Βιβλίο: “Η Ευγενής Τέχνη του να τα Γράφεις Όλα Στα…” [Βίντεο]

Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για τα βασικά σημεία που κράτησα από το βιβλίο “Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…” του Mark Manson.

“Η Ευγενής Τέχνη του να τα Γράφεις Όλα Στα…” – Βασικά Μαθήματα

Το να μπορείς να τα γράφεις … δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι μία τέχνη.

Μάλιστα να το να ξέρεις ποια να γράφεις και ποια όχι, είναι μία ευγενής τέχνη.

Ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά λυτρωτικό και βοηθητικό στη ζωή σου.

Πριν πολλά χρόνια είχε γίνει μία έρευνα όπου είδαν τους πιο πετυχημένους ανθρώπους παγκοσμίως. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν 3 κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους:

  • Αγαπούσαν πολύ αυτό που έκαναν
  • Ήταν απαλλαγμένοι από το αποτέλεσμα
  • Ήταν απαλλαγμένοι από τη θετική και την αρνητική γνώμη των άλλων

Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι είχαν ανεπτυγμένη την ικανότητα να ξέρουν ποια πράγματα να γράφουν στα….

Και αυτό με οδηγεί στο πρώτο μάθημα.

Μάθημα 1: Choose your fucks wisely – Επίλεξε προσεκτικά για ποια πράγματα θα σε νοιάζει

Το μήνυμα του Manson είναι αρκετά απλό: σταμάτα να δίνεις σημασία – να σε νοιάζει τόσο πολύ για τα πάντα! Άρχισε να σε νοιάζει για τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. Ενθαρρύνει τους αναγνώστες να είναι επιλεκτικοί σε ό,τι τους ενδιαφέρει και να μην σπαταλούν την ενέργειά τους σε πράγματα που δεν τους προσφέρουν χαρά ή ικανοποίηση. Βασικά, να σταματήσουν να στεναχωριούνται για μικροπράγματα και να επικεντρωθούν στη μεγάλη εικόνα.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ο εργοδότης σου σας δίνει ένα feedback για ένα project στο οποίο εργάζεσαι. Μπορείς να επιλέξεις να σε νοιάξει η γνώμη του, να της δώσεις σημασία και να τη χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις τη δουλειά σου. Ή, μπορείς να επιλέξεις να μη δώσεις σημασία, επειδή ίσως διαφωνείς με τον εργοδότη σου ή πιστεύεις ότι τα σχόλιά του δεν είναι σωστά.

Από την άλλη, ας πούμε ότι σκρολάρεις στα social media και βλέπεις κάποιον με τον οποίο πήγατε μαζί στο σχολείο να ανεβάζει φωτογραφίες της τέλειας ζωής του, με την τέλεια σύζυγο και τα τέλεια παιδιά. 

Και αυτό μπορεί να κάνει να νιώσεις μία μικρή ζήλια ή ανεπάρκεια. Μπορεί να αρχίσεις να ασχολείσαι με τη ζωή του και το πώς συγκρίνεται με τη δική σου. Αλλά στην πραγματικότητα, η ζωή του δεν έχει καμία σχέση με τη δική σου! Απλά σπαταλάς την ενέργειά σας σε κάτι που δεν έχει σημασία.

Έτσι, το μάθημα εδώ είναι να είσαι προσεκτικός με το τι σε απασχολεί και να βεβαιωθείς ότι είναι κάτι που αξίζει το χρόνο και την ενέργειά σου. Όλοι μας έχουμε έναν ορισμένο αριθμό από “fucks” που μπορούμε να δίνουμε. Έχουμε ένα ορισμένο αριθμό πραγμάτων που μπορούμε να μας νοιάζουν! Οπότε μην σπαταλάς τα πράγματα για τα οποία σε νοιάζουν σε πράγματα που δεν σου δίνουν χαρά ή ικανοποίηση. 

Μάθημα 2: Αγκάλιασε την αποτυχία

Αυτό με άγγιξε πραγματικά.

Ο Mark Manson υποστηρίζει ότι η αποτυχία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ανάπτυξης και ότι πρέπει να την αγκαλιάζουμε, όχι να τη φοβόμαστε. Προκαλεί τους αναγνώστες να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο σκέψης τους γύρω από την αποτυχία. Να τη δουν ως απαραίτητο βήμα στο δρόμο προς την επιτυχία. 

Και για να είμαστε ειλικρινείς, ποιος δεν έχει αποτύχει σε κάτι στη ζωή του; Οπότε, γιατί να μην την αγκαλιάσουμε και να μάθουμε από αυτήν; Δες την αποτυχία ως μία νίκη. Σημαίνει ότι ΕΚΑΝΕΣ κάτι. Καταπολέμησες την αδράνεια. Είχες την ευκαιρία να μάθεις κάτι – να μάθεις τι δεν δούλεψε.

Όπως είπε ο Edison όταν τον ρώτησαν πώς ένιωθε που απέτυχε 10.000 φορές μέχρι να ανακαλύψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα: “Δεν απέτυχα 10.000 φορές, αλλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δουλεύει”. Οπότε επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με την αποτυχία.

Μάθημα 3: Ανάλαβε την ευθύνη για τη ζωή σου

Αυτό το μάθημα έχει να κάνει με το να αναλάβεις την ευθύνη για τα πράγματα για τα οποία είσαι υπεύθυνος. Ο Μάνσον προτρέπει τους αναγνώστες να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα και να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους. Υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα μας συμβαίνουν, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτά. 

Όπως έλεγε και ο Jim Rohn: “Δεν έχει να κάνει με τον αέρα που φυσάει, αλλά με το πώς θα βάλεις στα πανιά σου.”

Έτσι, αν θέλεις να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη, πιο ολοκληρωμένη ζωή, ανάλαβε την ευθύνη για τις πράξεις σου και κάνε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις.

Μάθημα 4: Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος όλη την ώρα

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο αντιφατικό, αλλά δώσε μου μια στιγμή να σου εξηγήσω. Ο Manson υποστηρίζει ότι η κοινωνία μας σήμερα έχει εμμονή με την ευτυχία. Και ότι αυτή η εμμονή μας κάνει στην πραγματικότητα δυστυχισμένους. 

Επίσης, ενθαρρύνει τους αναγνώστες να αγκαλιάσουν όλο το φάσμα των συναισθημάτων, ακόμη και τα αρνητικά, και να τα δουν ως απαραίτητο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Σταμάτα λοιπόν να προσπαθείς να είσαι συνέχεια ευτυχισμένος και άρχισε να αγκαλιάζεις τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα από το βιβλίο “Η Ευγενής Τέχνη του να τα Γράφεις Όλα Στα…” είναι το εξής:

Λέει ο Manson στο βιβλίο:

“Η επιθυμία για περισσότερες θετικές εμπειρίες είναι από μόνη της μια αρνητική εμπειρία. Και, παραδόξως, η αποδοχή της αρνητικής εμπειρίας κάποιου είναι η ίδια μια θετική εμπειρία. Είναι αυτό που ο φιλόσοφος Alan Watts συνήθιζε να αναφέρει ως “ο αντίστροφος νόμος”. Η ιδέα ότι όσο περισσότερο επιδιώκεις να αισθάνεσαι συνεχώς καλύτερα, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος γίνεσαι, καθώς η επιδίωξη κάποιου πράγματος το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει το γεγονός ότι σου λείπει εξαρχής”.

“Η Ευγενής Τέχνη του να τα Γράφεις Όλα Στα…”

Αυτό ήταν, η κριτική μου και τα κύρια μαθήματα “Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…” του Mark Manson. Πρόκειται για ένα αστείο, προκλητικό και γεμάτο ενδιαφέρουσες ιδέες βιβλίο. Προκαλεί τους αναγνώστες να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους και να αγκαλιάσουν μια πιο αυθεντική, γεμάτη ζωή. 

Είτε βιώνεις άγχος, κατάθλιψη ή απλώς μία γενική τρέλα της ζωής, το μήνυμα του Manson σίγουρα θα σε αγγίξει.


Γράψε μου στα σχόλια, εσύ το έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο; Αν ναι, ποιο είναι ένα πράγμα που κράτησες;

Θοδωρής Αραμπατζής

ΥΓ: ΑΚΟΥ ΤΟ “Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…” ΤΩΡΑ, ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% | Μπες στο https://auvril.com/product/the-subtle-art-of-not-giving-a-fuck/, χρησιμοποίησε τον κωδικό “greekcoach”

Στην Auvril Audiobooks μπορείς να βρεις ακόμα:
– 200+ Audiobooks και QuickLearns
– Απεριόριστες ώρες ακρόασης
– Ακούς παντού, ακόμα και εκτός σύνδεσης
– Νέες προσθήκες κάθε μήνα: Η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται με 5+ νέους τίτλους μηνιαίως
– Διαθέσιμο Auvril App για iOS και Android

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *