[Βίντεο] Τεχνική pomodoro για ΜΕΓΙΣΤΗ αποδοτικότητα

Η τεχνική pomodoro είναι μια εξαιρετική μέθοδος διαχείρισης χρόνου, η οποία σου διδάσκει πώς να συνεργάζεσαι με τον χρόνο, αντί να τον βλέπεις σαν εχθρό.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μέθοδο διαχείρισης χρόνου, και παρότι είναι αρκετά απλή, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου αν τη βάλεις σε εφαρμογή.

Συχνοί περισπασμοί

Θυμάμαι από μικρός, το να μένω εστιασμένος και συγκεντρωμένος σε μία και μόνο δραστηριότητα ήταν μία τρομερή πρόκληση.

Το να μένω εστιασμένος σε μία και μόνο δραστηριότητα κάθε φορά, είναι ακόμα και τώρα μία πρόκληση, την οποία συνεχώς βελτιώνω. Κάθε μέρα υιοθετώ συνήθειες που με βοηθούν να μένω εστιασμένος σε μία δραστηριότητα.

Κάτι που μου συνέβαινε συχνά ήταν ότι μπορεί να ξεκινούσα να γράψω ένα άρθρο και ξαφνικά να χτυπούσε ένα τηλέφωνο. Άφηνα το άρθρο, απαντούσα στο τηλέφωνο και μετά έβλεπα τα emails μου. Τα emails μου με οδηγούσαν σε ένα άρθρο στο ίντερνετ, το άρθρο με οδηγούσε στο facebook, το facebook στο youtube και μετά από μία ώρα, είχα ξεχάσει τι έκανα.

Και πολλές φορές ξεκινούσα δουλειές οι οποίες έμεναν στη μέση.

Κάτι άλλο που συνέβαινε συχνά ήταν ότι οι περισπασμοί ήταν εσωτερικοί. Ήταν μία σκέψη, πχ να πάρω τηλέφωνο το Γιώργο για προπόνηση ή να στείλω ένα email στον πατέρα μου ή να πω στον γιο μου κάτι

Η τεχνική pomodoro

Μία τεχνική που έμαθα πριν αρκετό καιρό και την εφαρμόζω με επιτυχία μέχρι τώρα, λέγεται τεχνική pomodoro. Με πολύ απλά λόγια η τεχνική αυτή σου λέει να κάνεις “διαλειμματική εργασία.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Επίλεξε μία εργασία που θα ήθελες να ολοκληρώσεις

Είτε είναι κάτι μεγάλο, είτε κάτι μικρό, κάτι που αναβάλλεις για καιρό – δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μια εργασία η οποία αξίζει όλη σου την προσοχή χωρίς περισπασμούς.

Μπορεί να είναι το να γράψεις ένα άρθρο, να πάρεις μερικά τηλέφωνα σε υποψήφιους συνεργάτες ή πελάτες, να τακτοποιήσεις την ντουλάπα σου, να δεις το 5λεπτο βίντεο στο οποίο εξηγώ πώς να βρίσκεις περισσότερους πελάτες και συνεργάτες μέσω ίντερνετ.

2. Βάλε χρονόμετρο για 25 λεπτά

Δώσε έναν μικρό όρκο στον εαυτό σου ότι θα αφιερώσεις 25 λεπτά σε αυτή τη δραστηριότητα και δε θα επιτρέψεις τον εαυτό σου οποιαδήποτε διακοπή. ΜΠΟΡΕΙΣ να το κάνεις. Άλλωστε είναι μόνο 25 λεπτά.

3. Ξεκίνα να δουλεύεις πάνω στη συγκεκριμένη εργασία μέχρι να χτυπήσει η ειδοποίηση

Αφοσιώσου στην εργασία που έχετε μπροστά σου για τα επόμενα 25 λεπτά. Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσεις ότι έχεις κάτι άλλο να κάνεις, γράψ’ το σε ένα χαρτί.

4. Όταν τελειώσει ο χρόνος και χτυπήσει η ειδοποίηση, βάλε ένα ✅

Συγχαρητήρια! Μόλις ολοκλήρωσες ένα pomodoro – χωρίς διακοπές – σε μία εργασία.

5. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα

“Τι διάλειμμα, ρε Θοδωρή; Μόνο 25 λεπτά δούλεψα!”

Δεν είπα να κάνεις ένα μισάωρο διάλειμμα. Κάνε ένα διάλειμμα για 5 λεπτά, πάρε μερικές αναπνοές, κάνε διαλογισμό, μερικές διατάσεις ή κάτι άλλο – που να μην σχετίζεται με την εργασία. 

Μετά συνέχισε με το επόμενο pomodoro – για άλλα 25 λεπτά.

6. Κάθε τέσσερα pomodoros κάνε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα

Μόλις ολοκληρώσεις 4 pomodoros – δηλαδή περίπου 2 ώρες εργασίας – κάνε ένα λίγο μεγαλύτερο διάλειμμα. Μπορεί να είναι 15 ή 20 λεπτά ή ακόμα και 30 λεπτά. 

Αυτό το διάλειμμα, όπου ασχολείσαι για λίγο με κάτι άσχετο με την εργασία σας, βοηθάει το μυαλό σου να κάνει ένα μικρό reset, ώστε να μπορεί καλύτερα να εστιαστεί στην εργασία που έχεις να κάνεις στα επόμενα 25 λεπτά.

Πρόσεξε τα εξής

Αν την ώρα που δουλεύεις σε ένα pomodoro χτυπήσει το τηλέφωνο, μπορείς να επιλέξεις να το σηκώσεις, αλλά και να μη το σηκώσεις. Το pomodoro όμως συνεχίζει να τρέχει – το pomodoro δε σταματάει ποτέ.

Αν το σηκώσεις και είναι κάτι που μπορείς να απαντήσεις σε 1-2 λεπτά, το κάνεις και συνεχίζεις στο pomodoro. Αν είναι κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο, το σημειώνεις σε ένα χαρτί και όταν τελειώσει το pomodoro, το προγραμματίζεις για πότε θα το κάνεις.

Επίσης, αν την ώρα που δουλεύεις σε ένα pomodoro, σου έρθει μία σκέψη, τη γράφεις σε ένα χαρτί με εργασίες και ασχολείσαι με αυτή μετά – αφού τελειώσει το pomodoro ή αφού τελειώσεις τη δουλειά που κάνεις (προφανώς μία εργασία μπορεί να απαιτεί περισσότερα από 1 pomodoro).

Αποτελεσματικότητα της τεχνικής

Τις δύο πρώτες ημέρες που εφάρμοσα αυτή την τεχνική, έβγαλα περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι είχα βγάλει τις 7 προηγούμενες ημέρες!

Αυτό που έχω δει είναι ότι βγάζω πολύ περισσότερη δουλειά με αυτό τον τρόπο, είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τελειώνω νωρίς με τις πιο σημαντικές εργασίες της ημέρας.

Έτσι, στο τέλος της εργασίας μου, το μεσημέρι, δε σκέφτομαι ότι άφησα πολλή δουλειά ή ότι δεν έκανα πολλά σήμερα ή ότι “θα πρέπει” να προλάβω να κάνω αύριο περισσότερα. Eίμαι πιο ήρεμος και μπορώ να εστιάσω στα υπόλοιπα σημαντικά της ζωής μου – την οικογένειά μου – τους φίλους μου – τα χόμπι μου – τις προπονήσεις μου ή οτιδήποτε άλλο.

Εφαρμογή της μεθόδου στη δουλειά

Θα μπορούσες να κάνεις τηλεφωνήματα σε διαστήματα των 25 λεπτών με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα για να τεντωθείς ή να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές.

Θα μπορούσες να κάνεις τις παρουσιάσεις σου να διαρκούν 25 λεπτά.

Θα μπορούσες να χωρίσεις τις εκπαιδεύσεις σου σε τμήματα των 25 λεπτών με 5λεπτα διαλείμματα μουσικής ή διατάσεων.


Ελπίζω να βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα. Αν το βρήκες, άφησε ένα σχόλιο.

Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσες να εφαρμόσεις την τεχνική pomodoro; Έχεις εφαρμόσει αυτή ή κάποια άλλη τεχνική για να μείνεις εστιασμένος στις εργασίες σου;

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *