Πώς να Δώσεις Τέλος ΑΜΕΣΑ στην Αναβλητικότητα [Βίντεο]

Στο σημερινό μάθημα θα σου δώσω πρακτικές ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου, ώστε να δώσεις τέλος στην αναβλητικότητα.

https://youtu.be/oYxK-jULvkg

Αν χρειάζεσαι κάποιο επιπλέον κίνητρο ή ενθάρρυνση, τότε το σημερινό μάθημα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα με τα αγαπημένα σου!

Ζεις με χρόνια αναβλητικότητα ή ψάχνεις τρόπους για να διαχειριστείς αποτελεσματικά τον χρόνο σου; Οι στρατηγικές που θα μοιραστώ μαζί σου σε αυτό το μάθημα είναι χρήσιμες όχι μόνο για όσους θέλουν να ξεπεράσουν την αναβλητικότητα αλλά και για όσους αναζητούν να απαλλαγούν από το άγχος.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τα οποία πολλοί από εμάς παλεύουν – την αναβλητικότητα. Θα δούμε τους λόγους που αναβάλλουμε πράγματα, πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας και κυρίως πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Έτσι, αν είσαι κάποιος που αισθάνεται ότι πάντα αναβάλλει τα πράγματα μέχρι την τελευταία στιγμή, τότε δες με προσοχή αυτό το μάθημα.

Γιατί αναβάλλεις πράγματα;

Πριν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα, χρειάζεται να καταλάβουμε γιατί την έχουμε εξ αρχής. Η αναβλητικότητα είναι συχνά αποτέλεσμα φόβου ή άγχους. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ποιοι είναι αυτοί οι φόβοι, ώστε να μπορέσεις να τους αντιμετωπίσεις.

Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος της επίκρισης ή ακόμη και ο φόβος του αγνώστου. 

Για παράδειγμα, αν φοβάσαι την αποτυχία, μπορεί να αναβάλλεις μία εργασία επειδή ανησυχείς ότι δεν θα την κάνεις καλά.

Αναγνωρίζοντας αυτόν τον φόβο, μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις στο να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αποκτήσεις μια νοοτροπία ανάπτυξης. 

Ομοίως, αν φοβάσαι την επιτυχία, μπορεί να αυτοσαμποτάρεσαι αναβάλλοντας τις εργασίες που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. 

Μόλις κατανοήσουμε τους λόγους που μας ωθούν στην αναβλητικότητα, μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη βασική αιτία του προβλήματος.

Θέσε εφικτούς στόχους

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αναβάλλουμε είναι επειδή νιώθουμε πελαγωμένοι από την εργασία ή τον στόχο που έχουμε μπροστά μας. 

Αντί να προσπαθείς να τα αντιμετωπίσεις όλα μαζί, σπάσ’ τα σε μικρούς, εφικτούς στόχους. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις ότι έχεις περισσότερο τον έλεγχο. Ακόμη, θα κάνει την εργασία ή τον στόχο να φαίνεται λιγότερο τρομακτικό.

Για παράδειγμα, αν έχεις να γράψεις ένα άρθρο ή ένα βιβλίο, θα μπορούσες να το σπάσεις σε μικρότερες εργασίες, όπως η έρευνα, η δομή και η συγγραφή επιμέρους τμημάτων.

Καθώς ολοκληρώνεις κάθε στόχο, θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρο για να συνεχίσεις.

Κάνε ένα πλάνο

Αφού θέσεις τους στόχους σου, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα πλάνο δράσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια απλή λίστα εργασιών ή κάτι πιο πολύπλοκο όπως ένα λεπτομερές πλάνο δράσης με χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Το σημαντικό είναι να έχεις έναν συγκεκριμένο χάρτη για το τι πρέπει να κάνεις και πότε ή μέχρι πότε πρέπει να το κάνεις.

Αν θέλεις να σε βοηθήσω να βάλεις ένα πλάνο δράσης για τη δική σου επιχείρηση, τότε θα σου πρότεινα να δεις το Masterclass για το Πλάνο 90 Ημερών.

Το να έχεις ένα πλάνο καθημερινής δράσης, δεν έχει να κάνει μόνο με το να γνωρίζεις ποιες δραστηριότητες θα κάνεις, αλλά και να μπορεί να υπολογίζεις αν αυτές οι δραστηριότητες δουλεύουν όπως θα ήθελες.

Αυτό το καλύπτω στο τρίτο μέρος του Masterclass, όπου μιλάω για τη σημασία καταγραφής και παρακολούθησης των δράσεών σου.

Για να παρακολουθήσεις το Masterclass μπες εδώ και βάλε τα στοιχεία σου στη φόρμα.

Εξάλειψε τους περισπασμούς:

Οι περισπασμοί στη ζωή μας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο αναβάλλουμε πράγματα.

Λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να δούμε κάτι στα social media ή να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο στο YouTube πριν ξεκινήσουμε. Πριν το καταλάβουμε, έχουμε σπαταλήσει μια ώρα ή και περισσότερο. Εξάλειψε τους περισπασμούς όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν εργάζεσαι σε ένα project, κλείσε το τηλέφωνό σου. Κλείσε τις ειδοποιήσεις και δημιούργησε έναν χώρο εργασίας χωρίς περισπασμούς.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που έκανα όσον αφορά τη συγκέντρωση και την αποτελεσματικότητά μου ήταν να κλείσω όλες τις ειδοποιήσεις από social media και υπηρεσίες μηνυμάτων.

Έτσι, θα τα τσεκάρω ΜΟΝΟ όταν το αποφασίσω και όχι κάθε φορά που έρχεται ένα νέο μήνυμα.

Αν μιλάμε μέσω μηνυμάτων κατά καιρούς, θα το έχεις συνειδητοποιήσει αυτό 🙂

Εφάρμοσε την τεχνική Pomodoro

Η τεχνική Pomodoro, την οποία είχα εξηγήσει σε παλιότερο άρθρο, είναι μια μέθοδος διαχείρισης του χρόνου που περιλαμβάνει το σπάσιμο της εργασίας σε διαστήματα. 

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δουλειά 25 λεπτών και διάλειμμα 5 λεπτών. Μία άλλη επιλογή είναι το 60/10. Δουλεύεις 60 λεπτά συνεχόμενα και κάνεις 10 λεπτά διάλειμμα.

Αυτή η τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και παραγωγικός, χωρίς να αισθάνεστε πελαγωμένος.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσεις ορμή και να έχεις προόδο σε μία εργασία, χωρίς να “καείς” χωρίς να πάθεις burnout.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Τέλος, είναι σημαντικό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τη σκληρή σου δουλειά. Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου ή ολοκληρώνεις μια εργασία, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γιορτάσεις την επιτυχία σου.

Δεν χρειάζεται να είναι ένα πάρτι ή ένα ταξίδι επειδή τελικά βγήκες για προπόνηση.

Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. Μπορείς να ακούσεις ένα αγαπημένο σου τραγούδι ή να πας μια βόλτα. Μέσω μικρών επιβραβεύσεων, θα δώσεις ένα επιπλέον κίνητρο στον εαυτό σου να συνεχίσεις να εργάζεσαι για την επίτευξη των στόχων σου.

Συμπέρασμα

Να θυμάσαι ότι η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια. Και, όπως όλες οι συνήθειες, μπορεί να σπάσει. Αν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου και αν επιμείνεις, μπορείς να την ξεπεράσεις. 

Ποιο είναι ένα πράγμα που θα βελτιωνόταν στη ζωή σου αν δεν είχες αναβλητικότητα;  Άφησε ένα σχόλιο.

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θοδωρής Αραμπατζής

ΥΓ: Δες την εκπαίδευσή μου για την αναβλητικότητα: https://greekcoach.gr/product/procrastination

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *