[Βίντεο] Πώς να είσαι ευτυχισμένος: Θετική ψυχολογία και 3 είδη ευτυχίας

Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για τη θετική ψυχολογία και τα τρία είδη ευτυχίας. Με λίγα λόγια, πώς να είσαι ευτυχισμένος.
Πώς να είσαι ευτυχισμένος επαγγελματίας.
Πώς να είσαι ευτυχισμένος δικτυωτής.

Κάτι που, καλώς ή κακώς, καθορίζει τις δράσεις και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματά μας, σε όλους τους τομείς, είναι η ψυχολογία μας.

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι! 

Ο υπέρτατος στόχος είναι να έχουμε ευτυχία και να περνάμε καλά στη ζωή. 

Συχνά μιλάω για την ευτυχία και για το ότι ό,τι κάνω έχει να κάνει με το να είμαι ευτυχισμένος στη ζωή μου. Καθώς το ψάχνω όλο και περισσότερο, βλέπω πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το να έχουμε μία νοητική κατάσταση ευτυχίας καθώς χτίζουμε την επιχείρησή μας ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο.

Ευτυχία και χρήματα

Σίγουρα το να είσαι ευτυχισμένος, είναι κάτι ανεξάρτητο από το αν έχεις πολλά χρήματα ή όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πολλά χρήματα και είναι ευτυχισμένοι και άνθρωποι που έχουν πολλά χρήματα και είναι ευτυχισμένοι.

Αλλά είναι σίγουρα καλύτερο να είσαι οικονομικά άνετα, όσον αφορά την ελευθερία που μπορεί να σου προσφέρει. Και τα χρήματα, σε κάποιο βαθμό μπορούν να εξαλείψουν τις απογοητεύσεις ή κάποια προβλήματα. Μπορούν να φέρουν την ευτυχία σε κάποιο βαθμό. 

Πριν από λίγο καιρό είδα μία ομιλία στον οργανισμό TED που είχε τίτλο Money Can Buy Happiness, ότι δηλαδή τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία – αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.

Η συγγραφέας Gertrude Stein είχε είπε ότι “έχω υπάρξει και πλούσια και φτωχή και πιστέψτε με ότι όταν ήμουν πλούσια ήταν καλύτερα”. Οπότε το να έχετε χρήματα μπορεί να συνεισφέρει ως ένα βαθμό στην ευτυχία σας.

Έχω υπάρξει και πλούσια και φτωχή και, πιστέψτε με, ότι όταν ήμουν πλούσια ήταν καλύτερα.

Gertrude Stein – Συγγραφέας

[Πώς μπορείς να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά μέσω ίντερνετ]

Το βιβλίο “Ροή” και το πώς να είσαι ευτυχισμένος

Στο βιβλίο “Ροή” του Mihaly Csikszentmihalyi λέει ότι η ευτυχία είναι το να μπορείς να ασχολείσαι με μία δραστηριότητα, για την οποία έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Με άλλα λόγια, αν είσαι μουσικός, και έχεις ανεπτυγμένες τις δεξιότητες τού να παίζεις καλά ένα μουσικό όργανο, μπορεί να “χαθείς/ξεχαστείς” παίζοντας αυτό το μουσικό όργανο.

“Ευτυχία είναι το να μπορείς να ασχολείσαι με μία δραστηριότητα, για την οποία έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες.”

Mihaly Csikszentmihalyi

Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει και όταν κάνεις μια επιχειρηματική παρουσίαση στο δικτυακό μάρκετινγκ ή όταν κάνεις τηλεφωνήματα σε υποψηφίους.

Πώς ξεκίνησα να γίνω ευτυχισμένος

Έτσι σκέφτηκα ότι ένας τρόπος για να είμαι ευτυχισμένος, είναι να γίνω πολύ καλός στη δουλειά μου. Και για να γίνω καλός στο δικτυακό μάρκετινγκ, χρειάζεται να γίνω καλός στο να κάνω τηλεφωνήματα σε υποψηφίους, να γνωρίζω πώς να κάνω παρουσιάσεις, να γνωρίζω πώς να προκρίνω, να γνωρίζω πώς να έχω γρήγορες απαντήσεις όταν μιλάω με τους ανθρώπους. 

Θα έχεις περισσότερη ευτυχία, περισσότερες στιγμές ευφορίας, θα νιώθεις πιο άνετα, θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, αν έχεις τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη δραστηριότητα που κάνεις.

Γι’ αυτό και τα άτομα με τα οποία κάνουμε προσωπική προπόνηση μαζί ή που συμμετέχουν στις Ομάδες Υποστήριξης ή σε άλλες εκπαιδεύσεις που έχω κάνει, γίνονται καλύτεροι στη δουλειά τους και είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αυθεντική ευτυχία

Ο ψυχολόγος Martin Selingman, στο βιβλίο “Αυθεντική Ευτυχία” (Authentic Happiness) μιλάει για το πώς να κατανοήσεις τι είναι η ευτυχία, πώς μπορείς να την αποκτήσεις, αλλά και πώς μπορείς να προπονήσεις άλλους ανθρώπους για την ευτυχία. 

Σκέφτηκα ότι αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κι εμείς στη δική μας δουλειά, στην εναλλακτική επιχειρηματικότητα – στο δικτυακό μάρκετινγκ.

Φαντάσου πόσο ισχυρό θα μπορούσε να είναι το να δουλεύεις με τα μέλη της ομάδας σου, και να τους προπονήσεις στο πώς να ενισχύσουν την ευτυχία τους και πώς να εξαλείψουν κάποιες από τις απογοητεύσεις που έχουν στη ζωή τους..

Ο Martin Selingman όντας για 26 χρόνια ψυχολόγος σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο 5% των πιο καταθλιπτικών ανθρώπων στις ΗΠΑ κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να πει: “Ακόμα και αν μπορέσω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους να αποφύγουν τα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν, όπως τον θυμό τους, την κατάθλιψή τους, όλα τα αρνητικά πράγματα, αυτό με το οποίο καταλήγουν είναι ένα κενό μέσα τους – όχι ευτυχία.” 

Ο Selingman αναρωτήθηκε γιατί αντί να έχουμε την αρνητική ψυχολογία, να μην έχουμε τη θετική ψυχολογία.

Αυτό που βρήκε είναι ότι το να ξεφορτώνεσαι αρνητικά συναισθήματα δε σε κάνει ευτυχισμένο. Ίσως υπάρχει ένας τρόπος να το αλλάξουμε αυτό και να έχουμε θετικά συναισθήματα, θετική ψυχολογία. Ίσως μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια είναι αυτά και να βρούμε τρόπους για να τα ενισχύσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας. 

Έρευνα: Ποιος είναι ευτυχισμένος

Ο Selingman μετά από πολλές ερευνητικές μελέτες, κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα για τα αποτελέσματα του να είσαι ευτυχισμένος. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι είναι συνήθως πιο κοινωνικοί.
  • Οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι ζουν περισσότερο. Σε μία έρευνα που έκανε, το 90% αυτών που ρωτήθηκαν, ζούσαν περίπου 8-9 χρόνια περισσότερα.
  • Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, σε σχέση με αυτούς που δεν είναι ευτυχισμένοι.
  • Οι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί και πιο έξυπνοι, όταν είναι πιο ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία λοιπόν, πέρα από όλα τα άλλα οφέλη, μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.

Τα 3 είδη ευτυχίας

Στο βιβλίο του Martin Selingman αναφέρονται 3 είδη ευτυχίας.

Το πρώτο είναι η κατάσταση ευχαρίστησης. Σε αυτό περιλαμβάνεται το να βλέπεις μία καλή ταινία, να απολαμβάνεις ένα ωραίο γεύμα, να κάνεις ένα μασάζ. Τα πράγματα δηλαδή που σε κάνουν εκείνη τη στιγμή να νιώθεις ευτυχισμένος/χαρούμενος. 

Ο δεύτερος τύπος ευτυχίας είναι αυτό που ονομάζεται ”καθήλωση”. Η καθήλωση αυτή, είναι η “ροή” που αναφέρθηκε νωρίτερα. Η στιγμή που νιώθεις “συνεπαρμένος από κάτι”, είσαι “απορροφημένος σε κάτι”, είσαι τόσο πολύ μέσα σ’ αυτό, ώστε χάνεις την αντίληψη του χρόνου ή του κόσμου γύρω σου.

Και ο τρίτος τύπος ευτυχίας, είναι μία ζωή με νόημα. Βρες κάτι πολύ σημαντικό – κάτι πιο σημαντικό από εσένα. 


Αν βρήκες χρήσιμο το μάθημα μοιράσου το με άτομα που πιστεύεις ότι θα τους βοηθούσε.

Άφησε ένα σχόλιο και γράψε μου με ποιο τρόπο εσύ γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που κάνεις;

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν θέλεις να κάνεις μία αξιολόγηση των δεξιοτήτων σου και να δεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω σε προσωπικό επίπεδο, ζήτα να κάνουμε μία επιχειρηματική ανάλυση για 30 λεπτά. Μπες εδώ.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.