Πώς Να Λύσεις Ένα Πρόβλημα: Τα 3 Βήματα [Βίντεο]

Πώς να λύσεις ένα πρόβλημα: Δες τα 3 βήματα για να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα με το οποίο βρεθείς αντιμέτωπος στη ζωή ή στην εργασία σου.

Πώς να λύσεις ένα πρόβλημα: δεν το μαθαίνουμε στο σχολείο

Η ζωή καθημερινά μας φέρνει αντιμέτωπους με διάφορες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να ξεπεράσουμε, ώστε να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως παρότι στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο διδάχτηκαν πώς να λύνουν μαθηματικά προβλήματα, δε διδάχτηκαν πώς να λύνουν τα προβλήματα της ζωής που εμφανίζονται μπροστά τους.

Και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άνθρωποι κολλάνε και δεν εξελίσσονται. Ότι παραλύουν μπροστά στο πρόβλημα. Ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο να σκέφτονται την αρνητική επίδραση ενός προβλήματος. Ενώ τον ίδιο χρόνο, ίσως και πολύ λιγότερο, θα μπορούσαν να τον έχουν αφιερώσει στο να βρουν μία λύση.

Διάβασε, λοιπόν, τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για το πώς να λύσεις ένα πρόβλημα.

Βήμα 1ο: Δες το όπως είναι

Το πρώτο βήμα για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να κάνεις αυτό που λέει ο Tony Robbins: «Να δεις το πρόβλημα ακριβώς όπως είναι. Αλλά μην το βλέπεις χειρότερο από ότι είναι». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοήσεις το πρόβλημα, ούτε να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν σε επηρεάζει. 

Αποδέξου απλώς την αλήθεια. Γιατί μόνο αν την αποδεχτείς, θα αρχίσεις να κάνεις κάτι για να λύσεις το πρόβλημα. 

Αν ωραιοποιήσεις τα πράγματα, είναι σαν δίνεις άδεια στον εαυτό σου να μην κάνει τίποτα για αυτό.

Από την άλλη, δεν πρέπει να μεγαλοποιήσεις το πρόβλημα μέσα στο μυαλό σου. Γιατί όπως η ωραιοποίηση δε θα σε βοηθήσει, έτσι δε θα σε βοηθήσει και η δραματοποίηση. Αν δώσεις σε ένα πρόβλημα μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές του, αυτό θα σε αποθαρρύνει τελείως και πάλι δε θα κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να το λύσεις, γιατί θα νιώσεις παντελώς αδύναμος να το λύσεις. 

Βήμα 2ο: Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

To δεύτερο βήμα για να λύσεις ένα πρόβλημα, είναι να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα; 

Οι περισσότεροι σκέφτονται “δεν μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα.” Αν αντικαταστήσεις τη λέξη “δεν” με τη λέξη “πώς”, τότε το μυαλό σου αρχίζει να εστιάζει στις λύσεις.

Οπότε, όσες απαντήσεις σου έρθουν σ’ αυτή την ερώτηση, κατέγραψέ τες σε ένα χαρτί. 

Μπορεί να σου ακούγεται πολύ απλό και αυτονόητο, αλλά δεν είναι. 

Πολλοί, μόλις καταλάβουν ότι έχουν ένα πρόβλημα κάνουν εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις στον εαυτό τους. 

Π.χ. «γιατί σε εμένα;», «γιατί πάλι;», «πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;», «ποιος φταίει που μου συνέβη αυτό;». 

Οι ερωτήσεις έχουν μεγάλη δύναμη, γιατί ελέγχουν τις σκέψεις μας. 

Όποια ερώτηση και αν κάνεις στον εαυτό σου, ο εγκέφαλός σου θα ψάξει και θα βρει την αντίστοιχη απάντηση. 

Αν, λοιπόν, ρωτάς «γιατί σε εμένα;», τότε θα σου έρθουν στο μυαλό απαντήσεις του τύπου «επειδή δεν είσαι αρκετά ικανός», ή «επειδή γενικά είσαι κακότυχος στη ζωή σου» και διάφορες άλλες απαντήσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. 

Αν όμως κάνεις μια ποιοτική ερώτηση στον εαυτό σου – μία ερώτηση που είναι εστιασμένη στη λύση, τότε θα λάβεις και μία ποιοτική και βοηθητική απάντηση – μία ή περισσότερες λύσεις. 

Μόλις ρωτήσεις «πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα», το μυαλό σου θα αρχίσει να κατεβάζει ιδέες και θα σου εμφανίσει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι σημαντικό να καταγράψεις αυτούς τους τρόπους ώστε να τους βλέπεις μπροστά σου.

Βήμα 3ο: Διάλεξε μία λύση και φτιάξε πλάνο

Το τρίτο βήμα είναι να διαλέξεις μία από τις λύσεις που έγραψες στο χαρτί και να δημιουργήσεις ένα πλάνο δράσης

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις σε αυτή τη διαδικασία.

1ον, μην υπεραναλύσεις το πλάνο. Ο Tony Robbins λέει πως όταν περιπλέκουμε (ή υπεραναλύουμε) τα πράγματα, αυτό μας οδηγεί στην αδράνεια. Θα δεις ότι και μόνο που θα αρχίσεις τη δράση, θα νιώσεις ήδη καλύτερα και πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

2ον, να θυμάσαι ότι δεν έχει τόση σημασία το πόση δράση θα κάνεις κάθε μέρα, αλλά κυρίως το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει.

Αυτό το λέω γιατί η λύση του προβλήματος δεν έρχεται συνήθως από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να έρθουν τα αποτελέσματα από τη δράση σου. 

Επίσης χρειάζεται χρόνος και για έναν ακόμα λόγο: κάθε μέρα που θα εφαρμόζεις το πλάνο σου θα γίνεσαι ολοένα και πιο αποδοτικός και πιο εφευρετικός. 

Πώς να λύσεις ένα πρόβλημα: Σύνοψη

Τα τρία βήματα για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι:

 • Πρώτον, δες το πρόβλημα όπως είναι… ούτε μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο
 • Δεύτερον, κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση “πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα” και μετά κάνε μία λίστα με όλες τις πιθανές λύσεις 
 • Και τρίτον, διάλεξε κάποια ή κάποιες από τις λύσεις και σχεδίασε ένα πλάνο δράσης.

Γράψε στα σχόλια, ποιο είναι ένα πρόβλημα που αν το ξεπερνούσες, θα είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ζωή σου και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις αυτά τα τρία βήματα που έμαθες σήμερα;

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν θέλεις να σε βοηθήσω να μάθεις να λύνεις τα προβλήματα της επιχείρησής σου, ζήτα να κάνουμε μία ΔΩΡΕΑΝ επιχειρηματική ανάλυση.

1 Comment

 1. Μαρίνα Καρβούνη 8 Φεβρουαρίου 2022 at 22:50

  Χαίρετε
  Τα 2 πρώτα βήματα μου είναι τρόπος ζωής,αποδοχή του προβλήματος και πώς θα το λυθεί. Όσον αφορά την καθημερινότητα.
  Το πρόβλημα που με απασχολεί, αφορά στην δουλειά μου, είναι η Δημιουργία πλάνου και η πιστη εφαρμογή του.
  Ασχολούμαι με το MLM από το 2009 με αρκετές Επιτυχίες. Από το 2017 συνέβησαν διάφορα οικογενειακά θέματα….
  Το αποτέλεσμα είναι ότι η έμεινα πολύ πίσω.
  Αυτή την στιγμή κάνω νέα αρχή .
  Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, λόγω κοβιντ, έχω να μάθω πολλά να ενταχθώ ,προσαρμοστώ ,εκπαιδευτώ στις εξελίξεις για να έχω νέες επιτυχίες.
  Δεν πτοούμαι, αντίθετα το θέλω πολύ. Αγαπώ την δραστηριότητα του mlm, έχω την γνώση και την εμπειρία.
  Το θέμα μου είναι τα social!
  Πως μπορώ να προωθήσω την δουλειά μου μέσα από αυτά ,μία και το μέλλον ανάπτυξης περνάει πλέον από αυτό το τρόπο.
  Ειδικά το Instagram είναι για μένα άπατα νερά….θα μάθω όμως και θα τα Καταφέρω!
  Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σας με έχουν βοηθήσει να καταλαβαίνω….
  Απλά δεν ξέρω πως να το κάνω…
  Σας Ευχαριστώ!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.