Θα έδινες μία δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον; Θα ήθελες να σου δώσει κάποιος μία δεύτερη ευκαιρία; Αξίζουν τον κόπο οι δεύτερες ευκαιρίες;
Σου έχει τύχει να προσεγγίσεις κάποιον για να του κάνεις μία πρόταση, να σου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται και μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνο να τον βλέπεις να κάνει αυτό που σου είχε πει τότε ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά με κάποιον άλλον;
Ή μήπως σου έχει συμβεί να πας σε ένα μαγαζί ή να είχες μία επικοινωνία με κάποιον και η συμπεριφορά του να ήταν απότομη και μετά από κάποιο διάστημα να πήγαινες ξανά και να ήταν τελείως διαφορετική η συμπεριφορά του;
Μια κακή εμπειρία
Πριν λίγες ημέρες πήγα σε ένα μαγαζί για φαγητό και μόλις κάθισα θυμήθηκα ότι είχα πάει στο ίδιο μαγαζί πριν 3 χρόνια και είχα πει ότι δεν θα ξαναπάω για φαγητό εκεί.
Τότε, είχαμε πάει με την παρέα μου σε ημέρα που είχε αρκετό κόσμο. Έκαναν 20 λεπτά να μας φέρουν καταλόγους και να στρώσουν. Έκαναν 45 λεπτά να μας πάρουν παραγγελία, μας έφεραν τα πρώτα πιάτα μετά από 1 ώρα και μιάμιση ώρα μετά δεν μας είχαν φέρει ό,τι παραγγείλαμε.
Τελικά μας τα έφεραν λάθος και όταν ζητήσαμε λογαριασμό πέρασαν 20 λεπτά χωρίς να τον φέρουν, πήγα να πληρώσω στο ταμείο και με ρώτησαν αν θυμάμαι τι είχαμε παραγγείλει. Πέρα από αυτό όμως η γενική συμπεριφορά του προσωπικού δεν ήταν καλή.
Οπότε από εκείνη τη στιγμή είπα ότι δεν πρόκειται να ξαναπάω. Και όντως για 3 χρόνια δεν πήγα.
Και μια δεύτερη ευκαιρία
ΑΛΛΑ… το είχα ξεχάσει και τελικά ξαναπήγα.
Το μαγαζί ήταν γεμάτο – μόνο ένα τραπέζι ήταν ελεύθερο και καθίσαμε εκεί.
Όταν καθίσαμε ήρθαν στο μυαλό μου οι αναμνήσεις από την προηγούμενη φορά, αλλά λέω αφού ήρθαμε, ας καθίσουμε.
Στο 5λεπτο έστρωσαν το τραπέζι, έφεραν καταλόγους και σε 10 λεπτά είχαν πάρει παραγγελία.
Και σε λιγότερη από μισή ώρα …τρώγαμε.
Απ’ όσο θυμάμαι ήταν περίπου το ίδιο προσωπικό – τα ίδια άτομα.
Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο άμεσο στην εξυπηρέτηση, πιο ευγενικό και μας σέρβιραν ωραία φαγητά.
Δύο μαθήματα
Αν με κάτι ή με κάποιον είχες μία άσχημη εμπειρία, μία άσχημη αλληλεπίδραση – πήγαινε ξανά. Να είσαι ανοιχτός-ή στο να τους δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία.
Στο αγαπημένο μου βιβλίο “Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο” ο Og Mandino λέει ότι…
“Τα συναισθήματά μου είναι σαν την παλίρροια. Σήμερα μπορεί να είναι πάνω και αύριο να είναι κάτω.
Και ότι αυτό ισχύει και με τη διάθεση αυτού που συναντώ. Θα κατανοώ την οργή και την ευέξαπτη συμπεριφορά του, γιατί δεν έχει μάθει το μυστικό του ελέγχου των συναισθημάτων του. Θα αντιμετωπίζω ήρεμα τα βέλη και τις προσβολές του γιατί ξέρω ότι αύριο θα είναι διαφορετικός και θα είναι χαρά η επαφή μου μαζί του.
Ποτέ πια δεν θα κρίνω έναν άνθρωπο από μία συνάντηση. Δεν θα παραλείψω να πάω να δω αύριο κάποιον που με αντιμετωπίζει με μίσος σήμερα. Σήμερα δεν θα έδινε ούτε μία δεκάρα για να αγοράσει χρυσές άμαξες, αύριο όμως μπορεί να ανταλλάξει το σπίτι του με ένα δέντρο. Η γνώση αυτού του μυστικού θα είναι το κλειδί για το μεγάλο πλούτο.”
Και συνεχίζει… “Από εδώ και εμπρός θα αντιλαμβάνομαι και θα αναγνωρίζω το μυστήριο της αλλαγής διάθεσης σ’ όλους τους ανθρώπους και στον εαυτό μου.”
Μάθημα 1ο:
Το πρώτο μάθημα λοιπόν είναι ότι αν είχες κάποια άσχημη εμπειρία με κάποιον – μη διστάσεις να του δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία.
Προφανώς, δεν μιλάω να είσαι θύμα και να επιτρέπεις άλλους να σε εκμεταλλεύονται.
Πριν πω για το δεύτερο μάθημα, να πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι επαγγελματίας σε αυτό που κάνεις. Εννοώ, ότι όταν θέλεις να κάνεις κάτι δες το σοβαρά.
Όταν ασχολούμαι με κάτι, φροντίζω να το κάνω καλά.
Γιατί; Γιατί αφιερώνω τον χρόνο και την ενέργεια για να το μάθω καλά. Διαβάζω βιβλία, βλέπω βίντεο, αποκτώ τις γνώσεις, κάνω την απαραίτητη εξάσκηση και γίνομαι καλός. Αλλιώς δεν ασχολούμαι καν.
Ένα από τα πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις καλός είναι το να μελετήσεις το βιβλίο μου, το Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ. Γίνε ο καλύτερος σ’ αυτό που κάνεις, μελετώντας ξανά και ξανά το βιβλίο μου.
Μάθημα 2ο:
Τώρα, το δεύτερο μάθημα είναι ότι αν κάποια στιγμή προσέγγισες κάποιον για κάτι (γιατί ήθελες να του μιλήσεις για την επιχειρηματική σου ευκαιρία, για τα προϊόντα σου, για τις υπηρεσίες σου ή για οτιδήποτε) και σε απέρριψε – είτε ευγενικά είτε απότομα – δώσε μία ακόμα ευκαιρία στον εαυτό σου. Πήγαινε ξανά. Όχι απαραίτητα αμέσως. Μπορεί να είναι μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια.
Μπορεί να είναι ανοιχτός, μπορεί είναι πιο δεκτικός, μπορεί οι συνθήκες της ζωής του να τον οδήγησαν στο σημείο που να ψάχνει αυτό που είχες να του προτείνεις. Ό,τι και αν είναι αυτό.
Άρα, συνοψίζοντας, αν κάποιος σε προσέγγισε πριν κάποιους μήνες ή κάποια χρόνια για κάτι και του είπες όχι, αν έρθει να σε ξαναπροσεγγίσει για το ίδιο πράγμα, μην είσαι απόλυτος ή αρνητικός – ακόμα και αν η αρχική του προσέγγιση δεν ήταν επαγγελματική ή ακόμα και ευγενική. Δώσ’ του μία ακόμα ευκαιρία. Μπορεί πρώτον ΕΣΥ να είσαι διαφορετικός και δεύτερο ΕΚΕΙΝΟΣ να είναι διαφορετικός.
Και αν προσέγγισες κάποιον και σε απόρριψε, μπορεί να μην ήταν το σωστό timing, μπορεί να μην έψαχνε αυτό που έχεις, να μην είχε καλή διάθεση. Μπορεί απλά να ξύπνησε στραβά.
Μην τον διαγράφεις τελείως από τη “λίστα” σου. Πήγαινε ξανά.
Δώσε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σου και δώσε μία δεύτερη ευκαιρία στους άλλους.
Δίνεις δεύτερη ευκαιρία; Άφησε ένα σχόλιο και πες μου.
Θα τα πούμε στην κορυφή.