Κατακτώντας την Αυτοπειθαρχία: Πώς να Μείνεις Συγκεντρωμένος

Σε αυτό το μάθημα, θα μοιραστώ μαζί σου πρακτικές συμβουλές για να αναπτύξεις αυτοπειθαρχία και να παραμείνεις στον σωστό δρόμο.

Ως επαγγελματίας, γνωρίζεις ότι ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σου στοιχείο. Τι κάνεις όμως όταν οι περισπασμοί απειλούν να εκτροχιάσουν την πρόοδό σου;

Οι περισπασμοί είναι παντού γύρω μας. Είναι εύκολο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου και να ξεφύγεις, αλλά αναπτύσσοντας αυτοπειθαρχία, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να παραμένει στο σωστό δρόμο ώστε να πετύχεις τους στόχους σου.

Κατανόησε τη σημασία της αυτοπειθαρχίας

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας είναι να κατανοήσεις γιατί είναι σημαντική. Η αυτοπειθαρχία είναι η ικανότητα να ελέγχεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σου προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου. Σου επιτρέπει να παραμένεις συγκεντρωμένος και να διατηρείς το κίνητρό σου ακόμη και όταν αντιμετωπίζεις περισπασμούς ή εμπόδια. Γι’ αυτό και (η αυτοπειθαρχία) είναι απαραίτητη για την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής.

Καθόρισε τους στόχους σου

Το δεύτερο βήμα για την ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας είναι ο καθορισμός των στόχων σου.

Τι θέλεις να πετύχεις; 

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου; 

Μόλις προσδιορίσεις τους στόχους σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πλάνο δράσης για να τους πετύχεις. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις, προθεσμίες και σημεία αναφοράς.

Είναι πιο εύκολο να έχεις πειθαρχία όταν ξέρεις πού θέλεις να πας (κάτι που σου δίνουν οι στόχοι σου) και ΠΩΣ θα πας εκεί (κάτι που σου δίνει το πλάνο που θα βάλεις).

Είχα διαβάσει κάπου ότι όταν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, δεν σε πειράζει αν δεν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου.

Αν δεν έχεις ξεκάθαρο προορισμό και ξεκάθαρο πλάνο, ειδικά αν αυτός ο στόχος και το πλάνο σε παθιάζουν, το να μην πειθαρχήσεις είναι πολύ εύκολο.

Δημιούργησε μια ρουτίνα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξεις αυτοπειθαρχία είναι η δημιουργία μιας ρουτίνας. Μπορείς δηλαδή να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα που θα αφιερώσεις στην εργασία σου, στην άσκησή σου και στην ξεκούρασή σου. 

Αν νιώθεις ότι με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμά σου θα γίνει πολύ “στημένο” – πολύ “αυστηρό”, τότε θέλω να σε ρωτήσω, τι κάνεις σε αυτό το μάθημα;

Δηλαδή αν ο τρόπος που λειτουργούσες και σκεφτόσουν μέχρι τώρα δεν σου έχει δώσει την πειθαρχία και τα αποτελέσματα που θα ήθελες , τότε πιθανόν θα χρειαστεί να σκέφτεσαι και να λειτουργείς κάπως διαφορετικά.

Με την τήρηση μιας ρουτίνας, θα εκπαιδεύσεις το μυαλό και το σώμα σου να παραμένουν συγκεντρωμένα και παραγωγικά.

Δεν χρειάζεται να γίνεις ρομπότ – δεν χρειάζεται να γίνεις ΣΚΛΑΒΟΣ της ρουτίνας (όπως είχα πει και σε παλιότερο βίντεο), αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία ρουτίνα για να να χτίσεις την πειθαρχία σου.

Εξάλειψε τους περισπασμούς

Οι περισπασμοί είναι ένα από πράγματα που δυσκολεύουν περισσότερο στην ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας. Για να ξεπεράσεις τους περισπασμούς, χρειάζεται πρώτα να εντοπίσεις ποια είναι τα πράγματα που αποτελούν περισπασμούς για εσένα.

  • Μπορεί να είναι πράγματα που έχεις στον χώρο σου (πάνω στο γραφείο σου, στο σαλόνι σου, παντού στον χώρο που βρίσκεσαι).
  • Μπορεί να είναι οι ειδοποιήσεις από υπηρεσίες μηνυμάτων.
  • Μπορεί να είναι ειδοποιήσεις από social media.
  • Μπορεί να είναι ότι είσαι γραμμένος σε πολλές διαφορετικές λίστες emails.

Εντόπισε τις διάφορες πηγές περισπασμού και φρόντισε να αφαιρέσεις το 90% από αυτές.

Κάθε τόσο κάνω απεγγραφή από λίστες email, ξεακολουθώ λογαριασμούς ή κανάλια ή σελίδες στο Facebook, και πάντα έχω κλειστές τις ειδοποήσεις από όλα τα social media.

Επίσης, όταν αφιερώνω δημιουργικό χρόνο στη δουλειά μου, βάζω το κινητό σε λειτουργία “μην ενοχλείτε”.

Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι το να είσαι στο “παρόν”. Είναι το να είσαι “απορροφημένος” από την παρούσα στιγμή. Με την ενσυνειδητότητα, μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να παραμένει συγκεντρωμένο και να αποφεύγει τους περισπασμούς. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του διαλογισμού, της βαθιάς αναπνοής ή απλώς αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να είσαι ακίνητος και ήσυχος.

Ένα ρητό που έχω στο γραφείο μου είναι: work as hard as you can and finish what you started. Εργάσου όσο πιο σκληρά μπορείς και ολοκλήρωσε αυτό που ξεκίνησες.

Κράτα τον εαυτό σου υπόλογο

Τέλος, για να αναπτύξεις αυτοπειθαρχία, πρέπει να κρατάς τον εαυτό σου υπόλογο. Αυτό σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου και να κρατάς τα στάνταρ που έχεις για τον εαυτό σας ψηλά. Είχα μιλήσει σε παλιότερο μάθημα για το πώς αλλάζοντας τα στάνταρ σου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.

Αν κάνεις κάποιο λάθος ή αποσπαστεί η προσοχή σου ή αν χάσεις μισή ή μία ημέρα όντας μη-παραγωγικός (μου συμβαίνει και εμένα μία στο τόσο), μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Μην αρχίσεις το αυτομαστίγωμα. Αντιθέτως, μάθε από τα λάθη σου, μάθε από τις συμπεριφορές σου και χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση ως κίνητρο για να λειτουργήσεις καλύτερα στο μέλλον.

Κλείνοντας

Η ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας είναι απαραίτητη αν θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου – και ιδίως αν αυτοί οι στόχοι είναι “μεγάλοι”. Καθορίζοντας τους στόχους σου, δημιουργώντας μια ρουτίνα, εξαλείφοντας τους περισπασμούς, έχοντας ενσυνειδητότητα και κρατώντας τον εαυτό σου υπόλογο, μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό και το σώμα σου να παραμένουν συγκεντρωμένα και παραγωγικά. Να θυμάσαι, η αυτοπειθαρχία είναι ένας μυς. Όσο τον εξασκείς, τόσο τον χτίζεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και ξεκίνα σήμερα.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες ξεκινώντας από σήμερα – τώρα (όχι αύριο).

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Το να κρατάς τον εαυτό σου υπόλογο σε όλα αυτά που ξέρεις ότι χρειάζεται να κάνεις, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα coach. Έχοντας δουλέψει με χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 13 χρόνια, έχω δει από πρώτο χέρι τη δυναμική που έχει στη δημιουργία καλών συνηθειών και πειθαρχίας, το να δουλεύεις προσωπικά με έναν άνθρωπο που ΞΕΡΕΙ να σε καθοδηγήσει. Κλείσε μία δωρεάν συνεδρία 30 λεπτών μαζί μου για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεργαστούμε σε επίπεδο coaching και mentoring.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *