Πώς Μπορείς Να βρεις Τον Σκοπό Της Ζωής Σου; [Βίντεο]

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τον σκοπό της ζωής σου, να βρεις την απάντηση στην ερώτηση “γιατί βρίσκομαι εδώ;”, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.

Ψάχνεις κι εσύ να βρεις τον σκοπό της ζωής σου;

Έχεις κάνει ποτέ την ερώτηση στον εαυτό σου:

  • Ποιος είναι ο σκοπός μου;
  • Γιατί βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο;
  • Τι μπορώ να προσφέρω για το οποίο οι άνθρωποι θα με θυμούνται ακόμα και όταν φύγω από αυτή τη ζωή;

H αλήθεια είναι πως αυτή η ερώτηση είναι καθοριστική για κάθε άνθρωπο. Γιατί η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι που δίνει νόημα σε οτιδήποτε κάνουμε καθημερινά. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας όντα τελεολογικά, δηλαδή οποιαδήποτε ενέργειά μας θέλουμε να οδηγεί σε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη. 

Όταν ξυπνάμε το πρωί υπάρχει μία δύναμη που μας κινητοποιεί να δράσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αυτή η δύναμη, ωστόσο, δεν προέρχεται μόνο από την ανάγκη για επιβίωση. 

Οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα, έχουν την ανάγκη να δώσουν και έναν πνευματικό σκοπό στη ζωή τους. Να νιώσουν ότι η ζωή έχει ένα νόημα το οποίο ξεπερνάει την ικανοποίηση των απλών αναγκών. 

Μόλις οι άνθρωποι κατάφεραν να εξασφαλίσουν εύκολη στέγη, τροφή, ένδυση, ύδρευση και ιατρική περίθαλψη, δεν σταμάτησαν εκεί.

Προχώρησαν στη φιλοσοφία, στις τέχνες, στη συγγραφή, στην καταγραφή της ιστορίας, στην κοινωνική αλληλεγγύη. Και όλα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι απέκτησαν ένα νέο σκοπό.

Και αφού κατέκτησαν τον κόσμο της γης, αποφάσισαν να εξερευνήσουν και το διάστημα.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναρωτιέσαι ποιος είναι ο βαθύτερος σκοπός της ζωής σου. 

Απλές συμβουλές για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Η διαπίστωση έρχεται διαφορετικά στον καθένα

Πρώτον, αποδέξου ότι ο σκοπός σου ίσως δε σου αποκαλυφθεί με τον τρόπο που το περιμένεις. Ο σκοπός της ζωής σου ίσως δεν είναι μια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος που θα έρθει ξαφνικά στο μυαλό σου και θα δώσει λάμψη στα πάντα. 

Τα social media, αλλά και οι ταινίες κάνουν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι για να είναι σημαντικοί πρέπει πρώτα να έχουν καθορίσει τον μέγιστο σκοπό της ζωής τους. Και αυτό προκαλεί ενοχές στους ανθρώπους που ζουν χωρίς ακόμη να έχουν ανακαλύψει αυτό το «μέγιστο νόημα» για τη ζωή. 

Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Πολύ σπάνια συναντάς κάποιον άνθρωπο ο οποίος μέσα σε μία μαγική στιγμή ανακάλυψε ποιο είναι το καθήκον του και ο σκοπός της ζωής του. 

Αποδέξου, λοιπόν, ότι κάθε άνθρωπος βρίσκει τον σκοπό του με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Αυτή η αποδοχή θα σε απελευθερώσει από το όποιο άγχος μπορεί να έχεις να βρεις άμεσα ποιο είναι το νόημα της δικής σου ζωής. Και αυτή η απελευθέρωση θα σου επιτρέψει να ζήσεις πολύ περισσότερο την κάθε στιγμή της ζωής. Και η κάθε στιγμή της ζωής ίσως σου δείξει από μόνη της σε τι είσαι καλός, σε τι μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους γύρω σου και την ανθρωπότητα και άρα το ποιος είναι ο σκοπός σου. 

Τι σε ελκύει να κάνεις;

Δεύτερο βήμα είναι να παρακολουθήσεις ποιες είναι οι αυθόρμητες τάσεις του εαυτού σου. 

Παρατήρησε τον εαυτό σου και δες τι σου αρέσει ήδη να κάνεις μέσα στην καθημερινότητά σου; 

Υπάρχει μία φράση που λέει: «αυτό που κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο με ευχαρίστηση είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνεις και ως επάγγελμα».

Δεν ξέρω αν ισχύει απόλυτα αυτό, αλλά θα σου πω το εξής: οτιδήποτε κάνεις με ευχαρίστηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν σκοπό ζωής.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Ας πούμε ότι στον ελεύθερό σου χρόνο παρακολουθείς βίντεο αυτοβελτίωσης και σου αρέσει να τα μοιράζεσαι.

Θα μπορούσες να δημιουργήσεις μία σελίδα στο Instagram, στην οποία θα ενημέρωνες τους ακολούθους σου για καινούργια βίντεο αυτοβελτίωσης που θα δημοσιεύουν δημιουργοί από όλον τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη σελίδα σου στο Instagram, θα βοηθούσες ανθρώπους να νιώσουν πιο χαρούμενοι και θα είχες αντίκτυπο στη ζωή τους. Αν αυτό δεν είναι σκοπός ζωής, τότε τι είναι; Φαντάσου αυτή η σελίδα να είχε 100.000 ακολούθους , στων οποίων τη ζωή θα είχες θετικό αντίκτυπο. Αυτό σημαίνει ότι θα έκανες πιο χαρούμενο τον αριθμό κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης. 

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Evan Carmicheal.

Αν απλά παρατηρήσεις την καθημερινότητά σου και βρεις έστω και ένα στοιχείο που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, να ξέρεις ότι θα μπορούσες να το μετατρέψεις σε σκοπό ζωής. 

Δοκίμασε νέα πράγματα

Η παραπάνω διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη για σένα αν δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, αν ξεκινήσεις καινούργιες δραστηριότητες. 

Μπορεί σε αυτή τη φάση της ζωής σου να νιώθεις ότι τίποτα στην καθημερινότητά σου δε σε ευχαριστεί. Το να ξεκινήσεις, λοιπόν, να ασχολείσαι με καινούρια πράγματα μπορεί να είναι η λύση που ψάχνεις. 

Αν ξεκινήσεις μία καινούρια δουλειά ή ένα καινούριο χόμπυ, θα παρατηρήσεις τι σου αρέσει και τι δε σου αρέσει σε αυτό. Κρατώντας τα θετικά στοιχεία από καινούριες ενασχολήσεις θα μπορέσεις σιγά σιγά να συμπληρώσεις το παζλ του σκοπού της ζωής σου. 

Ο σκοπός της ζωής σου

Και να θυμάσαι: σκοπός της ζωής δεν είναι απαραίτητα ένα πράγμα. Δεν είναι ότι θα έχεις απαραίτητα ΕΝΑ “γιατί”

Όλα στη ζωή είναι μία αλυσίδα. Από το πώς θα αναθρέψεις στα παιδιά σου μέχρι το πώς θα βοηθήσεις στην βελτίωση της πόλης ή της χώρας σου. Για αυτό σου είπα πριν ότι ο σκοπός της ζωής είναι ένα παζλ αποτελούμενο από πολλά διαφορετικά κομμάτια, που το καθένα παίζει τον ρόλο του.

Το να ανακαλύψεις τον σκοπό της ζωής σου, τελικά καταλήγει στο να βρεις αυτά τα ένα ή δύο πράγματα που είναι αυτό που λέμε “μεγαλύτερα από εσένα” και μεγαλύτερα από αυτούς που βρίσκονται γύρω σου. Αξίες που θα καθορίσουν τις προτεραιότητές σου και θα καθοδηγήσουν τις δράσεις σου.

Δεν έχει να κάνει με το να πετύχεις κάτι τεράστιο, αλλά περισσότερο με το να βρεις έναν τρόπο να αξιοποιήσεις καλά τον περιορισμένο χρόνο που έχεις εδώ.

Και για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ, να μπεις στη δράση και να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς πέρα από τον εαυτό σου, να σκεφτείς πάνω από τον εαυτό σου και παραδόξως, να σκεφτείς τον κόσμο, χωρίς εσένα.

Έχεις βρει τον δικό σου σκοπό της ζωής σου; Μοιράσου τις σκέψεις σου στα σχόλια.

Ακολούθησε τις οδηγίες από το σημερινό μάθημα, βρες τον σκοπό της ζωής σου!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Αν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις, παρακολούθησε το Masterclass που έχω ετοιμάσει

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *