Γιατί δεν βλέπω τηλεόραση πλέον και γιατί να μην βλέπεις κι εσύ [Βίντεο]

Τα τελευταία χρόνια έχω αποφασίσει συνειδητά να μην βλέπω τηλεόραση. Θα εξηγήσω γιατί δεν βλέπω τηλεόραση πλέον και γιατί δεν πρέπει να βλέπεις ούτε κι εσύ.

Δεν ήμουν πάντα έτσι

  • Κάποτε, είχα 2 τηλεοράσεις – μία στο σαλόνι και μία στην κρεβατοκάμαρα.
  • Όταν έμπαινα στο σπίτι άνοιγα τηλεόραση.
  • Πάντα έπαιζε τηλεόραση στο σπίτι.
  • Πολύ συχνά με έπαιρνε ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση.
  • Έβλεπα ειδήσεις, έβλεπα σειρές, έβλεπα ενημερωτικές και “ψυχαγωγικές” εκπομπές.
  • Έβλεπα τηλεόραση, όπως βλέπει ο περισσότερος κόσμος.

Το 2014, που άλλαξα σπίτι και ζούσα πλέον μόνος μου, συνειδητά δεν πήρα τηλεόραση. Πλέον έχω τη συσκευή της τηλεόρασης την οποία μου την έκαναν δώρο, αλλά δεν είναι συνδεδεμένη με κεραία και δεν πιάνει κανάλια. Την έχω μόνο για netflix και μουσική.

Γιατί δεν βλέπω τηλεόραση

Θα μοιραστώ μαζί σου το γιατί δεν βλέπω τηλεόραση και γιατί δεν πρέπει να βλέπεις και εσύ.

Γενικά δεν είμαι άτομο που χρησιμοποιεί τη λέξη πρέπει και δεν υπάρχει πρέπει. Κάνε ό,τι γουστάρεις! Αλλά αν πούμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κόψεις, σίγουρα ένα από αυτά είναι τηλεόραση.

1. Η πολλή τηλεόραση είναι σπατάλη χρόνου

Ο μέσος όρος που βλέπει τηλεόραση ένας Ευρωπαίος, είναι 3 ώρες και 49 λεπτά. Είναι όλες αυτές οι ώρες σπατάλη;

Αν αυτά που βλέπεις είναι επιμορφωτικά και σου μαθαίνουν πράγματα σχετικά με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σου, τότε δεν είναι όλος αυτός ο χρόνος σπατάλη. Αλλά για τους περισσότερους που βλέπουν τυχαίες σειρές ή εκπομπές ή ειδήσεις, συχνά είναι σπατάλη χρόνου.

Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε στη ζωή μας είναι ο χρόνος. Κάθε λεπτό που αφιερώνεις μπροστά στην τηλεόραση, είναι χρόνος που παίρνεις από τη ζωή σου. Σήκω και κλείσ’ την.

2. Δίνει μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Σίγουρα, μπορεί να δεις τις ειδήσεις ή ντοκιμαντέρ για τις ζωές άλλων, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν οι ειδήσεις να υπερβάλλουν και να τρομάζουν τον κόσμο ή τα ντοκιμαντέρ να είναι επίσης υπερβολικά.

Συχνά, όλες αυτές οι εκπομπές και οι σειρές, βάζουν στο μυαλό μας ψευδαισθήσεις για το τι απαιτείται για να πετύχεις στη ζωή. Ή δημιουργούν ψευδείς περιορισμούς στο μυαλό μας για το τι είναι πραγματικά εφικτό από εμάς.

3. Μειώνει την πειθαρχία σου

Προφανώς δεν γίνεσαι πιο πειθαρχημένο άτομο βλέποντας τηλεόραση, έτσι δεν είναι; 

Το να βλέπεις τηλεόραση, επηρεάζει το επίπεδο πειθαρχίας σου, γιατί είναι εθιστική. Όσο περισσότερο βλέπεις τηλεόραση, τόσο λιγότερα θα κατορθώνεις.

4. Αρνητικός Προγραμματισμός

Όταν παίρνεις μία καινούργια τηλεόραση, συνήθως στην αρχή προγραμματίζεις τα κανάλια.

Αυτό όμως που δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς είναι ότι μετά η τηλεόραση, προγραμματίζει το μυαλό σου. Και για την ακρίβεια, δημιουργεί έναν αρνητικό προγραμματισμό.

Ειδικά οι ειδήσεις. Από ένα δελτίο ειδήσεων της μίας ώρας, πόση ώρα είναι θετικά νέα; Ελάχιστη.

Λέγεται ότι κάποτε είχαν βγάλει μία εφημερίδα, στην οποία έγραφαν μόνο θετικές ειδήσεις και νέα. Μετά από λίγο καιρό σταμάτησε η κυκλοφορία της εφημερίδας, γιατί την αγόραζαν πάρα πολύ λίγοι.

Ακούμε για κινδύνους, για δολοφονίες, για κλοπές, επιθέσεις, πανδημίες, κατακλυσμούς, αρρώστιες, οικονομικές κρίσεις. Πολλοί καταλήγουν να φοβούνται περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται, απλά και μόνο επειδή παρουσιάζονται μόνο τα αρνητικά νέα.

5. Η τηλεόραση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερη ικανοποίηση στη ζωή σου

Μία έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που βλέπουν περισσότερη τηλεόραση, συνήθως είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Αρχίζουν να νιώθουν ότι τους λείπουν πράγματα και εμπειρίες, γιατί βλέπουν μία “εξιδανικευμένη” ζωή σε σειρές και εκπομπές και νιώθουν ότι κάτι λείπει από τη δική τους ζωή.

Οπότε, αντί να νιώθουν ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν, έχουν συνεχώς μία αίσθηση ανικανοποίητου.

6. Αντίγραψε το παράδειγμα των πετυχημένων

Έμαθα από τον Brian Tracy ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις (ό,τι και αν σημαίνει επιτυχία, σε οποιονδήποτε τομέα), είναι να δεις τι έχουν κάνει άλλοι πετυχημένοι και να το αντιγράψεις.

Πόσες ώρες την ημέρα πιστεύεις ότι βλέπουν τηλεόραση οι άνθρωποι των οποίων θαυμάζεις τη ζωή ή τα αποτελέσματα;

Είτε για ανθρώπους που έχουν επιτυχημένες καριέρες ή επιχειρήσεις, ανθρώπους που είναι εξαιρετικά δημιουργικοί, που έχουν πολύ καλές σχέσεις, που είναι καλοί γονείς, που έχουν καλή υγεία και φυσική κατάσταση, που έχουν καλή νοοτροπία.

Πόση ώρα πιστεύεις ότι βλέπουν τηλεόραση; ΑΝ βλέπουν!

Μην σκέφτεσαι πόσο σου κοστίζει για να την αγοράσεις, αλλά πόσο σου κοστίζει για να την έχεις.

Jim Rohn

Αν υπολογίσουμε τα τελευταία 7 χρόνια που δεν έχω τηλεόραση, 1 ώρα μέσο όρο την ημέρα, είναι πάνω από 2.500 ώρες. 

Αυτό είναι 40 ώρες την εβδομάδα ή 65 εργάσιμες εβδομάδες!

Δηλαδή, ακόμα και 1 ώρα (που οι περισσότεροι βλέπουν στο νερό 2-3 ώρες την ημέρα) στα 7 χρόνια, μου έχουν δώσει περίπου 1,5 έτος περισσότερο που θα μπορούσα να αφιερώσω σε παραγωγικές δραστηριότητες!

Πώς μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση;

1. Πούλησέ την

Ο πιο απλός τρόπος να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση είναι να σταματήσεις να την έχεις στο σπίτι σου. Καταλαβαίνω φυσικά ότι αυτό είναι ένα δραστικό μέτρο. Ωστόσο, αν δυσκολεύεσαι πραγματικά να μειώσεις τον χρόνο που βλέπεις, δεν θα ήταν κακή ιδέα.

Εναλλακτικά, βγάλε το καλώδιο και βάλ’ το στο πατάρι. Ή μπορείς να μειώσεις τον αριθμό τηλεοράσεων που έχεις στο σπίτι σου.

2. Μην την έχεις ως το επίκεντρο του σπιτιού

Στα περισσότερα σπίτια, όλο το σαλόνι είναι διαρρυθμισμένο έτσι, ώστε να έχει ως επίκεντρο το έπιπλο της τηλεόρασης. 

Αντί να έχεις την τηλεόραση στο επίκεντρο, βάλ’ την σε διαφορετικό δωμάτιο. Κάν’ το έτσι, ώστε να είναι ξεβόλεμα το να δεις τηλεόραση.

3. Βγες πιο συχνά από το σπίτι

Αν είσαι περισσότερο εκτός σπιτιού, θα βλέπεις λιγότερη τηλεόραση. Οπότε, κάνε ό,τι μπορείς για να βγαίνεις περισσότερο έξω.

4. Δώσε στον εαυτό σου συγκεκριμένο χρόνο

Όρισε πόσο χρόνο θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να βλέπει τηλεόραση κάθε εβδομάδα.

Για παράδειγμα, θα βλέπεις 2 επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά κάθε εβδομάδα και μία ταινία κάθε 2 εβδομάδες.

5. Μην την “κόψεις” – αντικατάστησέ την

Όταν “κόβεις” κάτι, δημιουργείται ένα κενό. Αντί λοιπόν να την “κόψεις”, αντικατάστησέ την. Αντικατάστησέ την με ανάγνωση, με συζήτηση, με γυμναστική, με επιτραπέζια, με το να μάθεις νέες δεξιότητες, με το να ξεκινήσεις μία δουλειά με ημιαπασχόληση.

[Παρεμπιπτόντως, αν θέλεις να αντικαταστήσεις τον χρόνο που αφιερώνεις βλέποντας τηλεόραση, με κάτι που θα σου δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις εισόδημα για τον εαυτό σου μέσω ίντερνετ, δες μία ενημέρωση που έχω ετοιμάσει.]

Prime Time 

Η λεγόμενη Prime time (στα ελληνικά νομίζω είναι η ώρα υψηλής τηλεθέασης), είναι από τις 7 έως τις 11.

Αν εκείνη την ώρα, την αφιερώνεις στο να βλέπεις τηλεόραση, ουσιαστικά αφιερώνεις ένα χρόνο, που θα μπορούσες να είσαι παραγωγικός ή δημιουργικός, στο να βλέπεις άλλους ανθρώπους να κάνουν αυτό που αγαπούν. Αντί να κάνεις εσύ αυτό που αγαπάς, βλέπεις άλλους, να κάνουν αυτό που αγαπούν και να πληρώνονται για αυτό.

Οπότε, αποφάσισα ότι αντί να βλέπω άλλους να κάνουν αυτό που αγαπούν και να πληρώνονται για αυτό, να κάνω εγώ αυτό που αγαπάω είτε να πληρώνομαι για αυτό, είτε όχι! Μπορεί να είναι το να κάνω περισσότερα πράγματα στην εργασία μου, το να κάνω γυμναστική, να διαβάσω, να αφιερώσω χρόνο στα παιδιά μου.

Βρίσκω την τηλεόραση πολύ εκπαιδευτική. Κάθε φορά που κάποιος στην οικογένεια ανοίγει την τηλεόραση, πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο και διαβάζω ένα βιβλίο.

Groucho Marx

Πώς μαθαίνω τα νέα;

Κάποιοι πιστεύουν ότι αν δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν θα μαθαίνουν τα νέα.

Πρώτον, αν βασίζεσαι στην τηλεόραση για να μάθεις τα νέα, βασίζεσαι σε λάθος πηγή. Δεύτερον, αν θέλεις να μάθεις τα νέα, υπάρχουν πολλοί τρόποι – ειδικά σήμερα με τα social media. Και τρίτον, για τα σημαντικά είμαι πάντα ενημερωμένος – οι πληροφορίες φτάνουν σε εμένα με κάποιον τρόπο. Οπότε, μην ανησυχείς, τα σημαντικά θα τα μαθαίνεις!


Αν βρήκες χρήσιμο το σημερινό μάθημα, μοιράσου το με κάποιον που πιστεύεις ότι βλέπει πολλή τηλεόραση. Αλήθεια, εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση;

Κάνε πράξη τη σημερινή ιδέα, βγάλε την τηλεόραση από τη ζωή σου.

Θα τα πούμε στην κορυφή.

Θεόδωρος Αραμπατζής

ΥΓ: Και αφού εξήγησα γιατί δεν βλέπω τηλεόραση, να σου πω ότι αν δεν βλέπεις τηλεόραση, αλλά κάθεσαι με τις ώρες και βλέπεις χαζά βίντεο στο YouTube, να ξέρεις ότι είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *