Η άγνοια ενισχύει τον φόβο: Φοβάσαι; Μάθε περισσότερα!

Σε αυτό το πολύ σημαντικό μάθημα από τον Brian Tracy, θα δούμε πώς το να μάθεις περισσότερα και να νικήσεις την άγνοια, θα σε βοηθήσει να πάψεις να φοβάσαι.

Ο φόβος είναι, και πάντα θα είναι, ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας.

Όταν ο Franklin D. Roosevelt είπε, “Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος,” έλεγε ότι το συναίσθημα του φόβου, παρά η πραγματικότητα αυτού που φοβόμαστε, είναι αυτό που προκαλεί άγχος, στρες και δυστυχία.

Όταν αναπτύσσεις τις συνήθειες του θάρρους και της ακλόνητης αυτοπεποίθησης, ένας τελείως καινούργιος κόσμος πιθανοτήτων ανοίγεται για εσένα.

Ανάπτυξε τη συνήθεια του θάρρους

Ευτυχώς, τη συνήθεια του θάρρους μπορούμε να τη μάθουμε όπως ακριβώς μαθαίνουμε οποιαδήποτε άλλη συνήθεια, μέσω της επανάληψης. Χρειάζεται συνεχώς να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τους φόβους μας, για να μπορέσουμε να χτίσουμε το είδους του θάρρους που θα μας επιτρέψει να χειριστούμε άφοβοι, τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Το σημείο εκκίνησης στο να ξεπεράσεις τον φόβο και να αναπτύξεις θάρρος, είναι να κοιτάξεις τους παράγοντες που σε προδιαθέτουν στο να φοβάσαι. Η πηγή των περισσότερων φόβων είναι το πώς μας μεγάλωσαν σαν παιδιά και κυρίως από το αν δεχτήκαμε καταστροφική κριτική. Αυτό μας κάνει να αναπτύσσουμε δύο μεγάλους τύπους φόβου.

Αυτοί είναι ο φόβος της αποτυχίας, ο οποίος μας κάνει να σκεφτόμαστε “Δεν μπορώ, Δεν μπορώ, Δεν μπορώ,” και ο φόβος της απόρριψης,  ο οποίος μας κάνει να σκεφτόμαστε “Πρέπει, Πρέπει, Πρέπει.” Οι φόβοι μας μπορούν να μας παραλύσουν, εμποδίζοντάς μας από το να αναλάβουμε επικοδομητική δράση προς στην κατεύθυνση των ονείρων και των στόχων μας.

Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο λιγότερο φοβάσαι

Ο φόβος επίσης προκαλείται από την άγνοια. Όταν έχουμε περιορισμένες πληροφορίες, οι αμφιβολίες μας μας κυριεύουν. Έχουμε υπερένταση και νιώθουμε ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των πράξεών μας. Η άγνοια μας κάνει να φοβόμαστε την αλλαγή, να φοβόμαστε το άγνωστο και να αποφεύγουμε την προσπάθεια για οτιδήποτε καινούργιο ή διαφορετικό. Αλλά και το αντίστροφο επίσης ισχύει.

Και μόνο η πράξη της συλλογής περισσότερων και καλύτερων πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα, αυξάνει το θάρρος και την σιγουριά μας σε αυτόν τον τομέα. Μπορείς να το δεις αυτό στους τομείς της ζωής σου όπου δεν έχεις καθόλου φόβο, γιατί γνωρίζεις τι κάνεις. Νιώθεις επαρκής και απόλυτα ικανός να χειριστείς οτιδήποτε συμβαίνει.

Ανάλυσε τους φόβους σου

Μόλις προσδιορίσεις τους κύριους παράγοντες που σε κάνουν να νιώθεις φοβισμένος, το επόμενο βήμα είναι να ορίσεις αντικειμενικά και να αναλύσεις τους προσωπικούς σου φόβους. Στο πάνω μέρος μιας καθαρής κόλλας χαρτί, γράψε “Τι φοβάμαι;”

Θυμήσου, όλοι οι ευφυείς άνθρωποι φοβούνται κάτι. Είναι φυσικό και φυσιολογικό να ανησυχείς για τη σωματική, συναισθηματική και οικονομική σου ασφάλεια και για αυτή των ανθρώπων που νοιάζεσαι. Ένα θαρραλέο άτομο δεν είναι ένα άτομο που δεν φοβάται. Όπως είχε πει ο Mark Twain,

Το θάρρος είναι η αντίσταση στον φόβο, η κυριαρχία του φόβου – όχι η απουσία του φόβου.

Mark Twain

Εργασία

Ξεκίνα μία λίστα με τους φόβους σου γράφοντας όλα όσα σου προκαλούν φόβο, στρες ή άγχος, όσο μικρά και μεγάλα κι αν είναι. Σκέψου τα μέρη της δουλειάς σου ή της προσωπικής σου ζωής όπου οι φόβοι σου ίσως να σε κρατάνε πίσω ή να σε αναγκάζουν να μένεις σε μία δουλειά ή σε μία σχέση στην οποία δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Μόλις γράψεις τους φόβους σου, βάλε τους σε σειρά σπουδαιότητας και μετά διάλυσέ τους έναν έναν.

Σου εύχομαι να νικήσεις τους φόβους σου,

Brian Tracy

Η μετάφραση έγινε από τον Θεόδωρο Αραμπατζή

ΥΓ: Δες επίσης αυτό το άρθρο με 6 ιδέες για το πώς να ξεπεράσεις κάθε φόβο.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *