Είναι ώρα να σταματήσεις να γκρινιάζεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις… Είναι ώρα να δεις πώς να βρεις λύσεις!
Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση – αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση που φαινόταν ανυπέρβλητη. Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να παραπονιόμαστε, να γκρινιάζουμε και να λυπόμαστε τον εαυτό μας.
Το θέμα όμως είναι ότι η γκρίνια και τα παράπονα δε λύνουν τίποτα. Το μόνο που κάνουν είναι να ρουφούν την ενέργειά μας και να παρατείνουν τον πόνο ή την όποια δυσκολία αντιμετωπίζουμε.
Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι και πώς να σηκώσεις τα μανίκια και να αρχίσεις να βρίσκεις λύσεις. Μεταξύ άλλων, θα σου δώσω και τη μέθοδο των “5 Γιατί”.
Το σημερινό θέμα είναι κάπως “σκληρό” αλλά σημαντικό.
Σταμάτα να γκρινιάζεις και βρες τη λύση!
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις τη γκρίνια και να αρχίσεις να μπαίνεις στη δράση. Αυτό σημαίνει να σηκώσεις τα μανίκια και να βρεις μια λύση στην πρόκληση που αντιμετωπίζεις. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ της γκρίνιας και της επίλυσης προβλημάτων. Η γκρίνια ή τα παράπονα είναι η έκφραση απογοήτευσης ή δυσαρέσκειας χωρίς όμως να κάνεις κάτι για να λύσεις την κατάσταση ή το πρόβλημα. Η επίλυση προβλημάτων, από την άλλη, έχει να κάνει με το να εντοπίσεις τη βασική αιτία του προβλήματος και να σκεφτείς πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Πώς αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση;
Το πρώτο βήμα για να βρεις λύσεις
Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσεις τη βασική αιτία της πρόκλησης. Από πού πηγάζει αυτή η κατάσταση; Μόλις βρούμε τι είναι αυτό, μπορούμε τότε να αρχίσουμε να αναζητούμε πιθανές λύσεις.
Μην διστάσεις να σκεφτείς αντισυμβατικά ή ακόμα και να ζητήσεις βοήθεια από άλλους. Όσο περισσότερες οπτικές γωνίες και ιδέες έχουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να βρούμε μια λύση.
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσεις να λύνεις ένα πρόβλημα ή μία δύσκολη κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο των «5 Γιατί».
Η μέθοδος των “5 Γιατί”
Αν και η ερώτηση “γιατί” δεν είναι από τις αγαπημένες μου επειδή βάζει τον άλλον σε αμυντική θέση – σαν να πρέπει να εξηγήσει (υπερασπιστεί) αυτό που έκανε ή είπε, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις οι ερωτήσεις “γιατί” μπορούν να μας βάλουν στην ουσία κάποιας κατάστασης.
Οπότε η μέθοδος των “5 γιατί” περιλαμβάνει ουσιαστικά το να κάνεις την ερώτηση “γιατί” ώστε να φτάσεις στη βασική αιτία του προβλήματος.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι συνέβη κάτι και αντέδρασες με θυμό.
Μπορείς να ρωτήσεις λοιπόν, “Γιατί αντέδρασα με θυμό;”
Και η απάντηση να είναι ότι “γιατί ένιωσα ότι με πρόσβαλε”
“Γιατί ένιωσα ότι με πρόσβαλε;”
“Και γιατί το να μην με εμπιστεύεται κάποιος είναι προσβλητικό”
“Γιατί είναι προσβλητικό αυτό;”
“Γιατί είμαι άξιος εμπιστοσύνης.”
“Και γιατί το άτομο αυτό ένιωσε ότι δεν είμαι άξιος εμπιστοσύνης;”
Και μπορεί να φτάσεις στο συμπέρασμα ότι ενώ είσαι άξιος εμπιστοσύνης υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνεις ή που δεν κάνεις, που δεν ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο άλλο άτομο ή ότι το άλλο άτομο μπορεί να έχει γενικά θέματα εμπιστοσύνης – όχι μόνο μαζί σου, αλλά και με άλλους.
Άρα μέσα από τις 5 ερωτήσεις “Γιατί”, έφτασες στην ουσία του προβλήματος αντί να σκέφτεσαι ότι ο άλλος είναι μαλάκας και γι’ αυτό θύμωσα.
Οπότε μετά μπορείς να αποφασίσεις να κάνεις κάτι για αυτό.
Είτε να δείχνεις πιο έμπρακτα ότι είσαι άξιος εμπιστοσύνης και να μην περιμένεις απλώς οι άλλοι να το υποθέτουν ή να αποδεχτείς ότι έχεις να κάνεις με ένα καχύποπτο άτομο το οποίο φέρεται έτσι γενικά, οπότε δεν έχεις λόγο να θυμώνεις όταν δείχνει ότι δεν σε εμπιστεύεται.
Μία συμβουλή ακόμα για να βρεις λύσεις
Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις. Είναι εύκολο να παγιδευτούμε σε πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά αυτό οδηγεί μόνο σε απογοήτευση και απόγνωση.
Αντί για αυτό, εστίασε σε αυτά που ΜΠΟΡΕΙΣ να ελέγξεις και κάνε κάτι για αυτά τα πράγματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα αναζητήσεις υποστήριξη ή καθοδήγηση, μπορεί να σημαίνει ότι θα μάθεις κάποιες νέες δεξιότητες ή το να βάλεις κάποιους μικρούς στόχους προς την επίλυση αυτής της κατάστασης.
Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να μπεις στη δράση. Αυτό σημαίνει να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας και να εργαστούμε για μια λύση. Η πρόοδος δεν γίνεται πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, αλλά η ανταμοιβή θα αξίζει τον κόπο.
Τέλος, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια από άλλους. Είτε πρόκειται για κάποιον φίλο, για κάποιον συγγενή ή κάποιον επαγγελματία, η απόκτηση μιας νέας οπτικής γωνίας ή κάποιας καθοδήγησης μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη για την εύρεση λύσης σε μία πρόκληση.
Να θυμάσαι ότι το κλειδί για να σταματήσεις τη γκρίνια και να βρεις τη λύση, είναι να μπεις στη δράση. Ξέρω ότι μπορεί να μην είναι εύκολο.
Αν όμως έχεις αποφασιστικότητα και είσαι προδραστικός (όπως λέει και ο Stephen Covey) τότε μπορείς να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο και να δημιουργήσεις τη ζωή που επιθυμείς.
Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες, σταμάτα να γκρινιάζεις και ξεκίνα να ψάχνεις πώς να βρεις λύσεις.
Θα τα πούμε στην κορυφή,
Θεόδωρος Αραμπατζής
ΥΓ: Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο να ξεπεράσεις κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή στο χτίσιμο της επιχείρησής σου, ζήτα μου μία δωρεάν συνεδρία coaching. Ή κλείσε απευθείας μία συνεδρία στρατηγικής μαζί μου.