Γιατί το coaching – mentoring βοηθάει περισσότερο από τα βιβλία; [Βίντεο]

Βιβλία ή coaching; Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω γιατί το coaching και το mentoring βοηθάνε περισσότερο από τα βιβλία σε κάποιους τομείς.

Τα βιβλία αποτελούν μία σημαντική πηγή έμπνευσης και άντλησης πληροφοριών. Ειδικά στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε, ο κόσμος αναζητά νέα ερεθίσματα μέσα από τα βιβλία, για να αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και ιδέες που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει τη ζωή του, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά.

Βιβλία και coaching

Είμαι υπέρ του να διαβάζουμε βιβλία και διαβάζω βιβλία καθημερινά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να τα μάθουμε από τα βιβλία, κάποια με καθοδήγηση και κάποια από τον συνδυασμό των δύο.

Ο μέντοράς μου, Νίκος Νικολαΐδης έλεγε:

Κάποιος διάβασε για τα μαθηματικά και έγινε ένας πολύ καλός μαθηματικός.

Κάποιος διάβασε για την κολύμβηση και πήδηξε στην πισίνα και πνίγηκε.

Είναι αυτό που λέει ο Brian Tracy… η “στεγνή” μέθοδος εκμάθησης κολύμβησης -δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Πρέπει να μπεις στην πισίνα και να βραχείς.

Και ειδικά στο κομμάτι της αυτοβελτίωσης.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η αυτοβελτίωση γίνεται αποδεκτή από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. 

Η αλήθεια είναι όμως ότι αν θέλουμε να επιτύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο στη ζωή μας, η ανάγνωση ενός βιβλίου, καθώς και η εφαρμογή των όσων προτείνονται μέσα σε αυτό δεν είναι αρκετά. 

Το coaching ή το mentoring λοιπόν, μπορούν να καλύψουν πολλά από αυτά τα κενά που δεν μπορεί να καλύψει ένα βιβλίο. 

Ανάγκες που ΔΕΝ μπορούν να καλύψουν τα βιβλία

Εξατομίκευση

Τα βιβλία δεν μπορούν να προσφέρουν μία στρατηγική επιτυχίας προσαρμοσμένη στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. 

Αν πολλά διαφορετικά άτομα θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικά και αγοράσουν το ίδιο βιβλίο επαγγελματικού προσανατολισμού, κάθε ένα από αυτά τα άτομα:

  • βιώνει μοναδικές συνθήκες ζωής
  • αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα
  • έχει διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες.

Δυστυχώς, κανένα βιβλίο δεν μπορεί να προσφέρει μια ειδική στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις μοναδικές συνθήκες ζωής κάθε αναγνώστη. 

O coach ή ο μέντορας από την άλλη αναλαμβάνει ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Ακούει ενεργητικά τον πελάτη του, αναγνωρίζει ποιες είναι οι ειδικές του ανάγκες και διαμορφώνουν μαζί μία στρατηγική που ταιριάζει αποκλειστικά στην περίπτωσή του.

Προσαρμογή στις αλλαγές

Η δεύτερη ανάγκη που δεν μπορεί να καλύψει ένα βιβλίο είναι η ανάγκη προσαρμογής στις αλλαγές. 

Η ζωή ενός αναγνώστη, εκτός από μοναδική, είναι και δυναμική: δηλαδή αλλάζει συνεχώς. 

Το βιβλίο από την άλλη γράφεται μία φορά και δεν αλλάζει, εκτός από τις λίγες περιπτώσεις που βγαίνει στην αγορά μία ανανεωμένη έκδοσή του. Ακόμη και αν ένα βιβλίο προσέφερε στον αναγνώστη μία εξαιρετική στρατηγική για τη δική του περίπτωση, δε θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη στρατηγική, όταν πια οι συνθήκες ζωής του αναγνώστη θα άλλαζαν. 

Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που οδηγούν στην επιτυχία είναι η δεξιότητα της προσαρμογής στις αλλαγές. Με απλά λόγια «αν αυτό που κάνω δε με οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τροποποιώ τη δράση μου για να έχω ένα νέο αποτέλεσμα». Τέτοιους ελιγμούς δεν μπορεί να κάνει ένα βιβλίο. 

Ο coach ή αλλιώς μέντορας από την άλλη μέσα από τις συνεδρίες που κάνει με τον πελάτη του, μπορεί συνεχώς να κάνει διορθώσεις στη στρατηγική ή στις τακτικές. 

Ενημερώνεται εβδομαδιαία ή και καθημερινά σε κάποιες περιπτώσεις από τον πελάτη του για το τι δουλεύει και τι δε δουλεύει. Μέσα από διαδοχικές βελτιώσεις καταφέρνουν μαζί να βρουν το ιδανικό σύστημα για να φέρνουν αποτελέσματα. 

Και αν αυτό αποδειχθεί πλέον ξεπερασμένο λόγω των αλλαγών των εξωτερικών συνθηκών, προσαρμόζεται ξανά.

Καθημερινός έλεγχος δράσης

Mία τρίτη ανάγκη την οποία δεν μπορούν να καλύψουν τα βιβλία είναι η ανάγκη για καθημερινό έλεγχο. Αυτό που στο χωριό μου ονομάζουμε accountability. 

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την επιτυχία είναι η σταθερότητα στη δράση μας.

To πιθανότερο είναι πως ένα βιβλίο δεν μπορεί να μας βοηθήσει στο να έχουμε σταθερή δράση. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να μας ρωτήσει αν κάναμε αυτά που έπρεπε σήμερα.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη μπορεί να ικανοποιήσει ο coach ή ο μέντορας. Είτε σε εβδομαδιαία είτε και σε καθημερινή βάση κάποιες φορές, θα επικοινωνήσουμε με τον coach μας και θα χρειαστεί να τον ενημερώσουμε για τη δράση που κάναμε ή δεν κάναμε. Θα έχουμε ένα σημείο να “λογοδοτούμε” χωρίς να μας κρίνουν.

Αυτό μας κάνει τελικά να εκτελέσουμε τη στρατηγική μας και να μην αναβάλλουμε ακόμα και αν δε νιώθουμε όρεξη να το κάνουμε. 

Οικονομική επένδυση

Ένας ακόμη λόγος που ο μέντορας παρέχει το απαραίτητο accountability, είναι ότι στον coach – μέντορα κάνουμε και μία σταθερή οικονομική επένδυση. Η επένδυση που κάνουμε μας θυμίζει ότι έχουμε δεσμευτεί στην πράξη απέναντι στους στόχους μας και πως αν δεν κάνουμε την απαραίτητη δράση αυτή η επένδυση δεν θα έχει αντίκρισμα. 

Ένα βιβλίο από την άλλη, που μπορεί να κοστίσει 10 με 20 ευρώ, μπορεί να παρακινηθούμε να το διαβάσουμε, αλλά ίσως να μην τηρήσουμε για παραπάνω από μερικές εβδομάδες όσα προτείνονται μέσα σε αυτό. Και αυτό, γιατί η οικονομική μας επένδυση δεν είναι σταθερή, συνεπώς δεν υπάρχει και σταθερή δέσμευση.

Βιβλία ή coaching; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Κατά τη γνώμη και από την εμπειρία μου η καλύτερη επιλογή είναι ο συνδυασμός τού να διαβάζεις βιβλία σχετικά με τους στόχους σου (προσωπικούς και επαγγελματικούς), αλλά να έχεις και έναν μέντορα. 

Και τα καλά νέα είναι ότι μαζί μου μπορείς να τα καλύψεις και τα δύο. Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να χτίσεις μία επιτυχημένη επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ ή αν είσαι coach ή πωλητής ή επιχειρηματίας και θέλεις να αναπτύξεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο μου Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ και παράλληλα να δουλέψεις προσωπικά μαζί μου.

Kλείσει μία δωρεάν συνεδρία 30 λεπτών μαζί μου για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεργαστούμε σε επίπεδο coaching και mentoring.


Ποιο είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που διάβασες πρόσφατα και πώς σε βοήθησε;

Ξεκίνα να δουλεύεις με έναν coach ή βρες έναν μέντορα και εφάρμοσέ το σε συνδυασμό με την ανάγνωση βιβλίων!

Θα τα πούμε στην κορυφή,

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να μη χάνεις τα βίντεο που ανεβάζω κάθε βδομάδα με συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη ζωή και στην εργασία σου.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *