4 Εξαιρετικοί Τρόποι Να Ξεκινήσεις μία Συζήτηση [Βίντεο]

Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις μια κουβέντα με κάποιον, θα μοιραστώ μαζί σου 4 εξαιρετικούς τρόπους για να ξεκινήσεις μία συζήτηση.

Σκέψου το εξής σκηνικό… είσαι κάπου έξω, σε μία εκδήλωση, σε ένα πάρτι, σε ένα μπαρ… και θέλεις να ξεκινήσεις κουβέντα με έναν άγνωστο. Πώς νιώθεις στην ιδέα; Παγώνεις; Κολλάς; ή σου είναι πολύ εύκολο;

Αν είσαι όπως ήμουν και εγώ παλιότερα, το να ξεκινήσεις κουβέντα με κάποιον άγνωστο, είναι κάτι “τρομακτικό” και κάτι που πάγωνα στην ιδέα να το κάνω.

Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησα πόσο δυνατό μπορεί να είναι ως εργαλείο και όταν έμαθα πώς να το κάνω, έγινε απείρως ευκολότερο.

Σπάσε τον πάγο

Σήμερα, μιλάμε για κάτι που χρειάζεται ο καθένας στην κοινωνική του εργαλειοθήκη – κουβέντα.

Η ψιλοκουβέντα – το λεγόμενο small talk – μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σπάσεις τον πάγο, για να χτίσεις οικειότητα και να συνδεθείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι αρκετά τρομακτικό και δύσκολο να βρεις τις σωστές λέξεις.

Οπότε πάμε αμέσως να δούμε 4 εξαιρετικούς τρόπους για να ξεκινάς μία συζήτηση.

1) Ρώτα για την ημέρα ή την εβδομάδα του

Ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ξεκινήσεις μία συζήτηση είναι να ρωτήσεις κάποιον για την ημέρα ή την εβδομάδα του. Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τις εμπειρίες τους και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για αυτούς.

Μπορείς να ξεκινήσεις ρωτώντας πώς ήταν η μέρα τους ή τι έκαναν το Σαββατοκύριακο. Εάν φαίνονται ανοιχτοί να μιλήσουν, μπορείς στη συνέχεια να κάνεις ερωτήσεις όπως, “Τι ενδιαφέρον συνέβη σήμερα στην ημέρα σου;” ή “Τι συναρπαστικό έκανες το Σαββατοκύριακο;”

2) Μίλα για κάτι στο περιβάλλον – κάτι γύρω σας

Κάποιες φορές, το να μιλήσεις για κάτι άμεσο για τον άλλον, μπορεί να είναι “επιθετικό” ή “απότομο”, οπότε ένας άλλος καλός τρόπος να ξεκινήσεις μία συζήτηση είναι να μιλήσεις για κάτι που συμβαίνει ή που υπάρχει γύρω σας. 

  • Αν βρίσκεστε σε ένα συνέδριο, μπορείς να ρωτήσεις εάν του αρέσει η εκδήλωση μέχρι τώρα ή αν έχει παρακολουθήσει παρόμοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν.
  • Αν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, μπορείς να ρωτήσεις αν έχουν ξανάρθει στο συγκεκριμένο εστιατόριο και ποιο είναι τα αγαπημένο τους πιάτο.
  • Αν είστε σε ένα πάρτι, μπορείς να ρωτήσεις ποιος τους κάλεσε ή πώς γνωρίζουν τον οικοδεσπότη.

Μία συζήτηση για το τι συμβαίνει ή για κάτι υπάρχει στο περιβάλλον μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε κοινά ενδιαφέροντα και να χτίσετε οικειότητα ώστε να προχωρήσει η συζήτηση παρακάτω.

3) Ρώτα για τη δουλειά ή τα ενδιαφέροντά του

Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τη δουλειά τους και τα ενδιαφέροντά τους. Οπότε αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Μπορείς να ρωτήσεις τι δουλειά κάνει και αν του αρέσει ή τι του αρέσει περισσότερο στη δουλειά που κάνει.

Μπορείς να ρωτήσεις επίσης “Τι σε έκανε/οδήγησε να ασχοληθείς με αυτό τον τομέα;”. Εάν δεν εργάζονται, μπορείς να τους ρωτήσεις για τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά τους και να μάθεις αν έχετε κοινά. Μπορεί να τους αρέσει η γυμναστική ή το τρέξιμο, ή το διάβασμα ή η φωτογραφία. Μπορείς πάλι να κάνεις ερωτήσεις όπως “τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό”;

4) Μιλήστε για τρέχοντα γεγονότα ή νέα

Το να μιλάτε για τρέχοντα γεγονότα ή νέα είναι ένας άλλος καλός τρόπος για ξεκινήσεις μία συζήτηση. Μπορείς να ρωτήσεις το άτομο εάν έχει ακούσει για μια πρόσφατη είδηση ή αν έχει γνώμη για ένα τρέχον γεγονός. Ωστόσο, έχε το νου σου και απόφυγε ευαίσθητα ή αμφιλεγόμενα θέματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση ή δυσφορία. Επίσης, απόφυγε συζητήσεις για πολύ δυσάρεστα νέα που οδηγούν σε αρνητικό κλίμα.

Μπορείς να ξεκινήσεις μια συζήτηση!

Ξέρω ότι το να πιάσεις ψιλοκουβέντα με κάποιον μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ειδικά αν είσαι εσωστρεφής όπως εγώ. Είναι όμως μια βασική δεξιότητα που είναι πολύ χρήσιμο να έχεις στην εργαλειοθήκη σου ως κοινωνικό ον. Με τους τρόπους που μοιράστηκα μαζί σου, θα μπορείς να ξεκινάς συζητήσεις με ευκολία και να χτίσεις σχέσεις με νέους ανθρώπους. Να θυμάσαι να είσαι παρών, να ακούς με προσοχή και να έχεις ανοιχτό μυαλό.

Και… μην κολλάς, μια χαρά είσαι, πάνε μίλα της.

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες, ξεκίνα να μιλάς στον κόσμο, χτίσε τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Μπορεί το επόμενο άτομο που θα συναντήσεις να είναι ένας πολύ καλός φίλος στο μέλλον.

Αλήθεια, εσένα πόσο εύκολο σου είναι να ξεκινάς συζήτηση με έναν άγνωστο; Μοιράσου το στα σχόλια.

Θοδωρής Αραμπατζής

ΥΓ: Οι άνθρωποι που θεωρούνται χαρισματικοί στην επικοινωνία έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δες ποια είναι τα 10 αυτά χαρακτηριστικά στο βιβλίο μου Ακαταμάχητοι στην Επικοινωνία.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *