Πλάνο 90 Ημερών vs Γενική Καθαριότητα Στο Σπίτι [Βίντεο]

Ποια σχέση που έχει το Πλάνο 90 Ημερών – το πλάνο καθημερινής δράσης στη δουλειά σου, με τη γενική καθαριότητα που κάνεις στο σπίτι;

Αν έχεις ξεκινήσει ένα πλάνο δράσης για να πετύχεις κάποιους στόχους, θα έχεις δει ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, κάποιες φορές καθυστερούν τόσο, που αυτό κάνει τους περισσότερους να αμφιβάλλουν για το αν ακολουθούν το σωστό πλάνο δράσης.

Σε αυτό το μάθημα, θα σου εξηγήσω τι να περιμένεις από ένα πλάνο δράσης και θα το συγκρίνω με τη γενική καθαριότητα που κάνει κάποιος στο σπίτι.

Η γενική καθαριότητα στο σπίτι

Μία φορά τον μήνα περίπου έρχεται στο σπίτι καθαρίστρια (η Βιολέτα) για να κάνει γενική καθαριότητα. Ξέρεις …τα πάντα, χαλιά, κουρτίνες, ντουλάπια, ράφια (ναι, ακόμα και τα ψηλά), σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα – όλο το σπίτι. 

Δεν είναι ότι καθαρίζω το σπίτι μία φορά τον μήνα. Μέσα στην εβδομάδα θα κάνω διάφορες δουλειές, αλλά κάθε τόσο φωνάζω μία γυναίκα για να κάνει τη γενική καθαριότητα.

Τη στιγμή που έγραφα τις σημειώσεις για αυτό το βίντεο, είχε περάσει περίπου μία ώρα από την ώρα που ξεκίνησε. Το σπίτι ήταν σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Αν έχεις δει ή αν έχεις κάνει ποτέ ‘γενική’ καθαριότητα φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό.

Το πλάνο που μοιάζει με τη γενική καθαριότητα

Και βλέποντας το σπίτι έτσι λοιπόν, σκέφτηκα ότι κάπως έτσι είναι και στη δουλειά μας.

Κάποιος αποφασίζει να βάλει ένα πλάνο καθημερινής δράσης. Αυτό που ονομάζω ένα Πλάνο 90 Ημερών. Τις πρώτες 10-15 ημέρες είναι που αρχίζει να βγάζει τα χαλιά έξω. Το σπίτι είναι ακόμα βρώμικο. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και πιο ανακατωμένο απ’ ό,τι πριν. 

Αν σταματήσει το πλάνο στις πρώτες 10-15 ημέρες τότε είναι σαν να αφήνει την καθαριότητα στα πρώτα 30 λεπτά. 

Δηλαδή θα έχει επενδύσει κάποιο χρόνο, κάποια χρήματα, κάποια προσπάθεια και κάποια αφοσίωση για 15 ημέρες και αν σταματήσει εκεί, τότε όλη αυτή η επένδυση θα πάει χαμένη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να βρίσκεται και σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν ξεκινήσει το πλάνο.

Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, αρχίζει και υπάρχει μία πρόοδος. 

Μπορεί να έχει τελειώσει το σκούπισμα ή μπορεί να έχει τελειώσει πλήρως την καθαριότητα της κρεβατοκάμαρας ή του μπάνιου.

Δηλαδή, μπορεί να έχεις κάνει τους πρώτους σου νέους πελάτες ή και κάποιους συνεργάτες

Ακόμα όμως το σπίτι δεν έχει τελειώσει. Κι αν το αφήσεις έτσι πάλι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να το επαναφέρεις στην αρχική κατάσταση.

Η ψευδαίσθηση των πρώτων ημερών

Πολλοί, όμως, κάνουν ένα λάθος.

Έχουν τελειώσει με την κρεβατοκάμαρα και κάθονται. Λένε “Αχ, ωραία. Τουλάχιστον έκανα το ένα δωμάτιο. Ας ξεκουραστώ λίγο τώρα.”

Το θέμα είναι ότι όταν κάποιος κάτσει να ξεκουραστεί εκείνη τη στιγμή, τότε μπορεί ο χρόνος ξεκούρασης να μεγαλώσει και να τον πάρει ο ύπνος ενώ ξεκουράζεται. 

Όταν ξυπνήσει όμως, θα είναι πολύ αργά για να συνεχίσει το πλάνο του. Και θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Το κλειδί είναι όταν θα έχεις την πρώτη σου επιτυχία – τα πρώτα αποτελέσματα… να συνεχίσεις το πλάνο. Να συνεχίσεις να “καθαρίζεις” και τότε θα περάσει και ο 2ος μήνας. 

Θα έχεις καθαρίσει περισσότερο από το μισό σπίτι.  Θα δεις ότι αρχίζει να φαίνεται όμορφο. 

Οι συνεργάτες σου θα αρχίσουν να κάνουν κι εκείνοι το δικό τους πλάνο, οι πελάτες σου θα αρχίσουν να έχουν τα πρώτα τους αποτελέσματα, θα βλέπεις την ομάδα σου και τη δουλειά σου να μεγαλώνει. 

Θα έχει αρχίσει να υπάρχει η ορμή η οποία θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα γιατί θα βλέπεις την πρόοδο.

Εδώ πάλι χρειάζεται να προστατέψεις τον εαυτό σου από την “ξεκούραση”. 

Λίγη υπομονή. Ένας μήνας – το σαλόνι – έμεινε μόνο. Μετά θα μπορέσεις να ξεκουραστείς.

Όταν λοιπόν τελειώσουν και οι 90 ημέρες του πλάνου τότε θα έχεις ένα πεντακάθαρο σπίτι. 

Μία νέα πετυχημένη επιχείρηση η οποία θα συνεχίσει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα θα είναι τόσο διαφορετική η επιχείρησή σου, που ίσως να μη την αναγνωρίζεις. Αλλά το σημαντικό είναι όχι το πόσο θα έχει μεγαλώσει η επιχείρησή σου, αλλά το πόσο θα έχεις μεγαλώσει εσύ μέσα απ’ αυτό το πλάνο. Θα έχεις αποδείξει στον εαυτό σου ότι είσαι άτομο που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις του, που πετυχαίνει τους στόχους του και θα αισθάνεσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου.

Κάθε πότε λοιπόν θα βάζεις Ππλάνο 90 ημερών;

Μπορείς να το κάνεις κάθε 90 ημέρες. 

Δηλαδή με το που τελειώνει το ένα πλάνο, να κάνεις 2 ημέρες ξεκούραση και ανασκόπηση και να ξεκινάς το 2ο πλάνο 90 ημερών. 

Ή μπορείς να το κάνεις 2 φορές το χρόνο. 

Κάθε πότε χρειάζεται να κάνεις γενική καθαριότητα στο σπίτι σου; 

Μη νομίζεις ότι επειδή το έκανες μία φορά δε θα ξαναλερωθεί. Κάποιοι θα σταματήσουν, κάποιοι θα αλλάξουν στόχους, κάποιοι θα προχωρήσουν, αλλά εσύ χρειάζεται να ξεκινήσεις ξανά το πλάνο σου. Να δημιουργήσεις ξανά αυτή την ορμή που θα φέρει νέο ενθουσιασμό και νέους ανθρώπους στη δουλειά σου.

Το αν θα χρειαστεί να το κάνεις περισσότερες φορές τον χρόνο, μάλλον έχει να κάνει με το πόσο καλά φροντίζεις το σπίτι μέσα στην καθημερινότητά σου. Αν κάνεις μικρές δουλειές “συντήρησης” μέσα στην εβδομάδα και ΕΚΤΟΣ πλάνου 90 ημερών, τότε ίσως να αρκούν και 2 πλάνα 90 ημερών το χρόνο.


Γράψε μου στα σχόλια, εσύ έχεις ξεκινήσει ποτέ ένα πλάνο 90 ημερών; Και αν ναι, το έχεις ολοκληρώσει;

Βάλε σε εφαρμογή τις σημερινές ιδέες! Έχε τις σωστές προσδοκίες από το δικό σου πλάνο καθημερινής δράσης

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Μάθε περισσότερα για το Πλάνο 90 Ημερών και παρακολούθησε μία εκπαίδευση που έχω ετοιμάσει.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *