σαββατοκύριακα ή την Κυριακή, φυσικά θα πάρεις μερικές ημέρες άδεια που θα “κλείσεις” ή που θα σταματήσεις τη δράση, αν και στη φάση του “χτισίματος” – που πρακτικά σχεδόν πάντα βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση, τότε χρειάζεται συνέχεια να ΚΑΝΕΙΣ κάτι.
- Από το 2007, κάθε εβδομάδα ανεβάζω 1-2 άρθρα ή βίντεο στο blog μου.
- Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, γυμνάζομαι. Όχι απαραίτητα κάθε μέρα, αλλά σίγουρα 3-4 φορές την εβδομάδα.
- Από το 2002 που ξεκίνησα με αυτή την επιχείρηση, πρακτικά εργάζομαι συνέχεια.
Βέβαια, και με το blog μου, και με τη γυμναστική και με την επιχείρησή μου, έχουν υπάρξει διαστήματα που δεν έκανα κάτι. Και δυστυχώς εκεί έμαθα πόσο δίκιο είχε ο Παναγιώτης. Όταν κάποια στιγμή “κάθισα”, ήταν πραγματικά δύσκολο να ξαναξεκινήσω. Κάθε φορά που “πιάνω” τον εαυτό μου να θέλει να καθίσει, θυμάμαι αυτό που μου είχε πει “Ποτέ μην καθίσεις”.
Η προσπάθεια και η ενέργεια που απαιτείται για να μπούμε στη δράση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται να μείνουμε στη δράση. Με άλλα λόγια, αφού ξεκινήσεις, είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις να κάνεις τις εργασίες σου καθημερινά. Ενώ αν σταματήσεις, για να μπεις ξανά σε ροή, χρειάζεται ΠΟΛΥ περισσότερη προσπάθεια – τόση, που πολλοί τα παρατάνε.
Αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου πιο εύκολη, μην σταματάς. Ποτέ μην καθίσεις. Μείωσε ρυθμούς κάποιες φορές αν χρειαστεί, αλλά μην σταματάς.
Πώς να ξεκινήσω ξανά;
Τι μπορείς να κάνεις, όμως, αν έχεις ξεκινήσει κάτι, κάθισες (σταμάτησες) και θέλεις να ξαναξεκινήσεις;
Είχα μιλήσει παλιότερα για αυτό σε ένα άρθρο, διάβασέ το:
“6 βήματα για να μπεις ξανά στη δράση μετά από διάλειμμα”
Αυτό που θέλω να κρατήσεις από το σημερινό μάθημα, είναι η συμβουλή που μου έδωσε το πρώην αφεντικό μου… “Ποτέ μην καθίσεις!”
Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα, αφήστε ένα σχόλιο. Εσύ φροντίζεις να συνεχίζεις πάντα τη δράση;
Θα τα πούμε στην κορυφή.