Καθόρισε Όρια: Πώς να Πάρεις τον Έλεγχο της Ζωής και των Σχέσεών σου [Βίντεο]

Σε αυτό το μάθημα, θα συζητήσουμε τι είναι τα όρια, γιατί είναι σημαντικά και πώς να τα θέσουμε αποτελεσματικά.

Ο καθορισμός ορίων είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας και της διατήρησης υγιών σχέσεων. Τα όρια μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να έχουμε σεβασμό και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση αυτοελέγχου στη ζωή μας. Χωρίς όρια, μπορεί να καταλήξουμε να νιώθουμε απογοητευμένοι, αγανακτισμένοι και ότι μας εκμεταλλεύονται. Θέτοντας όρια, μπορούμε να νιώθουμε περισσότερο έλεγχο, σεβασμό και πληρότητα στις σχέσεις μας.

Το να καθορίσεις όρια έχει να κάνει με την επικοινωνία

Στο νέο μου βιβλίο Ακαταμάχητοι στην Επικοινωνία, αναπτύσσω τα χαρακτηριστικά που έχουν όσοι θεωρούνται χαρισματικοί στην επικοινωνία. Αναλύω τις δέκα δεξιότητες επικοινωνίας και με πρακτικά βήματα σου δείχνω πώς μπορείς να τις εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.

Όταν έχεις αναπτύξει αυτές τις 10 δεξιότητες επικοινωνίας, τότε ο καθορισμός και η επικοινωνία των ορίων, θα είναι πολύ πιο εύκολο.

Η επικοινωνία σου με τους ανθρώπους θα είναι πιο αβίαστη και αποτελεσματική.

Μπορείς να βρεις το νέο μου βιβλίο εδώ.

Τι είναι τα όρια

Τα όρια είναι οι αόρατες γραμμές που χαράσσουμε γύρω από τον εαυτό μας για να προσδιορίσουμε τι είναι αποδεκτό και τι μη-αποδεκτό στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Αυτές οι γραμμές μπορεί να είναι φυσικές, συναισθηματικές ή ακόμα και ψηφιακές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση και το άτομο με το οποίο έχουμε να κάνουμε.

Για παράδειγμα, ο καθορισμός ορίων με έναν φίλο μπορεί να σημαίνει ότι του λέτε ότι δεν νιώθετε άνετα να συζητήσετε ορισμένα θέματα ή το να θέσετε ένα όριο με έναν συνάδελφο μπορεί να σημαίνει ότι θέτετε σαφείς προσδοκίες για τη μεταξύ σας επικοινωνία και συνεργασία.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά αν δεν έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα όρια δεν αφορούν τον έλεγχο ή τη χειραγώγηση των άλλων – πρόκειται για την προστασία και τη φροντίδα του εαυτού μας και το να καθορίζουμε τους όρους για υγιείς αλληλεπιδράσεις.

Μερικές ιδέες για τον καθορισμό ορίων:

  1. Προσδιόρισε τα όριά σου. Το πρώτο βήμα για τον καθορισμό των ορίων είναι να ξεκαθαρίσεις ποια είναι τα όριά σου. Αυτό σημαίνει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι είναι σημαντικό για εσένα, τι σε κάνει να νιώθεις άβολα και τι είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς.
  1. Επικοινώνησε τα όριά σου. Μόλις σου είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα όριά σου, είναι σημαντικό να τα κοινοποιήσεις σε άλλους. Αυτό σημαίνει να είσαι ξεκάθαρος και άμεσος στην έκφραση των ορίων σου και από την άλλη να είσαι πρόθυμος να ακούσεις και να σεβαστείς τα όρια των άλλων.
  1. Να είσαι διεκδικητικός. Το να θέτεις όρια σημαίνει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος να το κάνεις. Αλλά το να είσαι διεκδικητικός δεν σημαίνει να είσαι επιθετικός – σημαίνει να είσαι σταθερός και ξεκάθαρος στην έκφραση των ορίων σου χωρίς να είσαι εχθρικός ή να μπαίνεις σε συγκρούσεις ή αντιπαραθέσεις.
  1. Φρόντισε τον εαυτό σου. Το να βάζεις τα όριά σου μπορεί αρχικά να είναι συναισθηματικά και ψυχικά βαρύ, επομένως είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου καθώς το κάνεις. Αυτό σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για δραστηριότητες αυτοφροντίδας όπως άσκηση, διαλογισμός ή να περάσεις χρόνο με φίλους ή την οικογένειά σου.
  1. Να είσαι προετοιμασμένος ότι θα συναντήσεις αντίσταση. Δεν θα σέβονται όλοι τα όριά σου και μπορεί να αντιμετωπίσεις αντίσταση όταν προσπαθήσεις να τα ορίσεις και να τα επικοινωνήσεις. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ήρεμος και σταθερός απέναντι στην όποια αντίσταση και να είσαι προετοιμασμένος ακόμα και να τα επιβάλεις αν χρειαστεί.

Βάλε όρια στις σχέσεις σου!

Ο καθορισμός ορίων είναι ένα κρίσιμο μέρος για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και τη φροντίδα του εαυτού σου. Προσδιορίζοντας, επικοινωνώντας και υπερασπίζοντας τα όριά μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ελέγχου και σεβασμού στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Να θυμάσαι να είσαι διεκδικητικός όποτε χρειάζεται, να αφιερώνεις χρόνο στο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να είσαι προετοιμασμένος ότι θα συναντήσεις αντίσταση. 

Δες τι είσαι είσαι διατεθειμένος να δεχτείς και τι όχι και επικοινώνησέ το στους ανθρώπους με τους οποίους έχεις τακτική αλληλεπίδραση.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

Θοδωρής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *