[Βίντεο] Ο βάτραχος και ο σκορπιός – Ένα ιδιαίτερο μάθημα ΗΓΕΣΙΑΣ

Σκορπιός και βάτραχος: Μία από τις σημαντικότερες ιστορίες που θα πρέπει κάθε ηγέτης να έχει στο μυαλό του, για να κατανοεί συμπεριφορές και τρόπους σκέψης.

Στο σημερινό μάθημα θα σου διηγηθώ μία παραβολή που άκουσα από τον Jim Rohn και νομίζω ότι είναι ένας μύθος του Αισώπου.

Αν θέλεις να γίνεις ηγέτης και να βοηθήσεις άλλους να γίνουν ηγέτες, τότε άκουσε με προσοχή αυτή την ιστορία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και να μην εκπλήσσεσαι.

Βάτραχος και σκορπιός: η ιστορία

Σύμφωνα με την ιστορία, ένας βάτραχος και ένας σκορπιός εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στην όχθη ενός ποταμού. Καθώς ο βάτραχος ετοιμαζόταν να πηδήξει στο ποτάμι και να κολυμπήσει στην άλλη όχθη, τον πλησιάζει ο σκορπιός και του λέει “βάτραχε, βλέπω ότι πρόκειται να πηδήξεις στο ποτάμι και να κολυμπήσεις στην άλλη όχθη.”

“Σωστά”, του λέει ο βάτραχος.

Οπότε ο σκορπιός, ζητάει μία χάρη από τον βάτραχο… “Ξέρεις, θα ήθελα κι εγώ να περάσω στην άλλη όχθη, αλλά δυστυχώς είμαι σκορπιός και δεν μπορώ να κολυμπήσω. Θα είχες την καλοσύνη να με αφήσεις να ανέβω στην πλάτη σου και να περάσουμε μαζί απέναντι; Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν με περνούσες στην άλλη όχθη.”

Ο βάτραχος κοίταξε τον σκορπιό και του είπε “Όχι βέβαια. Είσαι σκορπιός και οι σκορπιοί τσιμπάνε και σκοτώνουν τους βατράχους. Άμα σε πάρω στην πλάτη μου, θα με τσιμπήσεις και θα πεθάνω. Δεν υπάρχει περίπτωση!”

Και του λέει ο σκορπιός “Περίμενε μισό λεπτό. Δεν σκέφτεσαι σωστά. Αν σε τσιμπήσω καθώς περνάμε το ποτάμι, σίγουρα θα πεθάνεις εσύ, αλλά θα πεθάνω κι εγώ, μιας και δεν ξέρω να κολυμπάω. Θα πνιγώ. Θα ήταν χαζομάρα. Δεν έχω σκοπό να κάνω κάτι τέτοιο. Εγώ απλά θέλω να περάσω στην άλλη πλευρά του ποταμού.”

Το σκέφτεται για λίγο ο βάτραχος, και λέει “Λογικό μου ακούγεται. Ανέβα”

Οπότε ανεβαίνει ο σκορπιός στην πλάτη του βατράχου και αρχίζει να κολυμπάει στο ποτάμι. 

Και όπως ήταν φυσιολογικό, κάποια στιγμή ο σκορπιός τσιμπάει τον βάτραχο. Καθώς πρόκειται να πνιγούν και οι δύο, ο βάτραχος δεν μπορεί να πιστέψει τι συνέβη, οπότε λέει λοιπόν στον σκορπιό. “Γιατί το έκανες αυτό; Θα πεθάνω εγώ, αλλά θα πεθάνεις κι εσύ. Γιατί το έκανες αυτό;!”

Και ο σκορπιός του απαντάει, “Μα γιατί είμαι σκορπιός

Τι μας διδάσκει;

Μέρος της ηγεσίας, είναι να μην εκπλήσσεσαι όταν συμβαίνει το αναπόφευκτο. Γιατί, αν δείξεις ότι έχεις εκπλαγεί πολύ, θα σε πούμε “αφελή”. Ο βάτραχος, ήταν αφελής.

Υπάρχουν κάποια πράγματα, για τα οποία δεν θα πρέπει να δείξεις ότι έχεις εκπλαγεί…τουλάχιστον όχι δημόσια.

Το κλειδί στην ηγεσία είναι να το καταλάβεις! Το κλειδί στην ηγεσία είναι να είσαι σε εγρήγορση και αρκετά έξυπνος για να το εντοπίσεις και να το δεις.

Υπάρχουν βοσκοί και υπάρχουν πρόβατα και υπάρχουν και λύκοι. Και οι σοφοί ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι κάποιοι λύκοι είναι τόσο έξυπνοι, που έχουν μάθει να ντύνονται σαν πρόβατα.

Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, άνθρωποι έχουν έρθει και έχουν φύγει από δίπλα μου.

 • Είχα ανθρώπους που μπήκαν στην ομάδα μου με μεγάλες προοπτικές, ΕΙΠΑΝ ότι θα κάνουν πράγματα, ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ να κάνουν πράγματα και τελικά μετά από λίγο καιρό έφευγαν.
 • Είχα ανθρώπους που μπήκαν στην ομάδα μου, έχτισαν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα, και κάποια στιγμή έφευγαν.
 • Είχα ανθρώπους που μπήκαν στην ομάδα μου, έχτισαν μεγάλες ομάδες… και κάποια στιγμή έφευγαν.

Και κάθε φορά, η αντίδρασή μου ήταν “χμμμ… ενδιαφέρον!” Ποτέ δεν είχα εκπλαγεί.

Κάποιοι άνθρωποι είναι κοντά μου, έχουν χτίσει μεγάλες επιχειρήσεις στην ομάδα μου και θα ήταν ανόητο – θα ήταν αφελές από εμένα να θεωρώ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι τα πράγματα θα είναι για πάντα έτσι.

Ως ηγέτης, θα πρέπει να μάθεις και να κατανοήσεις τη φύση των ανθρώπων που έχεις γύρω σου.

Δε λέω ότι οι άνθρωποι που έφυγαν ήταν λύκοι ή σκορπιοί. Τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήταν, αν και υπήρξαν ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ως ηγέτης όμως, ήμουν προετοιμασμένος για αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, όλο αυτό θα ήταν ικανό να με κάνει να τα παρατήσω.

Αυτό σχετίζεται και με κάτι άλλο, που έχω ξαναπεί.

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να απογοητευτείς, είναι να έχεις προσδοκίες από τους άλλους.

Δεν έχω προσδοκίες από τους άλλους. Τους αφήνω να συμπεριφερθούν όπως θέλουν και να μου δείξουν ποιοι είναι και ποιοι θέλουν να είναι για εμένα.


Άκουσε ξανά την ιστορία του σκορπιού και του βατράχου και δες προσεκτικά την πραγματική φύση των ανθρώπων που έχεις γύρω σου.

Στείλε αυτό το άρθρο σε κάποιον που πιστεύεις ότι χρειάζεται να ακούσει αυτή την ιστορία!

Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα, άφησε ένα σχόλιο. Εσύ εκπλήσσεσαι με τους ανθρώπους;

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Κατέβασε τώρα το δωρεάν άρθρο για το πώς να βρίσκεις ηγέτες και τι να τους διδάσκεις.

4 Comments

 1. Καραγιάννη Αθηνά 22 Ιουνίου 2020 at 11:50

  Πολύ ωραίο δίδαγμα! Δυστυχώς ακόμα με εκπλήσσει η συμπεριφορά μερικών ανθρώπων αλλά όσο ζούμε μαθαίνουμε…?

  Reply
  1. Θοδωρής Αραμπατζής 22 Ιουνίου 2020 at 12:06

   Ευχαριστώ! Ναι, όλοι μας χρειαζόμαστε μία υπενθύμιση κατά καιρούς 🙂

   Reply
   1. Σταμάτης Δουμάνης 21 Ιουλίου 2020 at 10:07

    Παρα πολυ καλο αρθρο,σιγουρα μπορει να βοηθησει παρα πολλους να κατανοησουν , να μαθουν , να βελτιωσουν αντιλήψεις και συμπεριφορές του εαυτού τους αλλα και να αντιμετωπίσουν – χειριστουν συμπεριφορές αλλων !!!

    Reply
    1. Θοδωρής Αραμπατζής 30 Ιουλίου 2020 at 21:01

     Ευχαριστώ πολύ Σταμάτη. Πρώτα έρχεται η συνειδητοποίηση και μετά η αλλαγή 🙂

     Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *