Πώς Ξυπνάω Νωρίς τις Δύσκολες Μέρες

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς ξυπνάω νωρίς ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες.

Πριν λίγες μέρες μου στέλνει μήνυμα ένας φίλος και μου λέει “για πες ρε coach, πώς ξυπνάμε νωρίς το πρωί;

Εύκολο και Δύσκολο Ξύπνημα

Γενικά μου είναι εύκολο να ξυπνήσω το πρωί και να πάρω μπρος.

Συνήθως ξυπνάω στις 6:30, και πριν τις 10 έχω κάνει τον διαλογισμό μου, τη γυμναστική μου έχω διαβάσει, έχω ήδη δουλέψει στην πιο σημαντική εργασία της ημέρας και μπορεί να έχω ετοιμάσει και φαγητό… ή αν έχω τα παιδιά, μπορεί να έχω πάει τα παιδιά στο σχολείο.

Αλλά, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες.

Άλλες φορές το να ξυπνήσω και να μπω στη ρουτίνα μου είναι εύκολο, ενώ άλλες είναι … πρόκληση.

Μιλάω για εκείνες τις μέρες που έχεις κοιμηθεί αργά είτε λόγω δουλειάς είτε γιατί βγήκες το βράδυ ή για τις μέρες που η ψυχολογία σου δεν είναι στα καλύτερά της ή για όταν πλησιάζεις σε burnout. Κάνεις ξανά και ξανά και ξανά τα ίδια, χωρίς διαλείμματα και χωρίς κάτι άλλο ενδιαφέρον και είσαι στα όρια να “καείς”.

Όση πειθαρχία και αν έχεις, κάποιες φορές το πάπλωμα είναι πιο βαρύ και η συνήθεια να πατάμε το snooze – την αναβολή στο κινητό μας είναι πιο εύκολη.

Τι κάνεις λοιπόν εκείνες τις ημέρες;

Πώς ξυπνάς και πώς παίρνεις μπρος;

Θα σου δώσω τι μπορείς να κάνεις ως πρόληψη για αυτές τις μέρες, τρία απλά βήματα που μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις άμεσα και στο τέλος θα σου πω τι κάνω όταν δεν την παλεύω με τίποτα.

Αναγνώριση του Προβλήματος

Όλοι περνάμε τέτοιες μέρες. Ξυπνάς και νιώθεις εξαντλημένος, χωρίς κίνητρο και όρεξη να σηκωθείς. Ίσως είσαι στρεσαρισμένος από τη δουλειά ή νιώθεις ότι είσαι στα όριά σου.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι υπάρχουν τέτοιες μέρες, ακολουθώ κάποια βήματα, ώστε να είμαι “καλυμμένος” όταν θα έχω μία τέτοια μέρα.

Οπότε, εδώ, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσω ότι θα έχω τέτοιες μέρες, ώστε να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος όταν θα έρθουν και να μην απογοητευτώ. Γιατί αν ΔΕΝ το περιμένω, μπορεί να αρχίσω να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου, για τη δέσμευση μου στους στόχους μου, για την πειθαρχία μου κλπ.

Είναι όμως ανθρώπινο να συμβεί και συμβαίνει σε όλους μας.

Προετοιμασία από το Βράδυ

Το πρώτο πράγμα που κάνω για να διαχειριστώ αυτές τις δύσκολες μέρες, είναι να προετοιμάζομαι από το προηγούμενο βράδυ.

Αυτό σημαίνει δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, σωστή προετοιμασία: φροντίζω να έχω κάνει μία λίστα με τις εργασίες και τις συναντήσεις της επόμενης ημέρας ώστε όταν ξυπνήσω το πρωί, να ξέρω ήδη τι με περιμένει. Έτσι δεν χρειάζεται να “σκέφτομαι” τι έχω να κάνω και να αναβάλλω, αλλά μπαίνω κατευθείαν στη δράση και δεν χάνω χρόνο.

Δεύτερον, ρουτίνα ύπνου. Ακόμα και αν κοιμηθώ αργά, προσπαθώ να χαλαρώσω πριν πέσω στο κρεβάτι, αποφεύγοντας τις οθόνες. Μία καλή επιλογή για να ξεκουράσω το μυαλό μου και να προετοιμαστώ για έναν ήρεμο ύπνο είναι ένα βιβλίο ή μία χαλαρή συζήτηση. Όσον αφορά στο διάβασμα το βράδυ θα επιλέξω συνήθως ένα μυθιστόρημα ή ένα βιογραφικό βιβλίο, παρά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης ή κάτι που απαιτεί πολλή σκέψη και συγκέντρωση.

Στη συνέχεια θα σου δώσω τέσσερα μικρά βήματα που μπορεί να κάνουν το πρωινό σου ξύπνημα λιγότερο δύσκολο.

Ξυπνήστε με Μικρά Βήματα

Τώρα, όταν έρχεται το πρωί και χτυπάει το ξυπνητήρι, ξέρω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να σηκωθώ από το κρεβάτι. Αν σηκωθώ από το κρεβάτι έχω ξυπνήσει.

Ας δούμε λοιπόν μερικά μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που ακολουθώ.

Πρώτο βήμα

Αναπνοές και κίνηση. Αρχίζω με βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας αργά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Αυτή η απλή κίνηση βοηθάει το σώμα να ξυπνήσει σταδιακά. 

Στη συνέχεια, κάνω μια μικρή κίνηση, όπως να σηκωθώ και να κάνω λίγο stretching. Αυτό ενεργοποιεί τους μύες και ξεκινά τη ροή της ενέργειας.

Δεύτερο βήμα

ΜΗΝ ΠΑΤΑΣ το Snooze (Αναβολή). Προφανώς χρησιμοποιώ το κινητό μου για ξυπνητήρι. Έχω βρει ότι το να βάζω το κινητό μακριά από το κρεβάτι είναι πολύ αποτελεσματικό. Έτσι αναγκάζομαι να σηκωθώ για να το κλείσω, και αυτό με βγάζει από τον πειρασμό να πατήσω snooze. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινώ την ημέρα μου πιο άμεσα.

Τρίτο βήμα

Φυσικό φως. Μόλις σηκωθώ, ανοίγω αμέσως τις κουρτίνες για να μπει φυσικό φως ή, αν είναι νύχτα, ανάβω ένα φως στο δωμάτιο. Το φως στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει και αυτό βοηθάει να καταπολεμήσω την υπνηλία.

Τέταρτο βήμα

Στρώνω το κρεβάτι μου. Έχω ξαναμιλήσει για το στρώσιμο του κρεβατιού. Εδώ όμως θα αναφερθώ στο ότι κάνοντας το αυτό, ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της “σχέσης μου” με το κρεβάτι για εκείνη την ημέρα, οπότε μπαίνω και στη νοητική κατάσταση ότι έχω ξυπνήσει.

Οπότε τα τέσσερα βήματα είναι: αναπνοές και κίνηση – βάζω το ξυπνητήρι απέναντι ώστε να μην πατάω το snooze, φως και στρώνω το κρεβάτι μου.

Ωραία, τα κάνω όλα αυτά. “Πιάνουν” κάθε μέρα; Πάντα; 100%;

Ψυχολογική Διαχείριση

Κάποιες φορές, η ψυχολογία είναι αυτή που δυσκολεύει το ξύπνημα. Μπορεί να μην έχεις καλή διάθεση ή να αισθάνεσαι καμένος – εξαντλημένος. Εκεί χρειάζεται κάτι παραπάνω από σωματική κίνηση.

Το πρώτο που κάνω είναι να εστιάζω συνειδητά στις πρώτες σκέψεις της ημέρας. Θέλω να διαμορφώσω θετικές σκέψεις από το πρώτο λεπτό που ξυπνάω. Σκέφτομαι το “γιατί” της ημέρας μου, είτε αυτό είναι κάτι που περιμένω να κάνω, είτε ένας σημαντικός στόχος που έχω θέσει. Σήμερα που ετοιμάζω αυτό το βίντεο θα πάω Θεσσαλονίκη να πάρω τον μικρό μου γιο. Αυτό με βοηθάει να ξεκινήσω με έναν θετικό προσανατολισμό.

Στη συνέχεια, ορίζω μικρούς στόχους για την αρχή της ημέρας. Αντί να πιέζομαι να πετύχω κάτι μεγάλο αμέσως, επικεντρώνομαι σε μικρές, απλές δράσεις, όπως το να πιω νερό ή να κάνω 10 λεπτά διαλογισμό ή 10 λεπτά γυμναστική. Αυτοί οι μικροί στόχοι με βοηθούν να χτίσω θετική ορμή και σταδιακά να αισθανθώ καλύτερα.

Τέλος, αποδέχομαι ότι μπορεί να μην αισθάνομαι πάντα καλά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες μέρες, και το να πιέζομαι και να προσπαθώ, να προσπαθώ να αισθανθώ καλύτερα γρήγορα δεν βοηθάει. Οπότε ναι, κάποιες φορές δίνω περισσότερο  χρόνο στον εαυτό μου να “πάρει μπρος” και επιτρέπω στις συνθήκες να βελτιωθούν σταδιακά.

Πώς Είναι το Πρωινό Ξύπνημα για Σένα;

Το πρωινό ξύπνημα ΕΙΝΑΙ σημαντικό αν είναι σημαντικό για εσένα. Αν μπορείς να προοδεύεις στη ζωή σου και χωρίς αυτό, μπράβο σου. Αν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελες στη ζωή ή στην καριέρα σου και πιστεύεις ότι το πρωινό ξύπνημα θα σε βοηθούσε, αλλά απλώς δυσκολεύεσαι να το κάνεις τότε μπορείς να ακολουθήσεις τις ιδέες που μοιράστηκα μαζί σου σήμερα. 

Δες την απόλυτη 10λεπτη πρωινή μου ρουτίνα σε αυτό το βίντεο. 

Εσύ ξυπνάς εύκολα το πρωί; Τι κάνεις τις μέρες που δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις; Γράψε στα σχόλια!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θοδωρής

ΥΓ: Πάρε μέρος στο 7-day-challenge για να αποκτήσεις νέες συνήθειες. Δες όλες τι πληροφορίες εδώ.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *