Νιώθεις Αυτοαμφισβήτηση: 5 τρόποι για να πιστέψεις ότι ΜΠΟΡΕΙΣ

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την αυτοαμφισβήτηση και να συνεχίσουμε να προχωράμε προς τα μπροστά, με πίστη στον εαυτό μας;

Αν έχεις κάνει σκέψεις αυτοαμφισβήτησης, αν έχεις αμφιβάλλει για το αν είσαι ικανός ή άξιος να είσαι ή να έχεις ή να κάνεις κάτι που θέλεις, τότε διάβασε προσεκτικά αυτό το άρθρο.

Η αυτοαμφισβήτηση

Η αυτοαμφισβήτηση είναι μία πειστική φωνή που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να μας εμποδίσει να εξελιχθούμε.

Μας εμποδίζει από το να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες.

Κάνει το να ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε εργασίες, δυσκολότερο απ’ ό,τι χρειάζεται να είναι.

Σίγουρα κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς μας βοηθάει να δούμε τους περιορισμούς που έχουμε και τα σημεία στα οποία χρειάζεται να δουλέψουμε για να βελτιωθούμε. Αλλά τις περισσότερες φορές, μας κρατάει στάσιμους στη ζωή μας.

Πριν μπω στην αγορά εργασίας, είχα μία συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό μου. 

Πίστευα ότι είμαι άνθρωπος που αν πει κάτι, θα το κάνει. Και όντως, το έκανα.

Θεωρούσα ότι ήμουν ένα άτομο που ήταν διατεθειμένο να κάνει ό,τι χρειαστεί. Και συχνά όντως το έκανα.

Μέχρι που ξεκίνησα τη δική μου δραστηριότητα. Όταν ξεκίνησα τη δική μου δραστηριότητα, στα 22 μου, και μπήκα στη δράση, άρχισα να γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Και πιο συγκεκριμένα, άρχιζα να γνωρίζω κάποια στοιχεία του εαυτού μου που νόμιζα ότι ΔΕΝ τα είχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να αμφισβητώ ότι μπορώ ΚΙ ΕΓΩ να τα καταφέρω.

Έμπαινα στη δράση και σταματούσα. Δυσκολευόμουν να ολοκληρώσω ένα Πλάνο 90 Ημερών, έβαζα άτομα στην ομάδα μου και τα παρατούσα. Kαι αυτό που συνέβαινε ήταν ότι εξαιτίας όλων αυτών, άρχισα να αμφιβάλλω ότι όντως μπορώ κι εγώ να φτάσω στους στόχους μου.

Όλοι νιώθουμε αυτή την αυτοαμφισβήτηση. Και μπορεί να έρθει με πολλές διαφορετικές μορφές.

Αργότερα, όταν είχα αλλαγές στα προσωπικά μου, ήρθε η αυτοαμφισβήτηση για το αν μπορώ όντως να είμαι ευτυχισμένος σε μία σχέση.

Από που πηγάζει

Η αυτοαμφισβητηση πηγάζει από το να μην γνωρίζεις ότι είσαι αρκετά καλός για να διαχειριστείς την αβεβαιότητα που υπάρχει στον κόσμο γύρω σου. Δεν ξέρουμε αν είμαστε αρκετά δυνατοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά ικανοί, αρκετά όμορφοι, αρκετά αρεστοί, αρκετά ενδιαφέροντες για να μας συμπαθήσουν, να μας θαυμάσουν, να μας αγαπήσουν.

Οι πιο συχνές αντιδράσεις όταν κάποιος νιώθει αυτοαμφισβήτηση, είναι να αποφεύγει να κάνει δύσκολα πράγματα, να κριτικάρει τον εαυτό του συχνά, να προβάλλει τις αμφιβολίες του στους άλλους, να είναι αναβλητικός.

Η αυτοαμφισβήτηση έρχεται όταν μας λείπει η αυτοπεποίθηση ή όταν νιώθουμε ανίκανοι να κάνουμε τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε. Οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, βιώνουν αβεβαιότητα γύρω από τα πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν ή ανησυχούν για το ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν βάσει σχεδίου.

5 ιδέες για να ξεπεράσεις την αυτοαμφισβήτηση

Μερικά πράγματα που έκανα για να ξεπεράσω την αυτοαμφισβήτηση ήταν τα εξής:

1) Στη δουλειά μου

Μέσα από σεμινάρια, offline και online άρχισα να αποκτώ τις απαραίτητες δεξιότητες για να πετύχω. Γινόμενος καλύτερος σε αυτό που κάνω, άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά μου το κουβάρι. Έβλεπα ότι αν κάνω το Α, το Β, το Γ κοκ, θα μπορέσω να έχω τα τάδε αποτελέσματα που ήθελα.

2) Αυτοβελτίωση

Άρχισα να μελετάω περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μου μέσω της προσωπικής ανάπτυξης. Βιβλία, σεμινάριο, βίντεο, προγράμματα. Έμαθα για το πώς λειτουργεί ο νους, έμαθα για την επικοινωνία, για τη διαχείριση του χρόνου, για τις περιοριστικές πεποιθήσεις, για τον Νόμο της Έλξης. Άρχισα να δουλεύω περισσότερο στον εαυτό μου, παρά στη δουλειά μου. Ο Jim Rohn είχε πει ότι:

“Αν δουλεύεις σκληρά στη δουλειά σου, θα μπορέσεις να βγάλεις τα προς το ζην. Αν δουλέψεις σκληρά στον εαυτό σου, θα μπορέσεις να κερδίσεις μία περιουσία.”

Jim Rohn

3) Η πίστη άλλων

Δανείστηκα από την πίστη άλλων σε εμένα. Η σημασία των συμβούλων, των μεντόρων και των προπονητών ή ακόμα και ενός καλού φίλου, είναι καθοριστική. Είχα και έχω ανθρώπους δίπλα μου, που ήταν πρόθυμοι να μου δώσουν μία νηφάλια, ειλικρινή ανατροφοδότηση. Kαι όποτε τη χρειαζόμουν, την απαραίτητη πίστη τους σε εμένα, στο ποιος είμαι και στις δυνατότητές μου.

4) Στόχοι

Έβαζα μικρούς στόχους, μικρές δράσεις και τις πραγματοποιούσα. Ακόμα και το να στρώσω το κρεβάτι μου. Άρχιζα να χτίζω την πίστη μου σε εμένα, σημειώνοντας μικρές νίκες.

5) Ιστορίες επιτυχίας

Άρχισα να ακούω, να βλέπω και να διαβάζω ιστορίες επιτυχίας άλλων. Βλέποντας ότι άλλοι, όχι καλύτεροι από εμένα, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα αποτελέσματα που ήθελα, άρχισα να ξαναπιστεύω στον εαυτό μου και στο ότι μπορώ ΚΙ ΕΓΩ να το κάνω.

Αν δεις άλλους που έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα, και αν τους δεις από κοντά, θα δεις ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο – κάτι το τόσο ξεχωριστό από εσένα. Σίγουρα, για να έφτασαν εκεί έχουν κάνει κάποιες αλλαγές και έχουν εργαστεί σκληρά με τον εαυτό και τη δουλειά τους, αλλά η ουσία είναι ότι δεν είναι κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Αλήθεια. Και ξέρω ότι εφόσον έφτασαν εκείνοι εκεί, μπορείς κι εσύ να φτάσεις.

Νίκησε την αυτοαμφισβήτηση: Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ!

Επανάλαβε μετά από εμένα:

Αν όχι εγώ, ποιος;

Αν όχι τώρα, πότε;

Μπορείς. Πρέπει να το πιστέψεις ότι μπορείς. Και επειδή ξέρω ότι γύρω μας πολλοί είναι αυτοί που μας αμφισβητούν, θέλω να σε κοιτάξω στα μάτια και να σου πω, ότι ΜΠΟΡΕΙΣ!

Πιστεύω σε εσένα.

Μπορείς.

Πίστεψε σε εσένα.

Δανείσου από την πίστη μου, δανείσου από την πίστη άλλων σε εσένα.

Θέλω να σε ακούσω

Εσύ, έχεις νιώσει ποτέ αυτοαμφισβήτηση; 

Ότι δεν μπορείς να πετύχεις στην εργασία σου;

Ότι δεν μπορείς να κερδίσεις πολλά χρήματα;

Ότι δεν μπορείς να έχεις μία καλή και ευτυχισμένη σχέση;

Ότι δεν μπορείς να έχεις ένα καλοσχηματισμένο σώμα;

Ότι δεν μπορείς να είσαι, να κάνεις ή να έχεις συγκεκριμένα πράγματα;

Αν ναι, πώς το ξεπέρασες ή πώς το διαχειρίζεσαι; Μοιράσου το στα σχόλια.


Βάλε σε εφαρμογή τις 5 αυτές ιδέες, απόκτησε μία μέθοδο για να ξεπεράσεις την αυτοαμφισβήτηση μια και καλή!

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν έχεις σκεφτεί να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, αλλά έχεις αμφιβολίες για το αν μπορείς να τα καταφέρεις, μπορούμε να κάνουμε μία ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία συμβουλευτικής.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *